lördag, mars 25, 2006
2000 Domaine Les Goubert Gigondas Cuvée Florence
Ett av de bästa ställena att prova vin i södra Rhône är caveaun på torget i byn Gigondas. Här finns i stort sett alla viner som produceras i appellationen, runt 70-100 viner listade efter producent. Massor av småflaskor med minikorkar gör att de öppnade vinerna håller längre. Kunskap och service personifieras av kvinnan bakom bardisken som inte tvekar att jonglera med mängder av skvättar för att visa upp allt vad Gigondas förmår. Hon har tydliga åsikter: ek skymmer le Terroir och fatvanilj är till för turisterna. En riktig Gigondas är inte ekad. En vinintresserad fransos och vi bestämmer oss för att trotsa hennes påbud och ber att få smaka prestigevinet Cuvée Florence (€25 mot standardvinernas €10). Vi ler fånigt mot varandra och utbrister "bien equilibré" och "tout en balance". Vinet är gjort på 62% grenache, 25% syrah, 9% mourvedre, 3% cinsault och 1% clairette, med 11-18 månader på nya ekfat. Döpt efter vinmakarens enda dotter, förstås. Nu, ett par källarår senare, dricker vi vinet till mat och det är verkligen gott och elegant; som Gigondas svar på Tignanello. Mörk frukt med animaliska inslag, körsbär i likör, lite vanilj och smörkola från faten och sammetslena tanniner. Men vi måste ge madame rätt, det är också ganska internationellt anpassat, välskräddat och inte det mest typiska för appellationen.
2000 Gigondas Cuvée Florence (Domaine Les Goubert)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar