onsdag, november 15, 2006

2001 Sorí Paitin Barbaresco Vecchie Vigne


Vi tycker: spaghetti bolognese smakar allra godast med nebbiolo. Och är det dessutom barbaresco från bra årgång, ypperlig producent och gamla stockar kan det inte gärna bli mycket bättre. Doften har typisk bittermandel, härliga vildhallon, läder och lite vaniljiga fat. Smaken exploderar i intensivt hallontonade, mycket eleganta fruktsyror med sammetslen struktur, kryddighet, aningen av ungdomlig kärvhet men samtidigt början till mognad och en lång god eftersmak. Allt är i balans och vi svävar högt i nebbiolohimlen. Det kostar som det smakar. Wine Spectator ger 93p och bedömer att den är ännu godare 2009. Rätt så likartad 1999 Barbaresco från Pio Cesare, som även den är himmelskt god. Jämförelsevis lite lättare och slankare än La Spinettas powerbarbaresco Starderi.

2001 Barbaresco Sorí Paitín Vecchie Vigne (Azienda Agricola Paitín)

Inga kommentarer: