söndag, september 24, 2017

WSET Diploma - vad är det?


Funderar du på att plugga vin på högre nivå? Eller är du bara nyfiken på en smygtitt bakom kulisserna? Välkommen, hur som helst. Efter ett par år på insidan av Diploma-programmet och med några månaders distans till avklarad examen har det blivit dags att rekapitulera och summera intrycken.

Stiftelsen Wine & Spirits Education Trust startades 1969 och är baserad i London. Det fanns på den tiden ett sug efter organiserad utbildning för att förse folk i branschen med en bättre bas av kunskaper som underlag för att kunna fatta informerade beslut om inköp. Idag är WSET aktiva i 70 länder. Fler än 600 certifierade utbildningsställen ger kurser på fyra nivåer, där Diploma är flaggskeppet. 950 personer har hittills avlagt examen, varav cirka 50 i Sverige.

Vad det inte är: en sommelierutbildning. Den befattar sig överhuvudtaget inte med service på restaurang. För den yrkeskategorin finns Court of Master Sommeliers som första internationella alternativ. Men vad är det då? Jo, ett slags syntes av akademisk och kommersiell utbildning om vin och sprit i en stramt skuren kostym/tvångströja av typiskt brittiskt snitt. Framförallt handlar det om metodik, får man nog säga. Ett systematiskt sätt att hantera och formatera enorma mängder kunskap. En systematisk metod att begripa sig på och kvalitetsbedöma i stort sett vilket vin eller destillat som helst. Och om man vänder på det - ett systematiskt sätt för WSET att utvärdera och kvantifiera kursdeltagarnas kunskaper. Ett resultat på minst 55% av möjliga poäng ger betyget Pass. Minst 65% ger Pass With Merit. 75% och uppåt belönas med Pass with Distinction.

Fyrkantigt? Absolut. Men metodik är utan tvekan användbart för alla som jobbar med vin. Och för den som själv sysslar med utbildning i ämnet är det förstås i högsta grad intressant. Det går ju faktiskt att välja vad man vill ta till sig och använda.

Diploma-utbildningen består av sex ”Units”. 1) Global and national business. 2) Viticulture and vinification. 3) Light wines of the World. 4) Spirits of the World. 5) Sparkling wines och 6) Fortified wines. Den estimerade tidsåtgången för att ta sig igenom hela programmet är 600 timmar, varav hälften är allokerade till det biffigaste avsnittet Unit 3. Av de 600 timmarna är 118 schemalagda klassrumstimmar. Merparten av föreläsarna är antingen MW (examinerade från Institute of Masters of Wine) eller erkända specialister på sitt särskilda område.

Vad krävs då för att söka? Helt enkelt att steget innan är avklarat. Det vill säga: WSET Level 3 Advanced. Det är ett prov som i Sverige ges parallellt med examen för sommelierutbildningen på Restaurangakademien i Stockholm, men även hos utbildningarna på Grythyttan, Vinkällan i Stockholm och Göteborg samt hos Gustibus i Malmö. För övrigt kan det hjälpa att ha en solid kunskapsbas redan i förväg och gärna också erfarenhet av akademiska studier, samt att man är någorlunda bekväm med att skriva på engelska. Annars väntar en brant uppförsbacke.

Restaurangakademien har nu kört tre omgångar av Diploma-programmet, den första startade 2012. Priset vid kursstarten 2014 var 65 250 kr. För de som börjar i höst kostar det 75 900 kr. Båda priserna är exklusive moms. Lokalerna i Slakthusområdet är ändamålsenliga, särskilt det nya stora loftet uppe på tredje våningen. För att i någon mån lindra svedan i plånboken serveras fenomenalt goda luncher alla kursdagar.


140811 Introduktion till programmet
Vi var väl sisådär sexton hoppfulla aspiranter som träffades på RA, i de flesta fall för första gången. En brokig skara av importörer, anställda hos importörer, importörer in spe, säljare, inköpare, sommelierer med inköpsansvar, skribenter, utbildare, amatörer och entusiaster. Blandade åldrar, men inte de allra yngsta. Trevlig grupp. Utbildningsansvariga Åsa W Karlsson lade ut tidtabellen och spelreglerna samt förklarade vilken arbetsinsats vi hade framför oss.

140819 Unit 2. Wine production. Viticulture. 
(Justin Knock MW)
Mjukstart med en halvdag om odlingsmetoder, växtbetingelser och druvsorter, rotstockar och uppbindningsmetoder, täckgrödor, bevattning och besprutning. Vår föreläsare, australiensaren Justin Knock, lyckas både engagera och underhålla. Han har duktigt på fötterna efter gedigna utbildningar och massvis med uppdrag som master blender åt den australiensiska vinbranschen. Extremt kunnig i detaljerna och öppen till sinnet.

140820 Unit 2. Wine Production. Vinification. 
(Justin Knock MW)
Heldag om framställningsmetoder. Krossning och avstjälkning, skalkontakt och pressning, filtrering och svavel. Ingående resonemang och djupare förståelse. Målet är givetvis att vi ska förstå precis varför ett vin är som det är. Vi provade visst fyra enklare viner också.

2013 Boulder Bank Sauvignon Blanc, Marlborough
2013 Domäne Wachau Riesling Smaragd Terrassen, Wachau
NV Dufouleur Frères Beaujolais Royal
2012 Barone Ricasoli Brolio Chianti Classico 


140903 Unit 2. Wine Production. Maturation/treatments/packaging. (Justin Knock MW)
En heldag utan vin. Fortsatt intressanta ämnen, massiv kunskap och givande diskussion.

141016 Unit 1. National Business. (Madeleine Stenwreth MW)
En glad och pratsam dag med fokus på vår svenska monopolsituation. Madeleine Stenwreth är numera frilansande vinkonsult och arbetar bland annat med producenter i Argentina och Sydafrika. Under ett antal år innan Madeleine blev Master of Wine var hon inköpare på Systembolaget för områdena ifråga och gav oss några inblickar i hur det gick till. Importörens matematik behandlades rätt grundligt, likaså alla tänkbara olika typer av importörer.
Vi diskuterade vem som driver utvecklingen av monopolets sortiment, Systembolaget eller kunden, eller bådadera? Madeleine tog upp tendenser som lättviktsflaskor, PET, Stelvin, Fairtrade, organic, biodynamic, naturvin, nya vinstilar, druvor och ursprung. Vi provade också ett drygt halvdussin viner tillsammans. Själva föreläsningen var lös och ledig i konturerna, trots monopol-stelt och fyrkantigt ämne. Men attans vilken skarp provare och analytiker hon är, Madeleine! Det enklaste vin framstår i stunden som intressant.

2010 El Coto Crianza, Rioja
2013 Home of Origin Wine "The Apprentice" GSM, Stellenbosch
2013 José Maria da Fonseca Ripanço Private Selection, Alentejano
2013 Domaine Bousquet Cameleon Selection Malbec, Mendoza
2013 Xavier Grenache Vieilles Vignes, Rhône
2010 Renato Ratti Barolo Marcenasco, Piemonte
2013 Quarisa Wines Caravan Durif, South-Eastern Australia


141110 Unit 2. Examination.
Det här är Diplomas enda tentamen som består av flervalsfrågor. De 100 frågorna ska besvaras med ett eller flera kryss. Om nu själva formen för provet verkar enkel, så krävs det rejält med detaljkunskaper för att svara rätt. Via en digital plattform (DAPS) har kursdeltagarna möjligheten att i förväg öva på frågor av samma typ som ska komma på provet, i en provliknande situation fast hemma. På så sätt kunde vi avgöra hur mycket vi behövde vässa leveransen. Till slut var det nog rätt många av oss som lyckades skriva Pass with Distinction här. 


141114 Unit 1. Global Business & Marketing. 
(Konstantin Baum MW)
En vinfri heldag med internationella trender och tendenser. Entonigt och lite enahanda, med massvis av diagram i cirklar och staplar samt diverse kurvor och tabeller. Snark. De stora trenderna är alltså: 1) ”Consumption shift to premium wines” samt 2) ”Consolidation… AND fragmentation” och att 3) ”Technology changes everything”. Jaha. Om det nu är IT Herr Baum syftar på, så kan vi absolut skriva under. Mycket riktigt avslutar han sitt föredrag med en närstudie av den alltmer utbredda näthandeln med vin (det är för övrigt vad han själv arbetar med). Två exempel: Jon Rimmermans Garagiste och tyska koncernen Hawesko.

141121 Unit 3. Burgundy. (Mark Andrew MW)
Ett väldigt solitt och underhållande heldagsföredrag av Mark Andrew, till vardags inköpare hos Roberson Wine och initiativtagare till magasinet Noble Rot. Marks kunskaper bottnar djupt i historisk mark, och samtidigt finns en stark ambition att göra det komplexa området begripligt. Han har oss på kroken redan med det första diagrammet som visar den tvärbrant stigande kurvan mot Yoda-status i ”Burgundy Geekdom”. Dessutom provar vi ordentligt med vin!

