måndag, september 06, 2010

Två sköna ungrare från Wine Trade


Viner från gränsområden är rätt exotiskt, eller hur? Italienskt vinhantverk från slovenska vingårdar - eller varför inte österrikiskt från ungerska? När vi nyligen provade Uwe Schiefers 2008 Pala Blaufränkisch - som vuxit i en arrenderad vingård på andra sidan ungerska gränsen - var det egentligen bara maten som saknades. Ett varuprov från Wine Trade ger oss chansen att fixa till den saken. Boeuf bourgignon är den mat vi föreställer oss ska passa allra bäst.

Ett annat vin som golvade oss i somras är Demeter Zoltáns 2007 Veres Furmint. Döm om vår glädje när det andra varuprovet är systervinet Kakas. Enligt baketiketten "Ultra limited production dry white wine from Tokaj. Part of a series of five single vineyard releases. Production 1300 bottles."

2007 Demeter Zoltán Kakas Tokaji Furmint har en citrongul färg. Doften är mycket personlig och egenartad, med drag av honungskaramell, ananaspastill, citronolja, gula äpplen, rökiga mineraler, grus och sten. Smaken är helt utjäst med mogen frukt i stadig syrakorsett, avvägd smörighet och småfet citronolja i en munkänsla som av krossad sten. En elegant liten äppeloxidation kommer till när vinet får mer luft i glaset. Drickupplevelsen är helt förtrollande. Torr vingårds-furmint klättrar allt högre upp på önskelistan. (93)


2008 Uwe Schiefer Pala Blaufränkisch har en medelintensivt blåröd färg. Doften förenar rejäla vrid på svartpepparkvarnen med kryddighet som av muskotnöt. Bärfrukten är vidöppen med toner av viol, skogsbär, lakrits och mineral. I munnen får vi en pepprig, superfrisk smak med sval, tät, intensiv, något bläckig frukt. Skön muskotkrydda på tungan, mineraler och sjungande friska lingonsyror i avslutningen.

T: snarlikt en sval ung côte-rôtie utan nämnvärd ek. S: jag gillar verkligen det här, slankhet och syror som en ungtuff pinot, med behagligt låg alkohol (12,5%). Föredrar man att dricka framför att prova, så är detta mitt i prick. Ett enastående matsällskap, och efter maten pur läskande lycka. Inte minst för vänner av norra rhône.
(90-91)

Man måste säga att Wine Trade väljer sina viner med största omsorg. Läs mer här och här.

ps. Sa vi att båda vinerna är biodynamiska?

pps. I restauranglistan hittar vi Kakas för 199 kr och Pala för 198 kr. Priser ex moms. Privatimport.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kan bara instämma när det gäller gränsöverskridande viner. Det låter som dessa viner skulle pricka mina smakpreferenser klockrent. Finns de att i BS ?

Finare Vinare sa...

Inte vad vi kan se, Ingvar. Bäst att kontakta Wine Trade och prata privatimport. Notera att det finns fler vingårds-furmint från Demeter Zoltan och andra blaufränkisch från Uwe Schiefer. Pröva dem utifall dessa tagit slut.

Vinosapien sa...

kakas (och övriga furmint från demeter) är som man vill att de flesta vita bourgogner ska vara.

mineralrika...briljant fathantering...klingande syror och med en stram frukt som ger balans till helheten.

demeter gör ju en Hárslevelü (Szerelmi) också. personlig minst sagt.

även om priserna känns tuffa är det viner i världsklass. och bara se vad vi är beredda att betala för topp-rieslingar från tyskland eller österrike. för att inte tala om gc-viner från bourgogne. det är här någonstans man måste plocka in demeters vitingar.