måndag, februari 01, 2010

Blindpava från AK


En vänlig vinprovarsjäl vid namn Anders gav oss en flaska vin inrullad i folie. Hans modesta krav var att vi skulle smaka helblint. Inga problem, det är ju bland det roligaste vi vet. Vi testar vinet rakt ur flaskan vid sval temperatur, sisådär 14 grader.

Färgen är svartröd sammet, transparent med blå reflexer. Doften är tydligt stallig med aromer av mörka skogsbär - hallon och björnbär - samt en fin rostning av nymalet kaffe och kryddpeppar. Vi noterar också en framträdande ton av bittermandel som känns väldigt italiensk. Några brända drag tycks komma från fatrostning men är enbart goda. Intrycket är fruktigt, och den första druva som poppar upp i våra huvuden är barbera. Trots rätt så generösa fat kommer frukten igenom jättefint och pryds av en knippe friska violer på toppen. En lyckad mix av modernitet och piemontesiskt ursprung!

I munnen smäller det till direkt, betydligt mer kraftfullt och tanninrikt än väntat. Syrorna är klart friska - och understödda av en gnutta koldioxid - men hamnar i skuggan av den mogna frukten och de gomtäckande, sträva tanninerna. Inom en millisekund har vi bytt spår och tänker nu enbart nebbiolo, av det mörkare, fatrostade slaget. Lagom söt frukt, lakrits och sköna espressoaromer leder ut i en hyggligt lång eftersmak med diskret malörtsbitterhet. Rätt så krävande inledningsvis - vi snackar biff nu - men inom kort har vi vant oss och gillar vinet rakt upp och ner som det är. Tufft och mycket, mycket gott.

Tydligen har vi att göra med en modernist! Vinet känns ungt, men ändå inte helt primärt, så vi landar båda våra gissningar på 2006. Nu har vi funderat ett tag till och gissar att det är en blandning av barbera och nebbiolo från en progressiv producent. Längre kommer vi inte, men det är ett riktigt bra vin, jäkligt snyggt gjort och utan tvekan värt (90). Öppnar upp fint på en timme, så dricks gärna nu.

2006 Cavallotto Dolcetto d'Alba Vigna Melera (Castiglione Falletto, Piemonte)

Satan i gatan! Det här måste vara den maffigaste dolcetto vi någonsin smakat. Druvorna kommer helt och hållet från familjen Cavallottos egna vingård Melera inom cru Bricco Boschis i kommunen Castiglione Falletto. Inte vilket läge som helst! Exponeringen är sydväst, höjden 230-310 meter och stockarnas ålder är 40 år. 1,6 hektar ger 10 600 flaskor. Vinet mognade på slavonska botti (hyggligt rostade månntro?) i 4-6 månader. En stadig fällning fanns i botten av flaskan.Inget går upp mot att bli träffad snett bakifrån när man minst anar det. Tack, Anders!

16 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant. Jag föll för deras Nebb Langhe när jag var på Idalas provning.

Någon Dolcetto syntes då inte till, men den druvan kan verkligen överraska. Eller så är det vinmakaren som gör det. Olika blir det i alla fall.

/ Lena

Niklas Jörgensen sa...

Känner det är min plikt meddela att denna Dolcetto gjort stor succé här hemma och det tack vare Wolfgang Weber!

Han tar EUR 10,95 för det här strålande vinet. Om ni beställer så prova även Vigna Scot - når kanske inte riktigt samma höjder som Melera men för under tian klagar då inte jag!

http://www.der-wein-weber.de/site/pages_de_de/katalog/katalog/katalog.php?mux=mux4b6709b51ae9d&step=3&artnr=531506&cat1=Wein&cat2=Rotwein&land=Italien&region=Piemont&weinname=Dolcetto%20d%60Alba%202006,%20%E2%80%9EVigna%20Melera%E2%80%9C,%20cru%20Bricco%20Boschis,%20Cavallotto%20Fratelli

http://www.der-wein-weber.de/site/pages_de_de/katalog/katalog/katalog.php?mux=mux4b6709b51ae9d&step=3&artnr=531307&cat1=Wein&cat2=Rotwein&land=Italien&region=Piemont&weinname=Dolcetto%20d%60Alba%202007,%20%E2%80%9EVigna%20Scot%E2%80%9C,%20cru%20Bricco%20Boschis,%20Cavallotto%20Fratelli

Dessutom är frakten ganska så sympatisk:

http://www.der-wein-weber.de/site/pages_de_de/versand/versand/versand.php?mux=mux4b6709b51ae9d

MVH

Niklas J

Finare Vinare sa...

Tack för länkarna, Niklas!

Vi provade alla Cavallottos viner vid Idalas bord idag.
Genomgående för allihop var en ypperlig tanninprofil, ja till och med Grignolinon hade goda tanniner! Deras baroli tog tyvärr slut i lördags.

Mycket intressant webshop-lösning....

AK sa...

Hehe, jag hoppades väl att vinet skulle falla er i smaken. Och ni kom ju nästan helt rätt, bravo! Jag får ta något svårare nästa gång...
Man behöver ju inte handla från utlandet för att införskaffa vinet, utan kan köpa av Idala gård (147 kr, om man handlar en låda brukar man få den hemkörd i Stockholmsområdet utan kostnad, och då kan man ju plocka i lite annat av deras godsaker oxå).

Hobbyvinarn sa...

Aldrig fel med blindprovning. Ännu roligare om det är något fint som döljer sig bakom omslaget. Aldrig provat något från Cavallotto. Kanske får prioritera om lite.

Niklas Jörgensen sa...

Halloj!

Självklart behöver man inte köpa Cavallotto's viner i Tyskland men när jag kikar på Idala Gårds hemsida får jag intrycket av att även de skeppar från "utlandet" - för vinerna lär ju knappast finnas på lager i Sverige? Alltså, ingen skillnad där.

Förutom då 240 kr frakt oavsett mängd som köps, om nu inte vinerna har avhämtning Idala gård - då är kostnaden 120 kr, så förstår jag det även som att man måste köpa en sex-pack minst av ett vin.

Wein-Weber ligger på lägre fraktkostnader, erbjuder försäljning av 1 stycksflaskor och har lägre priser även efter man satt in 16 kr flaskan i skatt till Skatteverket.

Och för Nebbiolovänner finns 2001 San Giuseppe Riserva till ett minst sagt imponerande pris! Jag må betraktas som illojal mot svenska företag men min lojalitet ligger i plånboken ;-)

MVH

Niklas J

Anonym sa...

Strålande, man bugar och bockar.
Det är från utlandet man skall handla, från tangetbord till pling plong på dörren är alltid nice.

Finare Vinare sa...

Visst är det så att Idala Gård skeppar från Köpenhamn. Enligt vad som berättades igår är frakten 120 kr för sex flaskor och gratis över 4000 kr. Men har man möjlighet att hämta vinet i Fredhäll slipper man frakten helt - och som Anders säger är de inte omöjliga med hemkörning - och då blir ju priset klart konkurrenskraftigt...

AK sa...

När jag handlade av dem var det inga problem att blanda viner i lådorna, även med enstaka flaskor av en del viner. Möjligen beror det lite på hur mycket man köper. Mitt inköp, som jag fick fri hemkörning på, var onekligen över 4000 kr. Vill man veta säkert vad som går att blanda får man helt enkelt kontakta dem.
Hur gick det igår, T? Orkade du med Munskänkarnas nyhetsprovning också?

Finare Vinare sa...

Visst! Vi provade tolv nyheter och det var kul som vanligt.

2007 Wintrange Felsberg Riesling
2007 Sibylle Kuntz Riesling Gold-Quadrat
2007 Remi Jobard Bourgogne Blanc
2000 La Chablisienne PC Mont de Milieu
2007 Côtes du Jura Poulsard
2007 Louis Max Mercurey
2006 Bardou Saint-Chinian
2007 Quinta do Vale Meão Meandro
2007 Gevrey-Chambertin Les Crais
2002 Ch Destieux
2004 Ch Lamargue
2007 Bosquet des Papes Tradition

Vi blev båda mest charmade av Les Crais, som därmed slapp undan att bli bespottat. Jumbopriset gick till poulsarden, tyvärr. Trots att vi har ett gott öga till poulsard i största allmänhet...

Hobbyvinarn sa...

Poulsard var rena rävgiftet. Förstår inte hur de kunde ta med vinet från början. Om ni är intresserade finns en kortare genomgång på min blogg.

Finare Vinare sa...

"Gör ont i både munnen och själen", står det i vårt block. Poulsarden var onekligen ett uselt vin.

Läste just din genomgång, kul! Nu tyckte vårt bord inta alls att de vita var odrickbara, och boxvin känns väl som lite orättvist dråpslag i sammanhanget ;-)

Men även vid vårt bord var det först med glas nio som vi blev riktigt nöjda. Glas sju-åtta var inte vår stil.

Ch Lamargue var en slamkrypare med sin mogna sötlakrits och fikon. Inte illa alls.

Henrik sa...

Hmm, jag har gångavstånd till Idala ... Cavalotton låter fabulös.
I övrigt, intressant med nyhetssläppet. Les Crais köpte jag ett par av då jag på sistone missat bl a Les Veroilles, jag har inget nyårslöfte men alldeles för lite i Bourgogne i gömmorna. God nu uppenbarligen, men tre-fem år på rygg måste väl vara av godo, va?
Hur var Bosquet - open for business eller lagring ett måste? Den här gången köpte jag tillräckligt för att ta reda på det själv, men jag har inget emot en sneak preview ...
Köpte ni nån Prevole från Giroud, förresten, 96:an? Miran lurade på mig en och sa att svamp är ett måste till.

Henrik sa...

Hmm, jag har gångavstånd till Idala ... Cavalotton låter fabulös.
I övrigt, intressant med nyhetssläppet. Les Crais köpte jag ett par av då jag på sistone missat bl a Les Veroilles, jag har inget nyårslöfte men alldeles för lite i Bourgogne i gömmorna. God nu uppenbarligen, men tre-fem år på rygg måste väl vara av godo, va?
Hur var Bosquet - open for business eller lagring ett måste? Den här gången köpte jag tillräckligt för att ta reda på det själv, men jag har inget emot en sneak preview ...
Köpte ni nån Prevole från Giroud, förresten, 96:an? Miran lurade på mig en och sa att svamp är ett måste till.

Henrik sa...

Ska för övrigt gå mittåt angående Miran "och lurade på mig". Har hittills aldrig känt mig lurad av Miran, to say the least.
Jag frågade om Bichots Gevrey-C och Vosne-R och han var rätt oberörd inför dem. "Trevliga men inte mer - om man nu inte är väldigt svag för ny ek".
Jag hade funderingar på Vosne-R, men det Miran sa betydde pass för mig.

fredrik sa...

Tackar för fina kommentarer och fantastiskt skoj att ni gillar Cavallottos viner.
Vi håller på att uppdatera vår hemsida med web-butik och den ska bli klar under februari.
I den befintliga web-butiken går det inte att välja leveransalternativ, men som Anders nämnde är det fri frakt för beställningar över 4000 kr - annars går det utmärkt att hämta vinerna i vår filial i Fredhäll.
För nyhetsbrev, information om kommande provningar etc går det bra att kontakta Idala Gård på info@idalagard.se alternativt mig direkt på fredrik@pingvinen.org eller 070-689 35 56.
Fredrik Önrup, Idala Gårds Vinhanels representant i Stockholm.