2012 Maison Josèph Drouhin Aligoté
2012 Maison Olivier Leflaive Bourgogne Blanc Les Sétilles
2012 Maison Louis Jadot Beaujolais-Villages
2012 Maison Albert Bichot Bourgogne Rouge Vieilles Vignes
2012 Domaine Christophe Cordier Macon-Charnay
2011 Château de Fuissé  Pouilly-Fuissé Tête de Cru 
2009 Domaine Jules Desjourneys Fleurie Vieilles Vignes
2010 Maison Albert Bichot Mercurey
2012 Domaine William Fèvre Chablis 1er Cru Beauroy
1996 Domaine Ghislaine Barthod Chambolle-Musigny Les Charmes
2011 Maison Bouchard Père & Fils Meursault Perriéres 
2011 Domaine Michel Lafarge Volnay
2010 Domaine Jean Grivot Vosne-Romanée 
2012 Domaine René Bouvier Gevrey-Chambertin La Justice
2012 Domaine Tortochot Gevrey-Chambertin Lavaux Saint-Jacques
2012 Domaine Rossignol-Trapet Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes
2007 Domaine Bruno Clair Chambertin-Clos de Bèze


141211 Unit 3. Bordeaux. South West. (Andreas Larsson)
Bordeaux och världsmästare Andreas Larsson är ju i stort sett synonymer vid det här laget. Vi får intressanta utläggningar, om sambandet mellan kalksten och tryffeldoft i Saint-Émilion. Ibland blev det mer Andreas Larsson än pedagogik. Föredraget kunde också ha vässats genom att stryka allt som hör hemma på Level 3 (läs: klassificeringen från 1855 etcetera) för att få mer lektionstid över till de mer avancerade resonemang som ligger på lut i den ytterst solida kunskapsbanken.

2008 L’Isle Fort, Bordeaux Supérieur
2006 Clos Fourtet, Saint-Émilion
2008 Poupille, Castillon
2008 De Fonbel, Saint-Émilion
2005 Clos du Clocher, Pomerol
2008 Roc des Cambes, Côtes de Bourg
2008 Poujeaux, Moulis
2008 Montrose, Saint-Estèphe
2008 Gruaud Larose, Saint-Julien
2008 Giscours, Margaux
2003 Haut-Condissas, Médoc
2007 Montdoyen, Bergerac
2012 La Reyne L’Excellence, Cahors,
2009 Bouscassé, Madiran
2001 Montus Cuvée Prestige, Madiran
2007 Domaine de Chevalier Blanc, Pessac-Léognan
2010 Le Sartre Blanc, Pessac-Léognan
2009 Esprit du Chevalier Blanc, Pessac-Léognan
2005 De Myrat, Sauternes
2010 Bouscassé Jardins, Pacherenc de Vic-Bilh
2010 Montdoyen Blanc, Bergerac
2009 Bouscassé Brumaire, Pacherenc de Vic-Bilh


150115 Unit 3. South of France. Loire. (Madeleine Stenwreth MW)
Ännu en kompetent och trivsam leverans av Stenwreth, även om hon inte var på sin hemmabana (existerar förresten begreppet bortaplan för en MW?). Teoridelen gav bland annat ett intressant närstudium av röda viner från Touraine, där förebilderna nu alltmer finns i Bourgogne snarare än i Bordeaux. Hur cabernet franc alltmer lyckas förverkliga en unik potential till örtiga parfymer, men fortfarande dras med uppfattningar om negativ grönhet på olika exportmarknader, särskilt i USA.

2013 Jolie Fleur Val de Loire
2013 Josèph Meillot Menetou-Salon
2013 Domaine de Burgaud Pouilly-Fumé
2013 Domaine Vacheron Sancerre
2012 Roger Champault Côte de Champtin Sancerre
2012 Yves Huchet Clos les Montys Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie
2011 Château de la Mulonnière L’Effet Papillon, Savennières
2012 Nicolas Joly Le Vieux Clos Savennières
2011 Domaine du Petit Clocher Coteaux du Layon
2013 Bourillon d’Orléans Vouvray VV Coulée d’Argent Sec
2008 Domaine Huet Vouvray Le Mont Première Trie Moelleux
2008 Château Lamothe Rouge, Côtes de Bordeaux
2011 Couly-Dutheuil Chinon Clos de l’Echo
2012 Domaine Wilfrid Rousse Chinon Les Galuches
2013 Domaine de Collavery Rosé Coteaux d’Aix en Provence
2013 Jeanjean Ormarine Picpoul de Pinet
2013 Delas Viognier Vdp d’Oc
2013 Domaine Jones Blanc VdP des Côtes Catalanes
2011 Matassa Blanc VdP des Côtes Catalanes
2013 Mas Janeil Special Edition Côtes du Roussillon-Villages
2013 Mont Tauch Réserve de la Condamine, Fitou
2012 Domaine de la Roche Trouée Rouge, Saint-Chinian Berlou
2011 Gérard Bertrand Saint-Chinian
2013 Pech-Latt Corbières
2007 Château Saint-Jacques d’Albas La Chapelle, Minervois
2010 Isabel et Claude Fonquerlé Giocoso, Minervois
2010 Domaine Jones Rouge, Vdp des Côtes Catalanes
2011 La Peira en Damaisela Les Obriers, Terrasses du Larzac
2009 Mas du Soleilla Les Bartelles, La Clape
2012 Domaine Maubernard Bandol


150129 Unit 3. Spain. (Susanne Berglund Krantz, DipWSET)

2013 Pazo de Senorans Albariño, Rias Baixas
2013 Valdesil Godello Sobre Lias, Valdeorras
2010 Bodegas Chivite Colleción 125, Navarra
1999 R. Lopez de Heredia Reserva Blanco, Rioja
2006 R. Lopez de Heredia Viña Cubillo Crianza, Rioja
2002 R. Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva, Rioja
1994 R. Lopez de Heredia Viña Tondonia Gran Reserva, Rioja
2009 Marques de la Murrieta Dalmau, Rioja
2013 Viñas del Vero Colección Gewurztraminer, Somontano
2001 Gran Clos Blanco, Priorat
2005 Viñas del Vero Secastilla, Somontano
2001 Bodegas Chivite Arinzano DO Pago, Navarra
2013 Telmo Rodrigues Basa Blanco, Rueda
2012 Descendientes de J. Palacios Petalos, Bierzo
2012 Juan Gil Silver Label Monastrell, Jumilla
2011 Emilio Moro Malleolus, Ribera del Duero
2008 Torres Mas La Plana, Penedès
2008 Pintia, Toro
2012 Rene Barbier Clos Mogador, Priorat
2013 Anselmo Mendes Contacto Alvarinho, Vinho Verde
2011 José Maria da Fonseca Periquita Branco, Peninsula do Setubal
2012 Quinta do Ameal Branco Seco, Vinho Verde
2012 José Maria da Fonseca Periquita Tinto, Peninsula do Setubal
2012 Vila Santa, Alentejano
2008 Quinta de Mouro, Alentejano
2011 Churchill’s Touriga Nacional Julia Kemper, Douro
2009 Niepoort Vertente, Douro


150212 Unit 3. Italy. South-Eastern Europe (Susanne Berglund Krantz, DipWSET)
Föreläsningen upplevdes rätt mycket som de Susanne gör för WSET Level 3 - fast mera.
Bulgarien fick väl i sanningens namn ingen ärlig chans med två riktigt simpla viner. Bland italienarna var det roligt att se Princic och Donati bland mer förväntade namn. Dubbelplus för alla jordprover och stenar från olika platser i Italien. Att gammal torr mark kan dofta så mycket och så olika! 

2013 Zenato Soave, Veneto
2013 Cantina Winkl Sauvignon Blanc, Südtirol
2011 Dario Princic Pinot Grigio, Friuli-Venezia Giulia
2013 Fontana Candida Frascati, Lazio
2013 Bigi Orvieto Amabile, Umbria
2011 Garofoli Podium Verdicchio dei Castelli di Jesi, Marche
2012 Feudi di San Gregorio Cutizzi Greco di Tufo, Campania
2012 Fattoria di Felsina Chardonnay I Sistri, Toscana
2011 La Spinetta Barbera d’Alba Gallina, Piemonte
2010 Renato Ratti Barolo Marcenasco, Piemonte
2011 Nino Negri Valtellina Sforzato Cinque Stelle, Lombardia
2013 Corte Giara Valpolicella, Veneto
2010 Allegrini Amarone della Valpolicella, Veneto
2010 Camillo Donati Lambrusco dell’Emilia, Emilia-Romagna
2009 Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo
2011 Fattoria di Felsina Chianti Classico, Toscana
2010 Il Carnasciale Il Caberlot, Toscana
2008 Eredi Fuligni Brunello di Montalcino, Toscana
2013 Sella e Mosca Cannonau di Sardegna
2010 Tasca d’Almerita Rosso del Conte, Sicilia
2009 Arnaldo Caprai Collepiano Sagrantino Montefalco, Umbria.
2006 Mastroberardino Taurasi Radici Riserva, Campania
NV Kourtaki Retsina, Attika
2013 Domaine Lazaridis Amethystos White, Drama 
2010 Gerovassiliou Syrah, Peloponnesos
2014 Domaine Boyar Light as a Feather Chardonnay, Bulgaria
2012 Domaine Boyar Pinot Noir, Bulgaria


