lördag, februari 27, 2010

1998 Pian delle Vigne Brunello di Montalcino


Fredagskväll, och vi är nog rätt många som vill göra det enkelt för oss. Och så vill vi ha säker utdelning. Så vi kör med färska räkor, beprövade viner och avslutar med en långdistansare från källaren. Målgången står i Montalcino.

2005 Wegeler Winkel Jesuitengarten Riesling Erstes Gewächs har nått en skön drickfas. När vinet släpptes var restsötman i mesta laget för en rheingau - klart sötare än Geheimrat "J" - men nu är den nästan helt integrerad i smaken. De generösa aromerna liknar vita persikor och passionsfrukter med ett bett av grapefrukt, och visst finns en början till petroleum. Ett riktigt trevligt vin och som klippt och skuret för funktionen att veva igång kvällen - men i grenarna fokus och mineralitet når det inte riktigt upp till de absoluta höjdarna i området. Vi får se vad som händer med lite mer utveckling. (89)

2008 Domaine du Pas Saint Martin Saumur La Pierre Frite Blanc är fortfarande den perfekta äktenskapspartnern till en skål smögenräkor. Doften är som en blandning av vita vingummin och färska skaldjur, en mix av aprikoser och kalksten. Vi är fullständigt besatta av denna ungdomliga, mineralstinna chenin blanc och ser fram emot att konsumera ytterligare en låda snart. (90)

Antinori köpte egendomen Pian delle Vigne i södra Montalcino 1995, så kvällens vin är den fjärde årgången. Är man på jakt efter le tradizioni vänder man sig någon annanstans. Men är man sugen på modern brunello så är det bara att läsa vidare.

1998 Antinori Pian delle Vigne Brunello di Montalcino smickrar våra nosar med en fullmogen, bråddjup och rejält komplex doft. Mmm vilket schysst café, här borde vi fika oftare! Rostade franskbröd och cornetti med chokladsås serveras med espresso på nymalda arabicabönor. Ett paket mörk tobak sällskapar med russin, kryddnejlika och julmust. Ljuvlig mint friskar upp näsan samtidigt som vi har allra fetaste trädgårdsmyllan runt hörnet. Undervegetation brukar det visst kallas, det här mogna, obeskrivligt goda...

Precis alla löften som doften ställer ut infrias när vi smakar. Now it's payback time! Vi njuter i fulla drag av en superharmonisk, närmast klotrund smak som åldern slipat till perfektion! Frukten är fortfarande stoor, som en riktigt maffig körsbärspralin. Tanninerna liknar mörk chokladsås, fräschören är mintig, syrabalansen behagligt avrundad. Stilen måste förstås beskrivas som modern och barriqueorienterad, men sättet på vilket det är gjort är inget annat än mästerligt. Det som överraskar oss är vilket bett och vilken livlighet som ändå finns kvar i flaskan. Den som har källarlagrade exemplar och gillar att chansa kan nog våga sig på ytterligare fem år. Vi andra dricker upp nu. Jäklar, vad bra! Tänk att vi betalade under 250 spänn för sex år sedan. Helt galet! (92-93)

6 kommentarer:

Kayaker sa...

Under 250 spänn låter bra. Den är ju lite dyrare nu... :-/

Niklas Jörgensen sa...

Those were the days ;-)

Tillbakablickar, med ekonomiskt härledning, är farliga saker dock. Jag får ont i magen om jag börjar tänka på vissa viner och vad de betingade för sex år sedan!

MVH

Niklas

PS. Minns du min magnum från Frescobaldi, 1993:an vi provade i vintras? Om så, en hastig jämförelse?

Kayaker sa...

Om man är mån om hälsan så ska man absolut inte kolla på gamla Bordeauxpriser...

Italienska viner sa...

Mogen brunello - as good as it gets. Köpte ni era 98:or på SB för sex år sedan?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Niklas, inte ska du få ont i magen, gläds istället åt dina kloka inköp och tacka dig själv med en klapp på axeln. Jämför vi med 1993 Frescobaldi & Ferré var 1998 Pian delle Vigne ett rikare vin med större frukt och lenare tanniner, livligare bett och bättre längd. Det fick också ett par pinnar högre betyg och då höll vi ändå igen.

Kayaker, châteauneuf är klart bättre för den mentala hälsan. Eventuellt i kombination med cykel?

Patrik, någon gång runt årsskiftet 2003-2004 och de kostade 249 kr. Trots hiskelig prisutveckling blir man smått sugen att testa 2001/2004 ...

Kayaker sa...

Jag har planer på att cykla i Piemonte och Bourgogne i sommar. Jag lär väl inte hitta så mycket billigt&bra i Bourgogne dock...