lördag, mars 24, 2007

Sommartid, karneval för carnivorer


I morgon är det sommartid, men redan ikväll klarar vi av årets utegrillpremiär. M har handlat mängder av hängmörad clubsteak av en riktig köttmästare. Medan kolen förvandlas till glöd och aska, intar vi ugnsgratinerad chèvre med B:s egenproducerade honung. Vi passar på att jämföra några friska rieslingar.


2005 Weingut Hirsch Riesling Zöbing är oöverträffad i sin viktklass, med förtjusande sprits och generös frukt. 2006 Gobelsburger Riesling har mer av grönt aromatiska nässeltoner, tyvärr utan den charmiga spritsen. 2002 Dopff & Irion Riesling Vorbourg bjuder på lampfotogen och andra mognadstoner i en snyggt knastertorr stil.

Köttet landar på tallrikarna. Det ser mycket lovande ut, och en gaffelbit infriar alla löften. De unga rödvinerna är i sitt esse till grillat. 2004 Château Montus med sin kryddnejlika och sin mörkt merlotlika frukt, likaledes kryddiga 2004 Graillot som går på knock med rak primärfruktig syrah i strama tyglar. Det är det bästa vinet till den grillade clubsteaken enligt oss runt bordet.

2003 Château du Pesquié Quintessence är betydligt sötare och eldigare i sin varma men ändå rätt balanserade södra rhônestil, ett vin som gjort för ost. 1999 Ricasoli Casalferro är i stort sett moget nu , även om det håller länge än. Goda stalltoner och en slinkigt sammetslen smak - ett väldigt gott vin att dricka rätt upp och ned.

A har till allas glädje laddat upp med sin berömda rabarberpaj med vaniljsås. 2005 Georg Breuer Bischofsberg är den första Auslese från Breuer vi någonsin druckit. Färgen är mycket ljus, nästan vit. I sin rena druviga rieslingsötma, perfekt balanserad med livlig syra, är den i dagsläget mest ett läckert råmaterial till ett moget sötvin. Om tio år är det nog färdigt.

Slutligen får vi prova ytterligare en annan söting - blint. Här är syrorna klart lägre jämfört med rieslingen. Citrusmarmelad och rika mognadstoner får oss att gissa att vi dricker ett vin som kostar trehundra och har minst ett decennium på nacken. Vi funderar på sauternes, men varken druva eller ursprung blir vi till slut riktigt kloka på - eftersom vinet mest uppvisar mognad mer än druvtypiska drag. Voilà: Vin & Sprits 2002 Amfora Muscat d'Alexandrie (61 spänn). Lagrat i några år. Det var nog en ovanligt bra årgång...

2005 Weingut Hirsch Riesling Zöbing

2006 Schloss Gobelsburg Riesling Gobelsburger

2002 Dopff & Irion Riesling Grand Cru Vorbourg

2004 Château Montus Madiran

2004 Alain Graillot Crozes-Hermitage

2003 Chateau Pesquié Côtes du Ventoux Quintessence

1999 Barone Ricasoli Casalferro Toscana IGT

2005 Georg Breuer Bischofsberg Riesling Auslese

2002 Amfora Muscat d'Alexandrie

Inga kommentarer: