tisdag, september 13, 2011

Domaine Taupenot-Merme hos Tryffelsvinet


Idag dukade Tryffelsvinen upp till sortimentsprovning i Gotlands nybyggda källardel - Gute Lounge & Grill. Det bjöds en hel del viner från SB:s höstsläpp och från restaurangsortimentet. Vi gick särskilt in för bourgognerna, och det var väldigt skönt att kunna landa i låga sittmöbler och prova vinerna i lugn och ro. Det öppna kökets nyinvigda grillar osade rätt friskt, så eventuella noteringar om rök och bränt kan tas med en nypa salt.

Det har gått ett par år sedan Haut les Vins besökte Stockholm. Romain Taupenot hällde då en uppställning nollsjuor som var såpass imponerande att vi haft den här egendomen i tankarna sedan dess, men ingen importör har synts till trots att det var stort intresse då. Äntligen har vi blivit bönhörda! Dagens utropstecken var definitivt Domaine Taupenot-Merme i Morey-Saint-Denis.

Stilen då? Kort sagt: terroir-typiska viner som är ytterst snyggt balanserade, självklara och framförallt - intresseväckande. Trots att 2009 är en varm och tätfruktig årgång finns en enastående syrafräschör, transparens och elegans. Tanninerna är toppklass, alkoholen blir aldrig störande och faten håller sig i bakgrunden. Nollniorna är oklanderliga. Det är så här riktigt bra röd bourgogne ska smaka.

2009 Domaine Taupenot-Merme Auxey-Duresses har en relativt yppig doft av vilda örter, nypon, mörkröda bär och lakrits. Smaken är slank i kroppen men tät i aromerna, med stenig struktur och riktigt bra sjung i syrorna. (90) RS/PI, 250 kr.

2009 Domaine Taupenot-Merme Corton-Rognet har en stor, komplex doft där vi kan njuta av vilda örter, söta rökar och en fenomenal uppsättning röda nyanser som nypon, tranbär, vinbär och röda körsbär. Vilket härligt nyp i nosen! Och smaken besitter det där svårgripbara - och rätt sällsynta - som man kan kalla "nerv". Den är enormt frisk, klangfull och strukturerad med eleganta tanniner, lysande aromer, sjungande syror och en lång finsandig, mineralrökig och sandelträ-kryddig avslutning. Det här är ett rakt av fascinerande vin som vi ser fram emot att dricka snart, sedan och många år framöver. (94) Släpps 16/10, 788 kr.

2009 Domaine Taupenot-Merme Mazoyères-Chambertin är en helt annan varelse - precis som det ska vara när ursprunget talar. Frukten är dovare, djupare, mörkare, nästan cassis-tonad med stråk av björnbär och likörkörsbär. Jordtonerna är mörka, och eken bygger på med subtila drag av tjära, kola och en lite mer märkbar rostning. I munnen en bredaxlad körsbärsfrukt, fortfarande knuten med en sagolikt frisk, ja rent sjungande syra, och en uppsjö av goda tanniner att suga på. Här finns rejält med längd som berättar om potentialen. Alldeles för ungt att dricka nu, men oerhört lovande. (95+) Släpps 16/10, 1050 kr.

2009 Domaine Taupenot-Merme Charmes-Chambertin är också mycket komplext och lovande med mer rödfrukt, parfym, kalksten och örter i nyanserna, jämfört med Mazoyères. Smaken är tät och viskös, behagfullt balanserad och härligt silkig, men lite kantig i slutet om man ska vara kritisk. Ganska tillgängligt för konsumtion redan nu, och med massor av potential. Detta verkar - trots att det är ett underbart vin - vara det relativt sett svagaste kortet i grand-cru-trion. (92-93) RS/PI, 981 kr.

2007 Domaine Taupenot-Merme Gevrey-Chambertin uppvisar en sympatisk början till utveckling med lite skogsgolv och stalltoner. Här finner vi frisk örtflora över en rödfrukt som börjar få lätt ankomna drag, och så en söt rökighet som enbart är charmig. Smaken är god, slank, rödfruktig och uppenbart stenig med en bara aningen skarp/vass kombo av syror och alkohol i slutet. Solklart överpresterande byvin, borde vara pur glädje att dricka nu till anka, gås och dess like. Ännu hellre, lagra några år. (89-90) RS/PI, 363 kr.

2007 Domaine Taupenot-Merme Charmes-Chambertin är komplext och torvrökigt med jodsalta toner, te, eneträ och en fin pinosity av lätt kokta/ankomna jordgubbar. I munnen ett harmoniskt, friskt och slankt vin med angenäm mittsmak och samma slags avslutning som föregående. I nuläget ser vi egentligen ingen anledning att satsa på det dyrare vinet, men med tiden lär det nog dra ifrån. I mellanfas, måste lagras för att försvara sitt pris. (90-91+) RS/PI, 919 kr.

2005 Domaine Taupenot-Merme Saint-Romain har varmårs-präglad doft med plumpare toner av körsbär och plommon - katrinplommon och korinter om man ska vara elak. Syrorna känns trötta i jämförelse med kavalkaden vi nyss testat, medan tanninerna tar för sig ordentligt och blir både rustika och kantiga. Det enda vin i showen där man kunde tänka sig ordet osnyggt. (86-87) RS/PI, 250 kr.

Javisst, härliga viner på det stora hela - och nu vet vi vad vi ska gå efter.


ps. Vi snappade upp ett insider-rykte om att SB överväger att lägga ner sina vinkällarbutiker. Under alla förhållanden håller man på att se över hur man ska hantera det "exklusiva sortimentet" i framtiden. Kan man över huvud taget upprätthålla ett monopol utan spetsbutiker?
Är det rentav bättre och mer rättvist att släppa de här vinerna enbart via internetbeställning? Och när man ändå håller på och tänker nytt, varför inte lite diskret upphäva monopolet och låta importörerna sälja direkt till de kunder som är intresserade av den här typen av viner? Vad tycker ni?

pps. Att sippa på medan dessa rader plitas ihop? 2009 Pojer e Sandri Pinot Nero Vigneti delle Dolomiti IGT gör inte bort sig, inte ens med god bourgogne i minnet. Dansant och elegant med klockren ljus pinot-aromatik. Fyller ut och blir mer visköst efter en timma i luften.

8 kommentarer:

Rara droppar sa...

Låter definitivt som en bra samling viner. Problemet så här på höstkanten är väl att det släpps så mycket man vill ha om man gillar Bourgogner. Fast någon flaska för källaren får det nog bli. Tack för rapporten.

Finare Vinare sa...

Problem, problem, bara problem ;-) Men det är något med Taupenot som träffar väldigt rätt på våra preferenser och ideal. Och sånt ska man ju köpa!

Vad går du själv efter i höst?

Vi provade också ett gäng från Camille Giroud, ett par Chevillon, en Groffier, Chambertin från Trapet och så en helt makalös version av Bonneau du Martrays Corton-Charlemagne. Få se om vi hinner återkomma med lite noteringar...

Rara droppar sa...

I höst kör jag två spår. Det ena är att prova mig igenom en ny drös producenter, både högt och lågt.

Det andra spåret är nog att ganska strukturerat försöka lägga merparten av mina slantar på 2009or. Det är något med den årgången som tilltalar både mig och sambon väldigt mycket.

Fast först ska jag såklart vänta ut höstens nyttiga period, vilket innebär att nästa flaska korkas upp först den 28:e.

Puteljen! sa...

Låter ju strålande! Har inte kollat in den här producenten tidigare. AM (burghound) har ungefär samma omdömen som era, han ligger nått poäng lägre över lag bara. Synd att jag i princip redan shoppat upp hela min budget för bourgogne 2009. När alla flaskor väl levererats kommer de att sannolik vara den största "enskilda posten" i min källare, men det kanske finns plats för några enstaka flaskor till... Ett par Mazoyères eller Corton-Rognet ligger bra till i så fall.

Anonym sa...

Intressant läsning, tack för den. Vet ni hur många flaskor av varje det är som släpps? hur bråttom bör man ha?
/Claes

Finare Vinare sa...

Snälla Rara - hela två veckor kvar till en anständig pinot! Vi ser fram emot början på den verkligt nyttiga perioden.

Puteljen - vi har tagit paus med prenumerationen på Burghound (åtminstone tillfälligt). Det var informativt på många vis, men noteringarna blev faktiskt lite tråkiga och förutsägbara efter hand - betyg och appellationsnivå stämmer hela tiden överens. Och så måste Allen lära sig att sätta punkt emellanåt. Efter ett gäng smaknoteringar drabbas man lätt av andnöd ;-)

Claes - typ 240 flaskor av varje, så det finns nog inte särskilt mycket tid att vila på hanen. Datumet verkar konstigt eftersom mellansläppen är bortrationaliserande i höst. Måste kollas upp!

Holger sa...

Tackar för noteringarna, låter läckert! Tyckte ni något om Girouds 09:or tro?

Finare Vinare sa...

Hej Holger! Mmm läckert indeed. Giroud var gott som vanligt, vi slänger upp en minipost så är det lättare att hitta noteringarna sen.