tisdag, augusti 13, 2013

Bloggdarlings #5: 05 Bosquet des Papes Tradition


Det här vinet älskades högt och rent när det först dök upp våren 2008. Då var det en slank och för ursprunget ovanligt syrlig uppenbarelse vars saftiga rödfrukt var som gjord för att charma. Förra sommaren hade karaktären förändrats en hel del, och inte till det sämre. Nu i slutet av juni möttes vi av en ganska framskriden utveckling som drog åt det mörkare hållet, inte oväntat en sammansatt aromatik, och en nästan löjligt len munkänsla.

Bland doftnoterna märktes orientaliska kryddor, torkade fikon, hallonsås, engelsk lakrits, stensöta, ett helt fång av provensalska örter och inte så lite salt tång. Entrén i munnen var bland de mjukaste vi varit med om på länge - tänk silke och lägg till vaselin så börjar vi närma oss. Men syrorna, som fortfarande levde i friskt minne, ville inte komma ut och leka. Intrycket var till en början nästan slappt (om än ganska lustfyllt). Men - strukturen låg och lurade undertill för att titta fram efter några timmar och slutligen bli tillräckligt bestämd.

Det är då vi tycker att 2005 Bosquet des Papes Tradition smakar som allra godast, på samma gång förföriskt och lagom stramt. Plötsligt leker syrorna tranbär och blodapelsin, och tanninerna griper behagligt tag. Plötsligt finns en solid kärna av smått uttorkande och havssalta mineraler. Plötsligt har den lena texturen och kryddvärmen i det långa slutet fått lite andra parametrar att spela mot.

Vi gillar givetvis fortfarande detta skarpt, men frågan är om det inte gjorde ännu bättre ifrån sig förra sommaren, då det fanns lite mer kvar av den friska rödfrukten. Tidigare versioner har vi uppskattat som mest runt 7-8 års ålder. Kanske har det blivit dags att skynda på med konsumtionen?


Köptes på SB i maj 2008 för 225 kr.

3 kommentarer:

Henrik sa...

Jag var ju på den här i april, men våra intryck är ju nästan löjligt samstämmiga ...
Ändå lite intressant med utvecklingen av en struktur med mer luft. Mitt intryck var att det knappast blir "bättre" med mer ålder, bara annorlunda med mindre frukt och mer sekundära och tertiära aromer.
Jag dricker nog upp i vinter ändå ;-)

Morten Pedersen sa...

Det ser ut som om jeg har gått glipp av denne. Skal prøve å få kjøpt med meg en neste gang vi er i Sverige og handler inn. Flott blogg med mye å lese.

Guran i vinkällaren sa...

Visst är det intressant att göra egna "vertikalprovningar" av samma vin/årgång - att följa ett vin i sin "linda", över tid till en "medelålder" och ev. "slutfas" och till sist uppskatta vinet "på ålderns höst" (respektera vinet för vad det är/reflektion över det egna livet). Det här får en att uppskatta livet och vinet. Själv upptäcker jag att många provare aldrig erfar detta utan "jagar vidare" hela tiden (nya och unga viner)eller "dömer ut" vissa stilar (eller "faser") som "sämre", t.ex. att en "torr GG" Riesling ALDRIG kan ges likvärdiga poäng som t.ex. en "trockenbeerenauslese" p.g.a. intensitet eller sötma hos den senare som då ger "högre" poäng (för mig helt befängt!). Det kanske är dags att sluta att ge viner poäng och göra som du/ni - berätta om upplevelsen!!