onsdag, september 22, 2010

Moment 22


Joseph Hellers krigssatir "Catch 22" från 1961 - läser man den fortfarande? Kan man fortfarande referera till den, eller har begreppet "Moment 22" slutligen uppgått i gruppen "döda metaforer"? Oavsett vilket så känner nog de flesta till precis vilken typ av situation som åsyftas...

Ett klockrent exempel har framställts av Munskänkarnas Utbildningskommitté, även kallad UKOM. Är det bara vi som får associationer till östtysk byråkrati av namnet? Det kan förstås hänga ihop med den östtyska finess med vilken man utformat examinations-gången för 3-betyget. Här har man verkligen tänkt till för att skapa maximalt med krångel.

3-betygsutbildningen börjar 12 oktober och pågår till den 1 februari. Redan den 13 november förväntas man skriva det teoretiska 3b-provet - utan att ha hunnit tillgodogöra sig de extra kunskaper som de praktiska kurstillfällena garanterat kommer att ge. Men inte nog med denna obegriplighet. Klarar man inte det teoretiska 3b-provet, får man inte göra ett försök på det praktiska prov som är planerat till februari 2011. Inte ens de som nyss betalt 5 500 kr för kursavgiften! Det sägs att UKOM tycker att det blir för många provdeltagare då, det är ju en del dyrare viner som hälls i blindprovningen. Men det går fler tåg - nästa avgång är redan 2013!

Åsikter i frågan kan förmedlas på adress: ukom@munskankarna.se


ps. Det är alltså lite körigt just nu. Tids nog ska vi kanske hinna blogga också.

14 kommentarer:

Nick Shay sa...

Jag som trodde att det var höstförkylningarna som hindrade er.

Annars sitter jag mest och undrar om Gloria Jones fick några royalties för det blygsamma lånet av gitarrintrot i Shooting Star/Ride A White Swan.

Mats L sa...

Jag är helt på er linje vad gäller proven. Trodde först att jag läst fel på datumen, så dumt kunde det inte vara att man skriver prov innan kursen knappt startat. Jag skickade därför en fråga till Munskänkarna för att förklara röran för mig, men det är dödstyst sedan jag skickade det 7 september. Nu skickade jag en ny fråga igår till utbildningskommittén om det går att ordna ett skriftligt prov efter kursen i februari, och kopierade några oskyldiga styrelsemedlemmar som CC:-vittnen för att snabba upp processen. Får se om jag får svar denna gången.

Ingvar Johansson sa...

I min lokala munskänkssektion har vi hållt på med en tre-betygskurs i form av teoricirkel o blindprovningar. Vi är inne på tredje terminen nu. Redan från början gick man ut med info om sakförhållandena, klarat teoriprov innan praktiskt prov. Jag funderade inte så mycket över det då men visst kan man tycka att det är lite stelbent.Jag tappade tidigt sugen men har fortsatt att gå kursen.

UKOM, PKOM och KKOM, finns det fler ?

Syrah sa...

OK, här krävs en liten förklaring.

Trebetygsprovet organiseras av UKOM, dvs centralt. Därefter är det upp till varje sektion om, hur och när de vill/kan arrangera trebetygskurser. Många sektioner gör det i form av cirklar, som Ingvar påpekar, dvs var och en av deltagarna håller varsitt avsnitt. När de startar bestämmer sektionen.

Vi i Stockholm har valt, rätt eller fel, att var och en läser in teorin helt själv. Vi erbjuder endast en PRAKTISK trebetygskurs, och om det inte framgår tydligt av inbjudan så är felet helt och hållet Stockholmssektionens, inte UKOM:s. Tidpunkten för den praktiska kursen blir då helt logisk, den avslutas strax innan provet ska hållas. Priset är också satt av sektionen och täcker 12 viner per kurstillfälle, kurslokal och administration.

Den fråga UKOM kan svara och fundera på är: Varför måste man ha klarat teoriprovet innan man ens får gå upp på det praktiska? Kanske är det av praktiska skäl att det blir för många som vill gå upp på provet för att det blir en bra provning, inte vet jag, och jag skulle också vilja få svar på den frågan.

Men skit ska kastas åt rätt håll, och all skit ska inte UKOM ha, och vi i utbildarkommittén i Stockholmssektionen tar åt oss av kritiken.

Syrah sa...

Måste få försvara mig själv och Sthlms utbildarkomitté lite grand. Så här står det överst på trebetygsinbjudan:

"Den här kursen vänder sig i första hand till dig som ska gå upp på det praktiska provet för 3-betyg. Upplägget på kursen är inte som en 'vanlig' munskänkskurs. Vi kommer inte att prata teori utan kursen kommer att innebära provning av ett stort antal viner."

För mig är det klart vem det vänder sig till och vad kursen omfattar.

peblin sa...

