måndag, september 26, 2011

2004 Luigi Voghera Barbaresco


Häromveckan rekommenderade vi inköp av Luigi Vogheras nollfyra från Barbaresco. Mer specifikt gällde frågan pinot noir och nebbiolo på SB/BS under 250 pix. Vi gick enbart på gamla meriter - utan att ha smakat den nya årgången. Så ska man väl inte göra, eller hur? Nej, det var bara att ta skeden i vacker hand och beställa själv. Ikväll dricker vi vinet till en spaghetti bolognese.

2004 Luigi Voghera Barbaresco ser ut som en mellanmörk rubin och luktar rejält med läderbutik vid karafferingen - väl mycket i vår smak. I glaset har de dragen lugnat ner sig efter en timmes väntetid. Nu får vi istället en lite inställsam vaniljsöt frukt med toner av hallon, likörkörsbär, tranbär och rönnbär. Inledningsvis känns intrycket på nosen oroväckande modernt, men inom kort noterar vi svettiga botti-toner som påminner om brynt lök, därtill helt rimliga mängder lim och målarpytsar. Grus ska också finnas i en bra nebba, och visst dammar det rätt bra här. Ju mer luft, desto mer klassiskt ter sig det hela.

Smaken överraskar med sin traditionellt strama personlighet. Den är befriande osöt, med läskpapperstorra tanniner och bra mineralkänsla. Frukten är knappast kassaskåpstät, snarare en smula gles, ja snudd på vattnig - men det som finns är gott. Det är ingen vidare persistens i aromerna ikväll, men avslutningen läskar bra i samspel med maten. Visst kan man invända att doft och smak inte balanserar, men i det här fallet är det smaken som vinner vårt förtroende med sin helklassiska stil. Ingen stor upplevelse kanske, men profilen är klart sympatisk, och Vogheras barbaresco är ett alldeles utmärkt matsällskap. Dessutom anar vi att den kommer att öppna upp och fylla ut bättre om ett par år.

Köper vi igen? Njae, när vinet lanserades (96:an, som vi minns det) var det svenska utbudet av nebbiolo betydligt magrare. Nu går det att få hem roligare nebba för mindre pengar. Vi kommer direkt att tänka på 2005 Anzivino Gattinara (135 dkk/Winewise). Eller Viettis 2008 Perbacco Langhe Nebbiolo (199 kr/BS). Fyll gärna på med fler!

PrimeWine via BS, 219 kr.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Känns ändå rätt lovande för ett par år framåt då!

Jag fyller på med de jag köpt hittils:
Corregias Roero
Luigia Piras 2008 Langhe Nebbiolo
Roagnas Langhe Rosso 2003

Btw, är Rattis ochetto värd sitt pris?

// Martin C.

Finare Vinare sa...

Ja, det är absolut inget stolpskott, kan vinna på lagring och (88) är ett respektabelt betyg om vi ska gå in på sådant. Har du provat Viettis Perbacco?

Ochetti... tja, det beror väl mest på vad man vill ha... men själva hoppar vi gärna över både Ochetti och allt annat från Ratti numera (bortsett från Conca och Rocche som är outstanding).

Anonym sa...

Yep, Perbacco har jag köpt ett par flaskor av - gillar stilen hårt!
Sen hoppas jag lite (orealistiskt?) på att Pio Cesares LN i årgång 2008 kommer tillbaka i gammal, god (2004) stil.
Får väl snart bli att börja beställa från Merolli & Co märker jag. Har som tur är tillgång till en kusin (bossen på bristly) som kan fungera som konsult när det gäller alla de producenter som finns därute.

Tack för en som vanligt fin recension!

M.

Finare Vinare sa...

Man ska nog inte hoppas alltför mycket på Pios Langhe Nebbiolo, tyvärr. Det är en cuvée som enbart säljs på SB - och vid det här laget vi vet ju hur man bär sig åt för att få in sådana i det ordinarie sortimentet. En pimpad murbräcka, sen är saken biff.

Bossen på Bristly... kan det vara Don Gabriele himself?

Anonym sa...

Jo det är ju så, försöker bibehålla det uns av naivism som finns kvar i mig kanske ;)
Precis, Gabriele Brasco.

/M.

J sa...

Hur är fraktkostnaderna när man beställer från Winewise? Det finns ju en hel del som lockar i det sortimentet.

Italienska viner sa...

Mera sagolik nebbiolo under 250SEK från Winewise är Sellas Lessona 2005, Fenocchios Langhe nebbiolo 2009 och Rolfos Roero - 2007:an är på ingång och den kvalar lätt in om den bara är hälften så bra som nollfemman.

Giuseppe Rinaldis LN 2009 (150DKK hos BB Vinimport) piskar nog det mesta annat jag känner till.

J - frakten Winewise-Sverige är 230 DKK for 6 flasker, 270 DKK for 12 flasker, 325 DKK for 18 flasker...

/Patrik

J sa...

Patrik:
Tackar! Rinaldis LN är för övrigt slut, igen. Påfyllningen för ett par veckor sedan försvann i ett nafs.

Anonym sa...

fyra Perbacco kom hem i början av förra veckan och den första slank ner i fredags.
hur gott som helst! (c:
tack för tipset och tack för en mycket intressant blogg!

Anders

Per I sa...

Drack idag-01:an. Som tidigare finns en obalans mellan mognadsgrad och den kvarvarande tunna frukten och den påtagliga strävhet. Till mat blir det OK, men inte på egna ben. Tror inte ytterligare lagring gör något positivt, snarare tvärt om.