lördag, september 04, 2010

2006 Matteo Correggia La Val dei Preti Nebbiolo d'Alba


Vi ugnssteker rådjur och snor ihop en gräddsås med murklor. Till det är vi sugna på att testa ett vin som gjorde bra ifrån sig när Sara Palma var på stockholmsbesök i juni. Matteo Correggia är ju en producent åt det klart moderna hållet men trillar aldrig i fällan som stavas ekbeska och osnygga trätanniner. La Val dei Preti är en sydvänd vingård i Canale, Roero som, liksom nyligen testade Valmaggiore, domineras av sand och kalkgrus. Efter en påtagligt kort maceration - 6-8 dagar med frekventa överspolningar - landade vinet i barriques varav hälften nya, där det sedan vistades under arton månader. Nu borde varnings-klockorna börja ringa, men se, det ska inte visa sig vara någon fara. Inte alla klumpar till det med faten.

För att det inte ska bli en busenkel promenadseger på egen hand ställer vi upp en motståndare. En rikskändis, kan man nästan säga vid det här laget.

2006 Cascina Cucco Barolo Cerrati har en öppen, utåtriktad, svinläcker doft av hallon, lakrits, tjära och kryddor med en liten fläkt av cognac som är typisk för det här vinet. Extremt välbalanserat, slankt och snyggt i munnen med härlig syra och superb intensitet. Medelstora mogna tanniner och en god körsbärskärnighet bjuder perfekt motstånd till möra lilla bambi. Smaken fyller verkligen ut efter man svalt och de söta tanninerna fortsätter att jobba länge - tänk er en sträv version av marabou mjölkchoklad med mintkrokant. Med sina 14% är det precis lagom hedonistiskt och semi-modernt - lite som en mini-Bric dël Fiasc. Jo minsann, butiken är öppen! Riktigt gott skit! (91)

2006 Matteo Correggia La Val dei Preti Nebbiolo d'Alba har en elegant kalkmineralisk doft med salmiak, ljus tjära och en diskret antydan till spillning över fint klarröd, återhållsam frukt av vinbär och hallon med lite limtoner. Smaken är mjuk, slank och mineralisk med frisk god syra. Fina aromer, lättare tanniner, något tamare grepp än Cerrati, och inte lika långt i slutet. Elegant och behagfullt vin, närmast burgundiskt, där stenen märks i avslutningen. Ny-eken stör inte över huvud taget. Kanske saknas den definitiva wow-faktorn, men stilfulla grejor är det hur som helst. (90)

Cerrati avgick alltså med segern till viltet. Men med sina friska syror är Val dei Preti ett läskande vin att sippa innan maten och efter.

Val dei Preti finns i BS och kostar 269 kr. Bristly importerar.

Cerrati finns hos Carlo Merolli och kostar 165 SEK. Just nu haglar ruggigt fina erbjudanden över oss nätsvenskar. Missa inte att sätta upp er på mejlinglistan.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Hmm, skulle vara intressant att prova La Val dei Preti men jag tycker den hamnar i en obekväm prisklass? Svårt för ambitiösa "vardagsviner" att prestera på den nivån. Skönare då att bli charmad av en hederlig Cerrati! Ni gillar verkligen nollsexan? Måste prova om snarast.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Sant Patrik, La Val dei Preti är inte billigt, men elegans brukar sällan vara det. Knappast ett vin att tussa ihop för en holmgång, snarare något att njuta för vad det är.

Jo, vi gillar verkligen Cerrati 06. Kanske lite fruktsöt fortfarande, men också omedelbart god. Väldigt bra att ha medan man väntar på att nollfyran ska mogna...

Maharishi -- Yogi M. sa...

Var väldigt nöjd med Val Dei Preti som slank ner under semestern. Kan ju knappast klassas vardagsvin med den elegansen. Väl avstämt, snygg frukt.

Finare Vinare sa...

Stiliga grejor, ingen tvekan om det. Vardagsvinet får väl istället bli Cascina Cuccos nollsjuor för 119 DKK per flaska. Har du provat?