tisdag, september 07, 2010

2008 Domaine Gauby Les Calcinaires Blanc


2008 Domaine Gauby Les Calcinaires Blanc har en underbar och ovanlig doft där man får jobba med associationerna. Med sin druviga karaktär påminner den närmast om vita hallon (!) och apelsiner, med väldigt diskreta godistoner som liknar peach melba och polkagris (!). Fläderblom är inte helt långsökt, och så något mer druvmoget som liknar lindblomshonung. Ett fantastiskt fint och fokuserat intryck -
men framförallt rent som en fjällbäck, med massor av mineraler.

Smaken är extremt välbalanserad, allting sitter på precis rätt plats. Den är mineraldriven på ett alldeles fascinerande sätt, som om man hade pressat vinet rakt ur kalkstenen. Aromerna från doften går igen i den daggfriska smaken. Vi hittar en god fruktighet i anslaget, men den är ändå knastertorrt presenterad. Smaken blir som allra mest bestämd i avslutningen, när stenen tar över. Här finns så många goda intryck att suga på i eftersmaken.

Svala årgångar är onekligen magiskt för vita från högre lägen i Roussillon. Och Gérard Gauby missar förstås inte chansen att fånga magin. Man vill bara hälla upp en skvätt till, och vara med på ett hörn när stjärnstoftet regnar ner. Detta är ett fantastiskt vitt, och så klart biodynamiskt. Förmodligen den bästa årgång vi hittills smakat av Les Calcinaires Blanc. (91-92)

Vad är då detta för något? Jo, 50% muscat, 20% maccabeu och 30% chardonnay från höjderna i Roussillon. Skördeuttaget är lågt, 25 hl/ha från gamla stockar. Vinet tanklagrades och landade på 12,5% alkohol. I Frankrike och Tyskland kan man lätt hitta det för €12 till €14 vilket förstås innebär allra bästa tänkbara prisvärde. Vad kostar det för slutkunden i Sverige? Vi vet inte exakt, men till restaurang 139 ex moms.

Tredje varuprovet från Wine Trade befäster känslan av att det är hit man ska vända sig om man bara nöjer sig med det allra bästa. Får vi be om lite fler viner listade i BS?


ps. Nyss hemkomna från en introprovning med stockholms-munskänkarna kan vi bara konstatera att Juliusspitals 2008 Würzburger Stein Riesling GG (299 kr) inte har skymten av en chans mot Gaubys enklaste vita. Övermoget i en sval årgång, med lägre syror och dessutom jordbittert. (86) Hur bär de sig åt, frankerna?

2 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Älskar Juliusspital och dess fantastiska källare men ska man vara ärlig så är det en storproducent som visserligen kan göra GG - men inte riktigt har fokus rätt alla år. För många etiketter...

Ska Franken få en chans visa sig från sin bästa sida så är det Horst Sauer, Johan Ruck och Störrlein som bör inhandlas! De är inte dyrare än Juliusspital men mängden producerat vin kräver mer aktivite

MVH

Niklas

Niklas Jörgensen sa...

Ska stå...kräver mer aktivitet av importören för att få loss några!

MVH

Niklas