fredag, november 17, 2006

2003 Fontanafredda Eremo Langhe


Lammracks på restaurang Östergök ikväll. Det här vinet är ett av de säkraste korten överhuvud taget sedan första årgången 1999, som var helt sensationell. Druvblandningen är 70% barbera och 30% nebbiolo, skördade och vinifierade var för sig. Jäsningen tar två veckor med ständig överpumpning, därefter urlakas barberans skal för maximal färg i ytterligare en vecka. Sedan vilar vinet åtta månader på hälften små franska ekfat och hälften stora slavonska ekliggare. Slutligen blandas vinet och ligger ytterligare fyra månader på stora fat. Danilo Drocco heter vinmakaren bakom denna innovativa mix. Doften har både tät god frukt (med drag av röda vinbär, körsbär och blåbär) och lite parfymerad nebbiolokaraktär, med kryddighet och en aning tjära från rostade fat. Vinet serveras bäst lite svalt (ca 16 grader ) och har då en verkligt läskande saftighet med fin syra, mjuka tanniner och en medelfyllig stil som gör att vinet excellent ackompanjerar det mesta på ett bord. Prova hela skalan från stekt fisk, pizza, antipasti, pasta, ostar, till lamm, oxfilé, vilt - det funkar lika bra till allt, eller för sig själv...och så är det riktigt billigt, inte minst internationellt sett. Är detta möjligen systemets mest användbara röda ?

2003 Eremo Langhe (Tenimenti Fontanafredda, Serralunga d'Alba)

Inga kommentarer: