onsdag, november 22, 2006

2003 Nino Negri Le Tense Sassella


Strimlad biff och champinjoner i gräddig dijonsås med tortiglioni och parmesan, samt tomatsallad. Här behövs en vinsyra som skär igenom såsen. Le Tense har både den och mycket mer. Nebbiolo, eller chiavennasca som den kallas i Valtellina, är druvan i detta vin som är den mest bourgognelika nebbiolo vi druckit. Bara ett gäng alper skiljer vinerna åt.

Det är lättare och slankare än barolo och barbaresco, med en doft av hallon, röda vinbär, torkad frukt, gräddkola, lakrits, lite vanilj och en kryddighet som av sandelträ. Vi blir alltid lika glada åt detta superba vin, som har ett vitvins fräschör och ett rödvins aromer. Smaken är slank men intensiv, med en gnutta kärvhet och syror som ger vinet dess längd. Varje gång vi dricker Le Tense vill vi utnämna det till systemets bästa alla kategorier, ifall man tar hänsyn till priset. Nu blir det spännande att jämföra med en fin bourgogne.

2003 Le Tense Sassella Valtellina Superiore (Nino Negri, Chiuro, Valtellina)

Inga kommentarer: