måndag, september 05, 2011

2006 Selvapiana Chianti Rúfina Vigneto Bucerchiale Riserva


Tänk er att ni hittat ett kantarellställe precis bredvid en stig där det passerar folk mest hela tiden. En vecka senare kommer ni tillbaks, och det finns fortfarande kantareller kvar. Obegripligt, eller hur? Varför är det ingen som plockar? Precis så är det med det här vinet. Låt oss ägna en stund åt att hylla en av Toscanas äkta pärlor.

Det har gått arton månader sedan vi drack och presenterade Vigneto Bucerchiale. Det träffade mitt i prick på våra preferenser men var fortfarande lite ungdomligt knutet då, som vi minns det. Den här gången dubbeldekanterar vi några timmar i förväg, och avslutar med en halvtimme i karaffen. Det ska bli spännande att se vad som har hänt sen sist.

2006 Selvapiana Chianti Rúfina Vigneto Bucerchiale Riserva är vackert brunrött och transparent. Vid omhållningen fick vi mest örter, te och jord i karaffen, men i glaset är det andra bullar. Jäklar, vilken snygg doft: fabulöst läckra toner av balsamico och sötmogen klarröd frukt i krysset mellan röda körsbär och hallon. Bland toppskotten hittar vi den ärke-italienska bittermandeln och i fonden lurar de mörkare terroir-stråken av jord, svart te, salvia och lakritsrot.

Smaken gör sammetsmjuk entré, och attacken kommer med en sekunds fördröjning. Mittsmaken är tajt och fokuserad med ett perfekt grepp tack vare förstklassiga syror, söta fruktaromer och komplexa tanniner. I den långa efterklangen byggs smakintrycken på med kryddor, örter, te och lättsaltade mineraler. Inledningsvis noterar vi en antydan till alkoholvärme (14,5% enligt etiketten) men det är absolut inget som stör i längden.

Det är spännande att se hur det här vinet lever och utvecklas med luft. De arton månaderna på rygg har gett vinet en större kropp och en mer påtaglig fruktsötma, och efter ytterligare några timmar har frukten blivit så stor och mjuk att den helt klär in såväl syror som tanniner och alkohol. Nu är vinet bara silkigt, behagfullt och oerhört drickbart på egen hand. Bucerchiale är ett uttryck för sangiovesedruvan när den är som allra vackrast, en definition av elegant och traditionell chianti i klass med Montevertine.


Moestue via BS, 240 kr. Ja, märkligt nog finns nollsexan kvar.
Otto Suenson, 189 dkk/199 sek. Här är det nollsjuan man säljer.


16 kommentarer:

Vinosapien sa...

tack för påminnelsen...beställning gjord.

önskas vigo?

Finare Vinare sa...

Vi fyllde just på ;-)

Tack, Vigo önskas. Il Frappato önskas också.

Anonym sa...

Fraktfritt över 1000DKK och 125DKK under 1000DKK låter ju som en bra deal. Finns det mer av intresse hos Otto man bör kolla upp inför en beställning?

P.

Anonym sa...

glöm inte att bucerchiale är som bäst från 7-8 års ålder mina ligger til des /dansken

Anonym sa...

Någon som testat lillebrorsan?

Selvapiana Chianti Rúfina (nr 88292) 134kr.

P.

Finare Vinare sa...

P. - det finns mängder av god bourgogne, och Fontodi om man håller sig till Toscana. Byt språk till svenska på hemsidan för att få rätt priser, de svenska priserna är bättre än de danska. Du som är utrustad med firmaadress betalar 250 spänn för frakten, den som inte har det betalar en tusenlapp till. Varför man har gjort så har vi inte lyckats få något vettigt svar på.

Dansken - det är därför man måste köpa såpass många att de blir kvar till 2013-2014 ;-)

P. - förra våren smakade vi 2008 Selvapiana Chianti Rúfina på Moestues sortimentsprovning. Den var också riktigt god men givetvis enklare, mer direkt men inte alls lika rik och komplex. Den traditionella stilen känns förstås igen...

Italienska viner sa...

Kantarellanalogin är träffande. Samtidigt vet vi ju att de finaste svamparna brukar finnas en bit in i skogen. Nere vid autostradan är de i regel nedtrampade och avgaskontaminerade. ;-)

Måste ju provas, förstås. (Det sade vi visst för 18 månader sedan också...)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Selvapiana ligger en bit upp i skogen, det hörs väl på namnet ;-) Fast BS är väl ändå en stig där folk passerar rätt ofta? Vi kan fortfarande inte förstå hur man kan förbise en sån här pärla.

Va, har ni inte provat än? Ja, vinet har ju bara blivit bättre så ingen skada skedd...

Anonym sa...

Aha det var mindre skön fraktkostnad. Det kostar det ju inte ens i närheten av så jag antar de tycker det är jobbigt att frakta till Sverige, varför annars lägga på så hutlöst?

Jag provar storebror och lillebror dock från BS.

P.

Finare Vinare sa...

P. - har inte du en firmaadress du kan använda? Deras svenska priser är klart bättre än de danska så frakten om 250 spänn blir i praktiken gratis...

Jimmy sa...

Tack för tipset, Beställde en låda, Ser nu att den är tillfälligt slut.

Passade även på att fylla källaren med en låda Fontalloro 2006 nr 90063

Det är märkligt att det fortfarande finns kvar flaskor av den.

Finare Vinare sa...

Vi var nog några som beställde rejäl påfyllning på samma gång ;-)

Sant, Jimmy. Fontalloro 2006 kommer att bli toppen!

Anonym sa...

Sjutton oxå. Inget kvar till mig heller. Är det så här det är att vara God Almighty? :)

Jag kräver ett ersättningsvinstips i samma klass på SB/BS som tröst :)

P.

Finare Vinare sa...

Sorry P, vi kommer inte på något lika bra för de här pengarna, allt bara tar slut hela tiden ;-)

Hmm, vad tyckte du om den här:

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=71654

Stalltipset får bli att hänga på låset när Carlo släpper nya årgången av Montevertine (det borde bli i slutet av september eller början av oktober).

/God Almighty

Anonym sa...

Tyckte den var lite för vass (hög syra) för min smak men kanske borde ge den en chans till. Montevertine gillas verkligen och antar att ett fett mail dimper ner när de rullar in :). Querciabella gillas likaså.

P.

Anonym sa...

Testat en 2008 Selvapiana Chianti Rúfina över ett par dagar och för sina pengar en av de bättre Chianti jag druckit. Beställer fler. Synd inte storebror fanns kvar.

P.