onsdag, januari 09, 2008

2004 Paolo Scavino Corale


Det här är ett vin som vi inte hann skriva om under slutet av 2007. Intrycken var dock så positiva att det blivit dags att dricka vinet igen. Scavinos presentation är så på pricken att det är enklast att citera rakt av: "It is a wine that was made in order to make the Langhe fragrances get to be known even to those who are used to the so-called international taste. It is not a compromise, as it would not be in the Scavino stile, but it is a more simple wine, that one should understand at the first sip, a blend of Nebbiolo, Barbera and Cabernet Sauvignon, an absolutely Piedmontese wine." Och blandningen är alltså 60/30/10.

2004 Corale har en mörk, blåröd färg. Karaffen ger dofter av vanilj, rostade fat, espresso, choklad och mörka bär. I glaset får vi en god, stor och givande doft med en smula likörtonade körsbär och märkbart cabernetinslag, kaffe och aningar av kakor med russin. Efterhand kommer mer av intressanta örter som salvia, anis och lakrits. I munnen är vinet tilltalande sötfruktigt - samtidigt mycket väl balanserat. Det är både mjukt, riktigt drickbart och försedd med typiska "surt" italienska drag och ett inslag av ansjovis. Riktigt gott men inte så långt. Vinet är modernt i stilen, mycket skickligt gjort och tillfredställande redan nu - i väntan på att andra, mer krävande viner ska mogna.

Om höstens vurmer handlade först om bourgogne , sen om bordeaux och sist om toscana har vi en stark känsla av att den närmaste tiden kommer få sin färg av nebbiolodruvan. Det är bara att kolla årsbästalistan - och konstatera att källaren behöver påfyllning...

2004 Corale Langhe (Paolo Scavino, Castiglione Falletto, Piemonte)

11 kommentarer:

Anonym sa...

En nebbiolofas i vardande, alltså? Vilken timing, lagom till dess att WA stämplat 96 poäng på årgång 2004 i Piemonte. Att jämföra med exempelvis 93 för 2001 och 92 för 2000.

Galloni är alldeles till sig i trasorna: Quite frankly, I have never tasted young Barolos with this level of sweet, perfumed fruit and silky, ripe tannins. These are wines of extraordinary elegance, balance and finesse that may come as a pleasant surprise to readers used to the tannic behemoths of the past. Quality is outstanding from top to bottom.

Nu pratade ni nog mer om att dricka av det ni sitter på, men jag har märkt att det har en tendens att påverka ens köpbeteende också.

Fast förresten borde vi kanske tala tystare om 2004? :)

Finare Vinare sa...

En nebbiolofas i vardande! Löftesrika ord... mest en insikt om att vi måste köpa betydligt mer nebbiolo, både för att dricka och lagra, eftersom vi gillar dem så. Om vi bestämmer oss för att satsa en ordentlig slant på en flaska är B&B nog de viner som med störst sannolikhet ger oss mest upplevelse per krona tillbaka....

Det är nog ingen hemlighet bland den intresserade publiken att 2004 är den första helgjutna årgången på ett bra tag...

Frankofilen sa...

Jag vill också vara med på nebbiolotåget! Jag har senaste veckorna granskat monopolets utbud från alla håll och kanter, men det är inte så mycket som känns helt oumbärligt just nu, eller? Nollfyrorna borde rulla ut från källarna i Piemonte denna eller nästa månad, så håll utkik efter årgångsbyten i det ganska magra sortimentet. Blir Fontanfredda först månne - den går ju ialla fall att få tag på.

Vi får väl hyra en mindre lastbil, vända Stockholm ryggen, ta med några blandskivor till bilstereon och styra söderut. Om vi turas om att köra korsar vi alperna inom något drygt dygn...

Finare Vinare sa...

Ett konstruktivt förslag- snacka om sportigt lov;-)

Just nu känner vi att Paolo Scavino är alldeles för duktig på att göra vin i varma år för att vi ska missa DET tåget. En låda om sex 2003 Bric dël Fiasc har just landat på vårt lokala sjapp. 2003 Cannubi finns att köpa och ska testas... 2004 Elio Altare Arborina ska provas snart, 2000 Giacosa Santo Stefano di Neive ligger på lut och finns att köpa, (för att plocka ett par ur högen) och sen kommer vågen av nollfyror... puh!

Finare Vinare sa...

...och så har tre barbaresci 2004 redan letat sig in i BS!
Prunotto och två Fiorenzo Nada. Här lämnar vi över till berömligt alerta Barolobrevet som smakat båda och är idel lovord...

Anonym sa...

Ja, speciellt Barbaresco Rombone från Fiorenzo Nada är lysande, och till ett bra pris också. Men det ska helst lagras...

Unknown sa...

Jo, som jag skrev tidigare en gång, blev jag mycket imponerad av 04-orna när vi besökte Piemonte i oktober i fjol. Hoppas det kommer en hel del bra saker till Sverige.

Finare Vinare sa...

Vi ligger i startgroparna för att smaka Prunottos 2004 Barbaresco. Stay tuned...

Unknown sa...

Jag har några 04-or i källaren vilka släpades hem i höstas, men det känns inte som jag tänker öppna någon av dem på ett bra tag. De jag provade var ju ännu unga och rätt bråkiga. Hade man däremot haft en låda av varje...

Finare Vinare sa...

Anders, vilka fick du med dig hem från Piemonte?

Unknown sa...

Ja, när jag tittade efter i källarlistan, var det inte så många 04-or. Moccagatta Bric Balin Barbaresco, Pelissero Nubiola Barbaresco och Cantina del Glicine Marcorino Barbaresco, var det visst. Så har jag några Nada Fiorenzo, köpta på systemet också. Annars var det lite äldre viner jag köpte med hem, att dricka lite mer snart. Två 03-or blev det också, från Elio Grasso. De klart bästa 03-orna vi stötte på.
Ciao /A