lördag, september 04, 2010

2007 Château La Tour Carnet


Efter onsdagens provning är det komplett omöjligt att motstå Bernard Magrez' publikfriande trollkonster. Vi rycker korken på nysläppta nollsjuan och blir inte det minsta besvikna. En bit brie de meaux funkar som sällskap, även om vinet kanske är som allra godast på egen hand.

2007 Château La Tour Carnet Haut-Médoc Cru Classé är stort, öppet och utåtriktat på nosen. Mörkaste kvalitetschoklad, espresso, mörk kola, mynta, cassis och mörka plommon - plus rejält fet fuktig blomjord. Dessutom får vi en grusig mineralkänsla och ett litet stall runtom knuten. Superläckert! Det är så här man bär sig åt för att fjäska utan att förlora ansiktet.

Smaken är len, frisk och rikt fruktig, saftig med chokladiga tanniner. Om man ska vara kritisk är den egentligen ganska måttligt tät, men istället extremt drickbar. Vi får några riv på muskotnöten i mitten och uppfriskande mynta i avslutningen. Eftersmaken är tillfredställande, varken kort eller lång. Vinet är perfekt balanserat att njuta nu på frukten, drickbarheten fullständig redan ikväll. Ett imponerande proffsjobb. (90)

Ni är väl förmodligen redan på jakt efter de sista flaskorna i septembersläppet? Ta det lugnt, vinet finns att köpa via tyska näthandlare för bättre pris än det svenska (kolla pro-versionen av
wine-searcher.com) Det vore kul att höra fler synpunkter på denna oblyga publikfriare.

ps. Testa också mötet med fin mörk choklad - Valrhona, Lindt eller vad ni vill. Det är precis samma aromer som möts i munnen.

1 kommentar:

Frankofilen sa...

Magrez är en trollkarl, och det tycks omöjligt att inte bli förtrollad. Kolla även in hans billiga Les Grands Chênes...