fredag, oktober 22, 2010

3 x Zoltán DemeterDen gångna veckan har bjudit på en hel del vin från den ungerske odlaren Zoltán Demeter. Två provningar för stockholmska munskänkar presenterade i tisdags 2007 Veres, i onsdags 2007 Kakas. Ikväll testar vi en hel trio, tack vare WineTrade som uppenbarligen är ute efter att slutgiltigt frälsa oss. Som känt är vi ju rätt så gnetiga och inte helt lätta att tillfredsställa, men när vi summerar veckans upplevelser, och drar oss till minnes tidigare provade flaskor, så etablerar sig Zoltán definitivt i det absoluta toppskiktet av våra vitvinsfavoriter.

2009 Zoltán Demeter "Birtokbor" Tokaji Furmint är ljust, silvervitt med gröna reflexer. Doften är pigg och purung med rena, fruktiga, småjästiga aromer av grönt äpple, gråpäron och honungsmelon. Här finns också mandelblom och rätt så gott om ylliga mineraler med aningar av vitpeppar och örter. Smaken förenar en len munkänsla med mjuk, balanserad syra i en ganska rikt fruktig och aromatisk personlighet, där man fortfarande känner av druvsötman, men här finns inga kartiga drag. Avslutningen är aningen varm och kryddig - samtidigt frisk och läskande. Doften har vissa drag av tysk riesling, medan smaken snarare har balansen hos en god silvaner eller grüner veltliner. Fruktaromerna minglar kvar länge i munnen. Detta är Zoltáns basversion, utan ekfatskaraktär, och ett riktigt gott vin.
2008 Zoltán Demeter "Kakas" Tokaji Furmint är halmgult, ungefär som nyputsad mässing. Doften är druvmogen - och som vi ser saken, alldeles underbar - med rena aromer som vi associerar till gul hallonsylt och vinbärskompott med lite honung ringlad ovanpå. Högst upp i glaset hittar vi mineralerna som drar åt silverbestick och diskret petroleum. Fortfarande finns något grönt drag kvar, som ger en fenomenal fräschör åt doftupplevelsen. Ekfaten fyller ut men håller sig för övrigt i bakgrunden. En superdoft, helt enkelt!

I munnen får vi en perfekt balans av önskvärda vitvinsegenskaper. Frukt, syra, fräschör och mineraler. Rikedom, stramhet, elegans, harmoni och längd. Intrycken förenas i en stilfullt torr ekfatslagrad smak, helt utan bitterhet. Allting är på plats, utan att det blir för mycket (13%). Fortfarande ungt och utvecklingsbart. Både i 2007 och 2008 är Kakas vår personliga favorit, nollsjuan storleken större och mer strukturerad.

2007 Zoltán Demeter "Lapis" Tokaji Furmint kommer i en rikt gyllengul nyans. Doften är stor, mineralisk och småfet, med mognadstoner av grus, arrak, bokna äpplen och torkade aprikoser. Dessutom får vi honung och några kemiska toner som för tankarna till ädelrötade druvor. Mums, en alldeles storslagen doft!

I munnen njuter vi av en härligt komplex smak med lager på lager av aromer. Karaktären är torr, nötig och äppeloxiderad med fyllighet, tyngd och kraft (14%).  Mäktigast i kvällens trio, samtidigt så friskt i syrorna. Ingen bitterhet eller eldighet står att finna - drickbarheten är underbar på egen hand. Superbt vin, och kanske allra bäst av tre om man ska ranka kvalitet.


Slutsatser: Zoltán Demeters viner är en fröjd att dricka, och de tjänar på längre luftning, men har i sig själva en perfekt balans som inte nödvändigtvis kräver matsällskap eller många lagringsår.  Ikväll drack vi dem till varsin hummer. Vi var överens om att de mognande, ekfatslagrade vingårdsversionerna med sin torra elegans var de som passade bäst till hummerköttet, medan nollnian var lite för druvsöt.


2009 Birtokbor är tillgänglig för privatimport från november, kostar 199 kr. 2008 Kakas tappades i ynka 492 buteljer, varav 240 tillfaller Sverige. Bra jobbat, WineTrade! 290 kr/privatimport. Av 2007 Lapis gjordes totalt 1550 flaskor varav några finns kvar att beställa. 335 kr/privatimport.


ps. Den som gillar vit toppbourgogne gör klokt i att titta österut...

Inga kommentarer: