onsdag, augusti 14, 2013

Goisot med Caviste


Aligoté... sauvignon... chardonnay. Sånär som på en skvätt pinot är det i stora drag vad man sysslar med i de överlappande appellationerna i nordligaste Bourgogne. I eftermiddags presenterade pigga Caviste morgondagens lansering CAV0019 från Domaine Goisot. Det är en välrenommerad familjeproducent som odlar biodynamiskt i området runt Saint-Bris-le-Vineux.Doften är alldeles ren och aptitretande med en mineralkaraktär som påminner om vitpeppar, flintrök och svaga brisar av skaldjur. Dessutom hittas några florala och örtiga toner över den druvtypiskt neutrala och återhållsamma frukten. Smaken är ren och torr med balanserat hög syra och sensationer av räkskal i transparenta efterklangen. Ett elegant apéritifvin med svårartad mersmak, dricks gärna mycket och omgående.Doften är ren och elegant med nedtonad druvkaraktär - diskreta vinbärsblad och krusbär - som istället släpper igenom de ostron-liknande mineraltonerna (namnet syftar på de fossilerade ostronskal som finns i jordmån av kimmeridge-typ). Smaken bjuder på en skön och lagom stram balans mellan frukt och syra, där en aptitlig liten bitterhet bidrar till spänsten i avslutningen. Ett gott och stiligt exempel på sauvignon blanc där man slipper alla tendenser till karikatyr. 
Dricks gärna över de närmsta åren.Nosen är för tillfället dominerad av fattoner som vanilj, rökpuffar och kryddnejlika. Den underliggande frukten har en varmare profil än de föregående vinerna. Smaken är avrundad av ekfat och malolaktisk jäsning och syran känns just nu något klippt av uppfostran, som också bidragit med lätta ektanniner samt en del rökiga toner. I efterklangen anas fudge och bakkryddor som påminner en smula om pepparkaka. Sett till smaktypen är vinet väldigt ungt, men eftersom frukten är tillfredsställande kommer det troligen hända positiva saker inom något år. Bör därför lagras, och dricks då helst till föda som smörstekta kantareller eller coq au vin lagad på chardonnay och/eller savagnin.

Generellt sett är vinerna svala och friska i en årgång som var varm och skördades tidigt. Aligotén är det vin vi direkt faller pladask för. Med fördelningen tre-två-en hade lådan varit en hunka billigare och ännu mer omgående användbar, men för ynka 890 pistoler är hela paketet ändå lyckat nog för att trigga beställning.

Inga kommentarer: