lördag, oktober 16, 2010

2007 Montevertine2007 Montevertine Toscana IGT bjuder direkt ur karaffen på te, tobak, jord och en frisk stjälkighet, med botti-toner som påminner en del om Roagnas 2003 Barbaresco Pajé. När vi häller upp är vinet ganska ljust, och ser ut ungefär som en ung bourgogne.

En kvart senare har vinet börjat blomma ut i glaset med topptoner av krossade körsbärskärnor och pomeranser ovanpå en klockren fruktträff placerad mitt i krysset mellan röda körsbär, solmogna hallon, röda vinbär och jordgubbar. Allt presenterat på ett burgundiskt vis, fast med chianti-classiska terroirtoner av jord, tobak, oregano och te.

I munnen blir det ännu bättre. Frukten är bara totalt charmerande, sötmogen med intensiva röda aromer, men vinet är samtidigt lika mineraliskt som en källa rakt ur berget. Det förenar en dansares kropp med dansande daggfriska syror. Det har en självklarhet och uppriktighet som är helt avvväpnande. Kalksten och en kärve örter gör att medhårs-smekningarna också bjuder motstånd. Allt som allt blir drickbarheten fullständigt livsfarlig. Lyckliga fånleenden sprider sig i våra ansikten medan den ljuvligt rena sangiovese-frukten rinner över tungan och kittlar lustcentrum. Hänförande...

Det var förmodligen nektar av det här slaget som olympens gudar läskade sig med när de blev svettiga under sina utomhuslekar. Så drick er tillbaka till tidens barndom. Utan mat, med mat, med ostar, med korv. När som helst, hur som helst, var som helst. Eller varför inte lagra! Gör vad ni vill, men missa inte det här vinet.

90% sangiovese, 5% canaiolo, 5% colorino. Lång maceration i betong, mognadslagring i botti. Traditionella doningar. Riktigt vin, inget tjafs. 195 DKK/SEK hos Carlo Merolli.


ps. Är detta höstens vin? Nej, snarare alla höstars. Och vi är fler som är hänförda.

pps. Just nu läser vi en ypperlig dansk-norsk vinbok om Italien som vi inte har stött på tidigare - "Italiensk Vin" (Vigmostad Björke). Mellan raderna kan man utläsa att Montevertine är artikelförfattaren Finn Årosin Madsens absoluta favorit i Toscana. Inte svårt att förstå varför....

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Va faen... Ni också? Det måste varit något i den klara och krispiga höstluften som skrek ren sangiovese igår. Absolut alla höstars vin!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Det var väl snarare du som skrek ren sangiovese igår, Patrik?

Men en solig promenad i höstskogen gjorde kanske sitt till för uppfattningen av vinet...

Det här är ett vin vi kommer sörja när sista flaskan går. Bäst att stacka upp!

Piu Rosso sa...

@PPS: Det er virkelig en fremragende bog, som går usædvanligt dybt for en bog med allround-præmis. Der er også små missere indimellem, men det er tilgiveligt i en bog af dette omfang, hvor personlige præferencer selvfølgelig spiller en rolle og man umuligt kan få ALT med. I DK er det Politiken som udgiver under navnet 'Poltikens bog om Italiensk Vin', 250-300 DKK.
Hälsninger!
Niels

Henrik sa...

Det här vinet får poäng-planet att slutta åt alla håll.
Jag gav det 92 poäng, men stilen i det här vinet är så rakt upp min gata att jag utan tvekan hellre dricker det här än mången 95-poängare. Mineraliteten, kombinationen av rikedom och elegans, fyllighet och lätthet - aaah.

Anonym sa...

Montevertine slut hos Carlo och producent.

P.

Finare Vinare sa...

Så kan det gå. Men den finns fortfarande kvar hos Atomwine! 185 DKK, billigare DHL-frakt.