onsdag, mars 21, 2007

2003 Jaboulet Crozes-Hermitage Domaine Raymond Roure


1996 köpte firma Jaboulet den här vingården från pensionerade Raymond Roure. Det är onekligen en uppseendeväckande prissatt crozes. 2003 slog värmen som bekant rekord, och 2007 gav såväl Parker som Wine Spectator höga betyg. Vi måste förstås prova, underförstått är detta något extra.

Doften är först lite sluten, men i tur och ordning får vi sedan toner av smörkola, kokosmjölk, tjärpastill, tobak och en dovt parfymerad syrahfrukt som efterhand avslöjar sin alkohol. Smaken är rakt av imponerande, med explosivt tryck, mogna plommon och en lång mintig, mörkchokladig och starkvinslik eftersmak. Ett busigt, eldigt powervin, med drag av sydfransk syrah, men ändå helt klart kommet från norra rhône.

Vi har aldrig smakat en crozes som har denna superkraft utan att vara kokt eller syltig. Vinet är ett veritabelt monster som kan och bör lagras i många år. Det är knappast förvånade att amerikanerna diggar, det bör vara en säker provningsvinnare. Hedonistic, satisfying och så vidare (14,5%). Ett vin för kicksökare! Vi möter upp med bouef bourgignon och couscous royale (gul paprika, russin, vitlök) och vinägrett på kidneybönor. Det funkar fint och vinet går rakt ut i det centrala nervsystemet.

2003 Crozes-Hermitage Domaine Raymond Roure (Paul Jaboulet Ainé, La Roche de Glun, Rhône)

Inga kommentarer: