måndag, juli 02, 2012

2010 Domaine du Pas Saint-Martin 'La Butte à Lorin' Cabernet de Saumur


Vad ska vi dricka till pizzorna? Ta nåt syrligt italienskt! Bien entendu. Syrligt, fast det blir nog franskt. Det känns inte som Italiens kväll ikväll och spanska viner har vi inga.


2010 Domaine du Pas Saint Martin "La Butte à Lorin" Cabernet de Saumur har ett långt namn, men klarar sig med en kort beskrivning.

Det är alltför ljust i färgen för att vara rött, och för mörkt för rosé. Den ganska försiktiga nosen ger lite cabbiga vinbär, några jordgubbar, en aning av rödvinsvinäger och rätt tydlig mineralkänsla. Inget sniffarvin direkt, men i munnen tar det för sig desto bättre. Friskt, käckt och syrligt som sören med god druvkaraktär, en del tanniner och en gnutta krydda i det förhållandevis långa slutet.

En skojig och lite annorlunda tagning på cabernet-temat som ställer vissa krav på matsällskap och smakar helt förträffligt vid 10-12 grader i samspel med hembakt pizza.

Vinik, 110 pix. €6,50 på plats.

Gården har ingen hemsida men en presentation finns att läsa här.
Annars är det ju vita Pierre Frite vi är mest bekanta med. Den röda ligger på lut för provning.


2 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Tycker mig känna igen den där pumpen i bakgrunden från tidigare bilder. Är ni nere på sydligare breddgrader nu? Välkomna ner till bördigare trakter i så fall!

Vi får se till att ha nästa skånska vinbloggarbonanza någon gång när ni är nere. ;)

Finare Vinare sa...

Tack! Det känns bra att vara här igen - senaste dagarna nere på stranden har ju varit helt underbara, men nu är det bloggväder igen.

Visst är det kära gamla pumpen. Den funkade fram till 1970-talet men vattnet var väl aldrig särskilt gott.

Ja, den där omsusade bonanzan hade varit kul att sitta in på ;-)