fredag, juli 06, 2012

Senza trucco - le donne del vino naturale


"Quattro donne. Quattro stagioni. Una sola passione." Så lyder taglinen till Senza Trucco, en italiensk dokumentärfilm på temat kvinnliga vinmakare. Originaltiteln har dubbel betydelse - "utan smink" och "inga trix". På engelska har filmen fått titeln "All Natural".

Fram till förra generationen var det väldigt ovanligt i Italien att kvinnor hade den ledande rollen på en vinegendom, men idag är det en av de tydligaste tendenserna till förändring av den italienska vinscenen, som i många fall också för med sig andra, nygamla sätt att tänka vin, i viss kontrast till den strävan efter status och prestige som i mångt och mycket präglat de senaste trettio årens italienska framåtrörelse.

Av de fyra huvudpersonerna är åtminstone två kända för en lite bredare vinpublik: Elisabetta Foradori är sedan många år en karismatisk fixstjärna i Trentino, medan Arianna Occhipinti mer nyligen har fört sicilianska Vittoria högt upp på listan av nödvändigheter för den medvetna vinamatören. Nicoletta BoccaSan Fereolo är en respektfull uttolkare av terroiren i Dogliani strax öster om Monforte d'Alba och Dora Forsoni gör traditionell Vino Nobile på Poderi Sanguineto i Montepulciano.

I Senza Trucco får vi se de fyra kvinnorna i konkreta arbetssituationer under året som börjar med vinterbeskärning och slutar i det lite sorgsna ackordet när skörden är över. Inga styltiga "talking heads"-intervjuer i glassiga tasting-rooms, utan det som faller sig i stunden medan odlarna gör vad de ska. En och annan kanske blir överraskad av att se hur stor del av det hårda fysiska arbetet dessa ägarinnor själva står för. Deras identitet och stolthet ligger helt klart i att vara bönder och hantverkare.

Vi blir glada av att se den här filmen. Ganska omgående slås man av att den är gjord av riktiga filmare som vill visa oss något istället för att skriva oss på näsan. Även för den som själv jobbar med dokumentär-film och med tiden har blivit rätt kräsen är detta riktigt bra. Klipptempot är lugnt, kameraarbetet följsamt och ljudet sitter där det ska. Ni minns väl Mondovino, där Jonathan Nossiters skakiga amatörkamera, risiga ljud och taffliga möten med förutbestämd agenda fick en att vrida sig i soffan och fingra efter fjärrkontrollen.

"Vi lever i en tid som är besatt av att upprätta värdehierarkier", säger Nicoletta Bocca vid ett tillfälle, "så ytligt - det är porr, inte kärlek".
Om man hellre vill uppleva de poetiska och existentiella aspekterna av vinodling och vinmakning, av landskapet och dess årscykel är den här filmen en bra punkt att börja. Egentligen behöver man nog inte vara det minsta intresserad av vin för att ha behållning av den. Precis så ska en bra dokumentär fungera. Se den!

Regi: Giulia Graglia. Produktion: Effetto Notte. Dvd & porto €19,50 här.

ps. Sugen på att prova vinerna? Börja här.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Språk? Textad?

Finare Vinare sa...

Italienska förstås - textat till engelska.