Nu vill jag inte sparka mer än nödvändigt på UKOM, men även om Stockholmssektionen kunnat göra ett bättre upplägg så försvinner ju hela problematiken om UKOM ändrar så att:

* Teoriprovet hålls ungefär samtidigt som praktikprovet (d.v.s. man kan tillgodogöra sig kunskap som lämpar sig för teoriprovet även under praktikdelen). Alternativt, "omtentamöjlighet" inför praktikprovet, och att
* Alla som går den praktiska kursen och betalat 5500 spänn får gå upp på teorin (något annat är ju fullständigt absurt).

Finare Vinare sa...

Vi har inga problem alls med stockholmsektionens upplägg eller omfattningen på kursen, Syrah.

Den enda vettiga anledningen att ha teoriprov redan i november måste vara att UKOM ska hinna rätta svaren innan praktikprovet. Med östtysk effektivitet tar det minst två månader, kanske tre ;-)

Den självklara lösningen på Moment 22 vore förstås att helt frikoppla teorin och praktiken från varandra.

Det minsta man kan begära, som Per säger, är att låta dem som nyss passerat kursen gå upp i praktiktentan.

Åsikter i frågan kan förmedlas på adress:

ukom@munskankarna.se

Anonym sa...

Styrelsen för denna "ideella" organisation vill väl ha pengar till sina vinresor, denna gång till Sydafrika.

Syrah sa...

Anonym: Nu blandar du äpplen och päron. Styrelsen får inte in några pengar alls för trebetygskursen. Oerhört onödig kommentar.

Och ja, de som sitter i UKOM har alla heltidsarbeten och gör frågor och rättar prov på fritiden. Då kan det ta flera veckor och månader eftersom flera personer ska titta på alla svaren. Men det går säkert att anställa någon som gör prov och rättar så kommer det kosta en rejäl slant att överhuvudtaget gå upp på provet. Ett delprov i WEST kostar 3000-6700:-, och det är 6 delmoment. Men vi är en ideell förening.

Mats L sa...

Jag har fått svar från centrala utbildningskommittén att det teoretiska provet var planerat sedan länge och att Stockholmssektionen hade lagt sin kurs olyckligt. Man hade ingen möjlighet att organisera ett prov till i vår och tyckte att det var rimligt och rätt att bara de som hade godkänt teoretiskt 3-betygsprov skulle få gå upp på det praktiska provet.

"Vi känner redan, med gällande restriktioner, att vi ligger på den praktiska gränsen för vad vi klarar av att genomföra på ett bra sätt. (Lokalen ska vara tillräckligt stor, vinerna (20 st!) ska kontrolleras för defekter och distribueras till tentander etc.)" (från centrala UKOM)

Jag tror att man skulle kunna klara denna logistiken. Dessutom är det rimligt att man i landets största sektion, med 2000 medlemmar, kan klara att genomföra det för de 15-20 som betalar 5500 kr och lägger 11 kvällar plus massor med extratid på att kunna ta 3-betyget.

Jag är optimist och tror att alla dessa kloka och välvilliga människor som arbetar ideellt inser att syftet med Munskänkarnas kurser är om syftet med utbildningen är att så många som möjligt skall få förkovra sig i vinkunskap och ges bästa möjliga förutsättningar att klara proven, utan att sänka kunskapskraven.

Kapten Yossarian (optimist)

Finare Vinare sa...

Tack, Kapten! Ja, nu blev det väldigt tydligt att riksnivå och sektion hamnat i osynk, och att det saknats info i god tid till potentiella kursdeltagare. Som sagt, med en positiv inställning kan nog man lösa det här också.

Anonym, vi skulle uppskatta om du loggar in med namn eller pseudonym innan du börjar skjuta skarpt. Vi är iofs intresserade av frågan men den har ingenting med den här diskussionen att göra.

Micke sa...

Det praktiska 3b provet genomförs i Februari udda år centralt och det är för ALLA sektioner i landet, således inte bara Sthlm. När jag gjorde det 2005 så var vi ungefär 50 pers. (som provade 20 viner blint) Det teoretiska avsnittet som skrivs i Okt/Nov året innan, utförs lokalt (dvs på resp sektion).

/Mikael

Micke sa...

Det praktiska 3b provet genomförs i Februari udda år centralt och det är för ALLA sektioner i landet, således inte bara Sthlm. När jag gjorde det 2005 så var vi ungefär 50 pers. (som provade 20 viner blint) Det teoretiska avsnittet som skrivs i Okt/Nov året innan, utförs lokalt (dvs på resp sektion).

/Mikael

Finare Vinare sa...

Nick, vi glömde helt bort att svara dig. Visst var det en mystisk höstinfluensa som stal en vecka av vårt vinliv.
Ingen förkylning, bara huvudvärk, frossa och feber. Hur kul som helst!

Jo, vi är nog skyldiga Marc Bolans efterlevande ett par dollar för snodda gitarriff, men såväl Morris Minor som Shooting Star var förstås menade som kärleksfulla "homager" snarare än klumpiga stölder. Ja ja, sådan är popen...