söndag, september 18, 2011

2008 Château Bousquette L'Absolu Saint-Chinian


Lördagskväll med goda vänner och lägenheten full av barn. Maten lagar sig själv i ugnen medan vi vuxna roar oss med att jämföra Künstlers Erste Gewächse från 2009. Så är det dags att lufta en skön sydfransos medan köttet vilar ut efter grillningen.

Plommonspäckat fläsk är en superkombo med goda Languedoc-viner. Ikväll är det grisens kotlettrad som vi tryckt full av katrinplommon, rosmarin och timjan. Fläskkött gillar ju viner med lite fruktsötma, och plommonen hittar vi både i glas och på tallrik. Kopplingen med garrigue-örterna är precis lika självklar.

2008 Château Bousquette L'Absolu Saint-Chinian var ett givet köp efter Viniks outlet-provning häromsistens. I glaset en mörk historia som öppnar med lite southern funk och nystädad bordeaux-svinstia. Ingen tvekan om att vinet åtminstone delvis är lagrat i barriques, men på klassiskt vis är faten snyggt integrerade. Diskreta noter av kryddnejlika, lagerblad och ceder minglar med druvtypiska valnötter (carignan) och ursprungstypisk garrigue. Fruktkorgen domineras av mogna mörka plommon (mourvèdre) med assist av friska mörka skogsbär (carignan) och en näve mörka surkörsbär (grenache).

Smaken både bekräftar och överträffar doften. Här finns en rätt fyllig kropp och en försiktig fruktsötma. Tanninerna är fullmogna men syran är pigg och frisk, med en liten eftersläng av grispiss. Det skapar spänning och spänst, samtidigt som komponenterna är väl sammanhållna. Vad som höjer vinet över mängden är den ypperliga balansen och den smått lyxiga munkänslan som man kan hitta i betydligt dyrare viner. Det är alls inget konstigt eller udda med det här, bara gott och alldeles okomplicerat att dricka.

L'Absolu får beskrivas som publikt, men utan att kännas tillrättalagt. Att det är en hit runt bordet och till maten säger sig självt. Här blir det påfyllning.


Vinik, 100 kr. 180 hade också varit helt okej.

Inga kommentarer: