söndag, oktober 13, 2013

Slovakiskt eko: 2009 Domin & Kušický Cabernet Sauvignon


Vi var självklart nyfikna på om det kunde finnas några slovakiska motsvarigheter till den typen av franska och italienska viner som i brist på bättre brukar ringas in med epitetet "naturliga". Det vill säga viner som inte bara är gjorda av giftfritt odlade druvor, utan där den icke-interventionistiska hantverkarfilosofin verkar löpa som en röd tråd hela vägen ner i flaskan. Här har vi något åt det hållet.

2009 Domin & Kušický Cabernet Sauvignon är rakt av den godaste cab vi hittills testat från Slovakien. Den kommer från Modrý Kameň i Stredoslovenská, en sydöstlig vinregion som gränsar mot Ungern, där klimatet är varmare än i Malokarpatská. Gården odlar 40 hektar i ett glesbefolkat område tolv mil från närmaste industrier och städer. Producenten är eko-certifierad sedan 2005, först ut i landet. Följaktligen står det också Bio Wine på etiketten.

Vyber z hrozna suché betyder ungefär samma sak som Auslese trocken. Det mörka, något oklara utseendet skvallrar om ett ofiltrerat vin. Doften inleder lite grusigt, men djupnar strax med klara druvmogna aromer av cassis, fläderbär och mörk stenfrukt. Den fortsätter med mörk piptobak, lakrits, brun farin, moget rött äpple, nyklippt gräs och ängsblom på toppen. Uttrycksfullt och lovande.

I munnen tjusas vi direkt av den livliga fruktsyran och den solmogna cabernetfrukten. Det blir en härlig koncentration mitt i smaken, men på ett avspänt sätt, utan att extraktet upplevs framjobbat - det finns ingen sådan bitterhet. De söta tanninerna bråkar heller inte nämnvärt, men det finns ändå gott om fast materia att tugga på. Och en utåtriktad personlighet full av hyss och bus. Barral-vibbar!

Vinet har helt överraskande mognat arton månader i nya bordeauxfat, men det är knappast något som märks, och någon ekbeska känner vi inte heller. Alkoholen drar åt det högre hållet - 14% enligt etiketten - så den långa avslutningen värmer på ett behagligt sätt. Uttaget var inte mer än 0,8 kg per ranka och årgång 2009 var ju varm, som bekant. Musten jäste helt naturligt, men även om svavlingen är rätt försiktig - 70 mg/l - är den i högsta laget för att platsa i det puristiska naturlägret, och nya fat hör väl knappast hemma där heller. Strunt samma.

För att summera det här vinet i tre ord: livlighet, självklarhet, njutbarhet.


Prisläge €16 till €24, beroende på handlare. Årgång 2011, som också var ett mycket bra år i både Ungern och Slovakien, säljs av någon anledning för €9 till €11.

Inga kommentarer: