lördag, september 30, 2006

2003 Delas Crozes-Hermitage Les Launes


Vi har lagat rådjursfilé med rödvinssås och gratinerad blomkål. Det här vinet är en återkommande favorit. Vi har tidigare gillat årgångarna 1999-2001. Det är ett riktigt användbart matvin som smakar mycket och har slank kropp och snygg textur. Inget översötat, kladdigt eller alkoholtungt finner man här. Doften bjuder på nästan skrattretande tydliga rökta korvar och dessutom lite rostbiff. Söta björnbär och hallon, sötlakrits och örter. Smaken är frisk och fruktig men välgörande torr och har en stramt örtbitter avslutning av salvia eller lagerblad. Till största delen har vinet vilat på ståltankar som gynnar fruktigheten. En tredjedel på stora fat lägger till svamptoner och lite lakrits. 2004, när vi besökte Delas showroom i utkanten av Tournon (Saint-Jean de Muzols) fanns också en betydligt kraftigare "single vineyard"-crozes Le Clos att köpa. Borde gå att privatimportera från agenturen.

2003 Crozes-Hermitage Les Launes (Delas Frères, Saint-Jean-de-Muzols, Tournon, Rhône)

Inga kommentarer: