söndag, september 10, 2006
2003 Castello di Brolio
Det som tornar upp sig i förgrunden är svart trumpetsvamp. I bakgrunden 03an av ett lagringsvin vi återkommer till om och om igen. Idag har vi också plockat soppar, tillagat dem i sås med portvin och därtill hjortstek. Vinet är vackert rubinrött åt det blå hållet, helt klart för ögat. Doften är sagolikt god och stiger som en stadig bris upp ur glaset: körsbär, kärnor, bittermandel, dragon, salvia, sten och järn, stiligt rostade ekfat och choklad. Smaken är perfekt ihopskruvad, matchar doften och spretar inte åt något håll, har söt körsbärsfrukt, bra syror och helt mjuka tanniner som inte nödvändigtvis kräver lagring. Vi kommer inte vänta länge på den här årgången. Årgångarna 97, 98, 99 var helt ogenomträngliga som unga, behövde åratal i källare att rundas av till stallig mognad, men inte den varma 2000 som den här påminner om. Fast själva vinmakeriet tycks ha utvecklats sen dess - ännu mer välskräddat. Faktum är att vi för stunden bara kan påminna oss två godare toscanare - nämligen Ornellaia och Siepi - och då är vi på svindlande höjder. Oj, det känns som vi glömt en hel drös. Var snäll och nämn inte Brunello...det senaste intrycket lyser liksom klarast...
2003 Castello di Brolio Chianti Classico Riserva (Barone Ricasoli, Gaiole in Chianti, Toscana)
Etiketter:
cabernet sauvignon,
chianti classico,
sangiovese,
toscana
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar