tisdag, mars 06, 2007

2004 Piaggia Il Sasso


När de nyligen provade vinerna från Ridge ledde våra tankar till Italien - så var det till slut här vi landade. Från denna producent har vi tidigare uppskattat 2001 Carmignano Riserva, med just de hallon, blommiga, örtiga och aromatiska övertoner som toscanaviner ibland kan frambringa (ofta inte de allra varmaste åren).

Det här går vi igång på direkt: inga plumpa körsbär i likör, inga stall, inte nyrostad ekplanka.Iistället mandelmassa, nyponrosor, vilda örter, aromatiska godistoner av körsbär-vinbär-hallon och lakrits. Vinet har en komplex doft som verkligen belönar den som har näsan i glaset: spektrat är läckert, på sätt och vis liknar det en barbaresco - eller ett ridgevin för den delen. Smaken infriar alla förhoppningar, med fin saftig balans, liten eldighet och precis lagom insmickrande sötma. Ett mycket, mycket gott vin - och något att prova om man vill ha nya aspekter på Toscana.

70% sangiovese, 20% cab, 10% merlot. 20 månader på nya fat - en prestation att få in det i vinet. Till bolognese och lagrad pecorino sardo.

2004 Piaggia Il Sasso (Mauro Vannucci, Poggio a Caiano, Carmignano, Toscana)

Inga kommentarer: