onsdag, augusti 29, 2012

Sommarläsning: tre böcker om vin #3


Den mest inspirerande boken om vin är nog "Adventures on the Wine Route" av den legendariske amerikanske importören Kermit Lynch. Mest inspirerande eftersom mycket av det roliga med vin handlar om att vara på väg, att vara nyfiken, att vara på jakt efter den äkta varan. Och det är ju under resans gång man möter landskapet, karaktärerna, historierna, ögonblicken och dofterna.

New York-bloggaren Alice Feiring är bra på sånt där. I sin programförklaring berättar hon att hon söker viner med litterära kvaliteter. Boken "Naked wine - letting grapes do what comes naturally" handlar om hennes passion för den franska scenen av småskaliga viner framställda med minimala ingrepp från vinmakaren. Viner som Alice föreslår att vi ska kalla "naked wines". Dramaturgiskt sett bygger den på två parallella berättelser, där den ena är klart mer intressant än den andra. 

Den första storyn går ut på att en californisk vinmakare bjuder in henne att göra sitt eget vin på icke-interventionistiskt vis. Hon får vara med och fatta ett antal beslut som kan påverka resultatet. Sedan får hon kliva i och fottrampa druvorna för att sparka igång jäsningen. Därefter måste hon tyvärr åka hem till New York. Medan hon är borta beslutas det över hennes huvud att tillsätta lite vatten i jäskaret för att inte alkoholhalten ska bli alltför hög. Alice blir förtvivlad. Nu är ju inte vinet naturligt längre.

Visst kan man se det pedagogiska värdet i ett konkret experiment, men den här berättelsen är tyvärr alltför ytlig och kokett. Författaren vet mycket väl att riktiga viner görs under hela säsongen ute i vingården - och den besöker hon för första gången i samband med att druvorna plockas. Med ett team av mexikanska proffsplockare på plats känner hon sig lika nödvändig som en korkskruv i en skruvkapsyl - "like a goddamn dilettante". Den frustrationen är påtaglig hela vägen, och det är uppriktigheten som räddar henne här.

Betydligt mer spännande är det att följa det andra spåret - hur hon målmedvetet skruvar sig in mot själva ursprunget till den franska naturvinsscenen. Här är det välmatat och läsvärt i stort sett hela tiden. Alice Feiring skriver bitvis i klass med en bättre romanförfattare och vi får möta färgstarka personligheter som Marcel Lapierre, Eric Texier, Thierry Puzelat, Nicolas Joly, Andrea Calek, och till slut veteranen som blivit berömd i det tysta för en vinmakningsmetod han lärt ut till hundratals franska bönder - Jacques Néauport.

Det blir en underbart antiklimaktisk effekt när Néauport avslöjar de sanna bevekelsegrunderna för "de fyras gäng" i Beaujolais att göra vin utan svavel. Och Alice förnekar inte sitt kritiska sinnelag när hon funderar över problemet med nepotism i naturvinskretsar, eller tyst formulerar frågan om méthode Néauport kanske varit bättre på att framställa klunkbara vins de soif med ett bekant stuk än på att uttrycka druva och terroir. Hur det nu än ligger till med saken, så är det djupt tillfredsställande att komma fram till slutsatsen att det inte finns några enkla svar när det gäller vin. Och att det är resan som är målet.


Alice Feiring: "Naked Wine" (Da Capo Press 2011)

8 kommentarer:

Emil sa...

Håller med om den här. Frågan är om det här blir första nyhetsbrevet jag betalar för:

Anonym sa...

Hmmm funkar inte att klistra in, kolla Alice feiring + kickstarter

Finare Vinare sa...

Följde länken från Twitter igår, tydligen hade Kickstarter redan genererat drygt $8000 till Alice. Det var hon värd!

Förresten, vilket kontonummer har Bert Celce? Där skulle man också gärna sätta in en slant.

JW sa...

Har inte Bertrand en "betalknapp" (PayPal)allra längst ned på sin sida?
/JW

Finare Vinare sa...

Helt missat, tack för passningen. Degat till Bert!

Finare Vinare sa...

Förresten, har ni sett vad vi har allra längst ned på vår sida? ;-)

JW sa...

Spelet? Det hade jag helt missat. Kul. Vågar man fråga vad ni har för highscore?

Finare Vinare sa...

Visst är det kul! 102 501, efter en handfull försök. Det är inte jättesvårt att närma sig 100 000 men sedan måste man pricka allt och snabbt ska det gå.

Om du scrollar ner på spelsidan så ser du alla scorer och de övriga vinspelen från ludovino.com.