lördag, juni 29, 2013

2010 Bénédicte & Stéphane Tissot Arbois Sélection


Ett skott från höften. Tredje återseendet - vi kan inte hejda oss. Det här är kanske inte för alla, men om man kan uppskatta fino, gillar fatlagrad chardonnay och är nyfiken på Juras långlagrade stoltheter Vin Jaune och Château-Chalon så är det en perfekt ingång för att lära känna områdets traditionella stil. Den är inte extremt konstig men väldigt karaktärsfull.

2010 Bénédicte & Stéphane Tissot Arbois Sélection mixar 70% chardonnay med resten savagnin från en årgång som var ypperlig i Jura, liksom i närbelägna Bourgogne. Tissots odlingar är giftfria med biodynamiska metoder. Vinet är uppfostrat under ett år i fat som inte toppats upp, varför det fått en viss utveckling genom kontrollerad syrepåverkan, samt fino-liknande drag tack vare en lätt slöja av florjäst.

Till skillnad från sherry är detta inte förstärkt utan håller 13%, och druvmaterialet är med all säkerhet betydligt bättre än det som brukas användas till fino. Liksom i en vin jaune är färgen varmt gul och doften komplex, fängslande. Kemisterna säger aldehyder - vi andra säger nötter, bokna äpplen, citronzest, curry-krydda, vitblommighet, örter och en känsla av vit kalksten.

Entrén i munnen är mjuk, syran upplevs som avrundad av fatlagringen. Mittsmaken känns tät och fokuserad, ger ett intryck av att vara driven av den steniga jordmånen. Den utdragna, torra finishen har ett skönt citruslikt grepp och en behagfull sälta som påminner om manzanilla. Och i likhet med sherry älskar vinet mat med ingredienser som lufttorkad skinka, nötter, lagrad hårdost, ruccola, olivolja.
Några skivor comté räcker annars långt.


Finns fortfarande kvar här och var. 175 kr, TM Kvalitetsviner via SB.

ps. Missa inte att SVT-pleja "En hungrig fransman". Första avsnittet är från Jura.

3 kommentarer:

Nick Shay sa...

Gillar bild nummer två. Finns något Kubrickskt, kring Barry Lyndon, över den!

Finns väldigt lite Tissot att tillgå i Sverige, då tänker jag på de fantastiska, vingårdsmärkta, sakerna på Chardonnay. Har någon tips på hökare på kontinenten som kan lösa detta problem så hojta.

Noterade att Alf Tumble skrev upp Philippe Bornard i senaste Nöjesguiden (ambitiöst, noll av den tidningens läsare kommer att bry sig om honom - utom möjligtvis undertecknad, men så drack jag en gång kaffe i hans kök i Pupilllin). Var det inte tal om att Vinik skulle ta in Bornard? Eller rann det ut i sanden?

Anonym sa...

Denna typ av vin är alltid intressant men aldrig speciellt kul. Gott, men inget jag längtar tillbaka till. Måste provas ibland, och när man gör det så är man ganska nöjd och känner sig som en riktigt supernörd. SÅ, om man inte provat på ett långt tag, gör det, så kan man sen dricka alla de viner som man verkligen längtar efter med gott samvete/ Seniorstekarn

Finare Vinare sa...

Nick - vilket smicker, Barry Lyndon är bland det snyggaste!

Klen koll på Tissot-langare i EU. Varför inte höra med Tommy & Märet, vi ser med viss spänning fram emot 2010 Chardonnay La Mailloche.

Inte stressa Vinik - Bornard kommer "snart". Alla väntar i kön som snälla barn ;)

Senioren - lite som Nick Cave. Man kanske inte villl höra mannen gnälla hela tiden men när man väl gör det blir man jävligt glad att han finns. Vad vore livet utan sanna original?