torsdag, juli 25, 2013

Idala på stranden


En av sommarens vackraste dagar börjar lida mot sitt slut. Solen dröjer sig kvar över Sundet i väster medan fullmånen väntar i kulisserna på att lysa upp kvällens fester. Vad ska man ta sig till en stund som den här? Fredrik "Pingvinen" Önrup bjöd påpassligt in till en spontan vinprovning nedanför badhytterna i Skanör för att visa upp en knippe doningar från Idala Gård. Trots kort varsel var det ganska många som kände sig kallade...


Proseccon från kooperativet i Cormòns är ett okomplicerat starterbubbel som i vår smak gärna kunde fått vara lite torrare. 
Vi förstår dock inte riktigt varför ett sexeurosvin ska behöva kosta 113 kr från en skånsk frifräsare. Om den svenska näthandeln någonsin ska komma in i matchen på allvar så måste de inse att de är med och tävlar på en öppen paneuropeisk arena.


Vi glömmer den syrliga funderingen och gläds på riktigt åt nästa vin. 2012 Ernesto Picollo Gavi DOCG (99 kr) är precis den där fruktrena, tankjästa och mineralsalta vita italienaren man behöver till allsköns fisk- och skaldjursrätter med medelhavskänsla. Med sin prislapp strax under hundringen argumenterar den här gavin för inköp på ett övertygande sätt.


2012 Val di Toro Alfa Tauri Maremma Rosato (110 kr) har en snygg kopparnyans och är helt befriad från allsköns billiga godistoner. Redan lite utvecklat med rostiga järnmineraler och avrundad drickbarhet. Syran hade gärna fått vara högre, men smaken är torr och relativt elegant i stilen, utan märkbar alkohol, så det funkar hyfsat bra. Priset är väl någotsånär rimligt.


2010 Fattoria di Faltognano Chianti Montalbano DOC (106 kr) är rakt upp och ned simpatico. I glaset har vi den där klassiskt klarröda typen av chianti som fått sin uppfostran i tank och knappt hört talas om ordet extraktion. Den suveräna årgången skänker extra lyster även åt ett förhållandevis enklare vin som detta, och drickbarheten är självklar. Vi kan lätt tänka oss ett återseende med dessa droppar från trakterna av Vinci. Deras olja är förresten också helt okej.Planen är att tända grillarna lite senare, och 2009 Gabbas Dule Cannonau di Sardegna Riserva (170 kr) lär knappast göra bort sig i det sammanhanget. Cannonau är ju detsamma som sardisk grenache, så här får man lite extra tjong men med bibehållen balans och drickbarhet - alltså utan att det blir eldigt, eller ekigt för den delen. 
Det här är seriösa doningar som kammat hem ett antal Tre Bicchieri  (fast de där glasen kan väl knappt användas som merit längre?) Priset slår dansken Otto Suenson med 35 spänn, även om allt givetvis går att få tag på billigare i Tyskland.

Idala Gård har utan tvekan en hel del intressant i sin portfölj. De har hållit på längre än de flesta svenska nätvinhandlande konkurrenter och de har klokt nog hållit fast vid specialiseringen på Italien. Kunden är inte tvungen att köpa hela lådor av samma vin, utan kan blanda fritt och pröva sig fram. Precis som det ska vara. Idalas starkaste kort är i våra ögon producenterna Cavalotto, d'Angelo och Odoardi.


1 kommentar:

Korkdragaren sa...

Inga Vernaccias av Panizzis, de är mina favoriter i deras portfölj. Deras Evoè är bland det bättre skalmacererade vita vin jag provat.