onsdag, augusti 01, 2012

2008 Dalzocchio Pinot Nero


Dags att bekanta sig med ännu en Elisabetta från Trentino. Uppe på de pre-alpina kullarna ovanför Rovereto - längs med motorvägen utmed Adige - sköter Elisabetta Dalzocchio knappa två hektar pinot noir, som började planteras av hennes pappa 1979 och kompletterats sedan dess. Stenhuset där hon bor, och dess källare där vinerna vilar, är byggda i slutet av 1700-talet.

Vackert så det gör ont.

Vingården ligger på drygt 400 meters höjd och omges av skogklädda kullar och berg. Ljumma vindar blåser oftast norrut från Gardajön. Marken är måttligt kalkrik med högre pH. Sedan 2001 är Elisabettas odlingsmetoder certifierat ekologiska med biodynamisk praktik, och uttaget överstiger aldrig 40 hl/ha. Vinmakarfilosofin är icke-interventionistisk, druvklasarna avstjälkas inte, och jäsningen sker på traditionellt burgundiskt vis i öppna ekståndare med vingårdens egna jäststammar, utan tillsatser. Uppfostran i använda barriques tar arton månader, och vinet buteljeras med en låg svaveldos. Ett års produktion blir ungefär 9000 flaskor.


2008 Dalzocchio Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti IGT ser redan hyfsat utvecklat ut - en varmröd färg med hög lyster och tegel i kanten. Man behöver bara sniffa en gång för att inse att vi har att göra med komplex och egensinnig nos, med flera doftspår att följa och en bra början till mognadstoner.

Här finns undervegetation och grovhångel, lövhögar och rostiga järnrör, fisksås och tulpanstjälkar. Själva frukten påminner mest om röda vinbär men bjuder också på nyanser av pressad apelsin, rönnbär och torkade tranbär. Man vill dit med näsan igen!

I munnen ett tajt och slankt vin med hög fokuserad syra. Mittsmaken har god intensitet med diskantrika rödfruktiga aromer, men är samtidigt klart komplex med en seriös mineralitet och greppiga tanniner som är lite torra och stjälkiga utan att det blir störande.
Vinet lämnar munnen rensad och redo för nästa klunk, och nästa - inga problem eftersom alkoholen klockar in på 13 procent jämnt.

Summa summarum: en egensinnig svalklimatspinot som är intressant att meditera över på egen hand samtidigt som den uppenbart bör jobba bra i matsammanhang. Efter en timma i karaff kommer smaken loss och hittar skön balans - här finns säkert några års uppsida med lagring. Det ska bli ett nöja att följa Elisabetta Dalzocchio i kommande årgångar.

Cibi e Vini, 185 dkk eller 320 dkk/2 fl. DHL till Sverige.

Inga kommentarer: