torsdag, juni 29, 2006
2004 Rotliegender Schiefer
Att vi gillar tyska viner och särskilt riesling är att slå fast rena självklarheter. Skifferjord sägs bidra med tydligare mineralitet, så redan namnet får snålvattnet att rinna till, och producenten gör uteslutande viner i den jordmånen. Doften är blyg och svår att få tag på när vinet är kallt, men öppnar sig en aning i glaset med en ren och sval doft som står på två ben: stram citrussyra och mineraler. I munnen är vinet förvånande generöst och riktigt gott med klockren torr rieslingprofil, citrus, äpple och mineral. Vinet är varken grönt, aromatiskt eller blommigt. Och heltorrt med 12% gör att vinet har mycket gemensamt med en riesling från Rheingau. Vi gör en aptitretare på köttet från varsin krabbklo på tunna skivor danskt rågbröd. Den mulna himlen spricker upp och kvällsolen flödar i ännu ett förklarat riesling-ögonblick. Vi fortsätter i tysk anda med spargel-teller. Fin spänstig grön sparris med lite salt och olivolja. Rieslingen hänger inte oväntat med perfekt.
2004 Rotliegender Schiefer Riesling Trocken Mosel-Saar-Ruwer (Staatliche Weinbaudomäne Trier)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar