lördag, februari 24, 2007

2004 Domaine Maillard Beaune Les Grèves


Kul att smaka den här bekantingen såhär strax efter Jadots båda Beaune Premier Cru. Les Grèves ligger dessutom mycket nära Couchereaux rent geografiskt. Men här har vi en helt annan stil, vilket redan den mörkare mer blåröda färgen skvallrar om. Den klart intressanta och komplexa doften - mineralisk som grus och animalisk som fårfett (med en lätt bris av stall) - drar mer åt mörkare skogsbär likt blåbär och vildhallon. Dessutom finner vi övertoner av sydfranska örter. Mmm, nu vattnas det verkligen... och i munnen bjuder vinet på en generöst mörk pinotfrukt med bra, lite eldig attack. Som avslutning får vi en lång god eftersmak med antydan till sylt och alkoholvärme (13,5%).

Den hittills elegantaste av våra nollfyror tycker vi ändå är Jadots Beaune Boucherottes (snyggare syror, samma alkoholhalt märks mindre, frukten mindre syltig, allmänt sirligare). Men det här vinet är också ett riktigt gott glas med bra utdelning för pengarna redan idag. Få flaskor kvar i landet, missa inte den här!

2004 Beaune Premier Cru Les Grèves (Domaine Maillard)

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej vinbloggare!
Diggar din blog skarpt! Dricker och lagrar också vin i samma prisklass som du. Köpte idag - bla på din inrådan Beaune 1er Cru "Les Grèves" 2004, men inser när jag kommer hem och ska föra in detta i listan att vår vän vinadvokaten sågar årgången i Beaune: 79 Caution! Är det verkligen 2004:an som du skriver om? Om så, är den verkligen prisvärd?

Vänligen
Fredrik
tavastgaten@tele2.se

Finare Vinare sa...

Tack för din kommentar. Jo, vår inställning är helt enkelt att vi provar årgång 2004 själva. Advokaten från Baltimore får ursäkta (vi har även druckit goda viner som har fått 80 poäng av Wine Spectator).
Vi reste i Frankrike sommaren 2004 och visst sa vinbönderna att det var ovanligt kallt, runt 24 grader. Men vår inställning är också att trenden med höga poäng till söta, alkoholstarka provningsvinnande extraktbomber är tråkig. Det gynnar exempelvis brända syltiga 2003or. En svalare årgång kan istället ge goda, lätta, balanserade viner. Och vill man lagra: vänta tills 2005orna kommer ! Vad gäller 2004 Beaune Les Grèves har vi nog druckit ett halvdussin vid det här laget. Även gett bort till mottagarens stora glädje ("oj, vilket gott vin") Det är inte något lagringsvin direkt. Ett par år kanske, men det behövs absolut inte. Och prisvärdet, aucune hésitation !

mvh, Finare & Vinare

Anonym sa...

Tack för snabbt svar! Då testar vi en till helgen och sparar en for later.

Det är inte utan att man blir nyfiken på vilka som står bakom er trevliga blog. Vilka är ni? Vad gör ni? Hur gamla är ni? Kan man mejla till er? Frågorna hopar sig...

Fredrik

Tavastgatan sa...

Drog korken ur en av mina Beaune Les Grèves 2004 i fredags. Jätte gott - doftminnena räckte hela helgen och störde intrycken av andra viner! Tack för tipset, nu inställer sig dock omdedelbart frågan varför man inte köpte fler... Finns det någon bourgogne på SB som liknar denna?

Tavastgatan sa...

Drog korken ur en av mina Beaune Les Grèves 2004 i fredags. Jätte gott - doftminnena räckte hela helgen och störde intrycken av andra viner! Tack för tipset, nu inställer sig dock omdedelbart frågan varför man inte köpte fler... Finns det någon bourgogne på SB som liknar denna?

Finare Vinare sa...

På rak arm har vi inte smakat någon som är riktigt likartad. Men läs vidare. Citerar ett mail från vännen Holger:

"Har en fundering kring det gamla älskade Maillards Les Grèves 04, drack den i helgen till tjäder (grymt go fågel...) nämligen. Vinet var visserligen helt ok, men så väldigt annorlunda jämfört med hur det var för ett år sen. Doften var skrämmande liten, och smaken var stängd och stum, det enda som egentligen fanns mycket av var en del tanniner, något jag inte tänkt så mycket på förut i detta vin. De andra som var med och delade på flaskan tyckte det var gott, men jag som druckit det förr var ganska besviken. Förra flaskan jag drack, ett par månader sen, var på väg åt detta hållet, men fortfarande ganska njutbar. Nu undrar jag: Har vinet äntrat den beryktade röda bourgogne-tunneln? Eller har det ledsnat efter ett år i min garberob (jag hoppas/tror inte det, har druckit "friska" viner som legat där längre)? Tänkte mest se om ni druckit detta på sistone, och om ni har liknande erfarenheter..."

och ett till:

"...korkade upp Boissets 2005 Les Grèves igår. Riktigt fin tyckte jag, läs på sajten vettja (www.minaviner.se) Kommer nog köpa några fler, kanske beror lite på vad som kommer i septembersläppet. Jag drack Maillards 04 för en vecka sen, och den är fortfarande ett riktigt gott vin, men jag saknar lite friskhet nu, det har hänt mycket med den sen den släpptes. Boisset:en är inte det minsta syltig."

Boissets 2005 Beaune Les Grèves finns alltså forfarande att beställa. Men vi har inte provat den...