150226 Unit 3. Germany. (Romana Echensperger MW)
Rakt igenom Diploma-värdigt upplägg på denna föreläsning, levererat med humor och djupa specialkunskaper. Förmiddag med fokus på spätburgunder, detaljerade redogörelser för klonalt och massalt urval i olika områden -  enormt intressant. Efter lunch går vi till botten med orsakerna till TDN i riesling - den kemiska föreningen som doftar petroleum och gummi. Sedan en ordentlig jämförelse mellan stressad teknisk vinmakning och mer naturliga metoder som får ta sin tid. ”Post-modern winemaking”, som Romana kallar det. Exempelvis påpekar hon hur mikrobakteriellt stabil riesling-druvan är, tack vare lågt pH och hög syra, så de tyska vinmakarna borde kunna vara modigare än de är idag. Romana Echensperger är dessutom en stark anhängare av ekologiskt/biodynamiskt jordbruk och hade tänkt skriva sin MW-dissertation på ämnet ifråga, men blev avrådd av sina handledare. Så den avhandlingen får vi aldrig läsa.


2011 Dr. Heger Blauer Spätburgunder, Baden
2010 August Kesseler Spätburgunder, Rhengau
2010 Philipp Kuhn Kirschgarten Spätburgunder GG, Pfalz
2012 G.H. von Mumm 50 Graden Riesling Reserve trocken, Rheingau
2013 Juliusspital Würzburger Stein Riesling GG, Franken
2012 Hammond Grauburgunder, Rheingau
2011 Gunderloch Pettenthal Riesling GG, Rheinhessen
2013 Gut Herrmannsberg Traiser Bastei Riesling GG, Nahe
2013 Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett, Nahe
2010 Reichsrat von Buhl Forster Jesuitengarten Riesling Spätlese, Pfalz
2010 Mehrlein Oestricher Lenchen Calle Fegt Edition Riesling Auslese, Rheingau
2006 Heinz Schmitt Riesling Beerenauslese, Mosel
2007 Markus Molitor Wehlener Klosterberg Riesling Eiswein, Mosel
2010 Bischöfliche Weingüter Trier Erdener Treppchen Riesling Beerenauslese, Mosel


150311 Unit 1. Examination. Case Study.
Omfattande hemstudier, sedan 75 minuters skrivuppgift i lektionssal. Ämnet gällde söta viner och annonserades någon månad i förväg, med en ganska detaljerad brief. Mer specifikt handlade det om att söta fina viner säljer dåligt trots hög kvalitet, samtidigt som uppsötade massprodukter är publikt attraktiva i den andra änden av marknaden.  De korta men specifika frågorna ställdes först på plats och handlade om sammanhanget mellan produktionsmetoder och produktionskostnader. De skulle besvaras i form av ett antal sidor fritt skriven text. Examinatorerna tittade särskilt efter relevanta fakta och research, kritisk analys, egna och klara tankegångar, samt god struktur och presentation. Själv hade jag förberett mig rätt grundligt genom att i förväg skriva tio resonemang kring olika fenomen inom sötvinsmarknaden, delvis mot historisk bakgrund. Ändå hade jag nog inte fokuserat tillräckligt på briefens ”unique challenges” som möter både odlare och säljare av söta viner. Hur som helst, inte mycket av den planerade strukturen höll på plats. Det här var nog första gången många av oss på allvar blev varse begrepp som ”Diploma-panic” och ”Brain-dump”. Resultatet blev ett blygsamt Pass.

150326 Unit 3. Rhône. Alsace. (Mark Andrew MW)

Rhône: talking points. ”Power of critics/sommeliers and shift in wine style/prices.”

2011 Rieflé Pinot Blanc, Alsace
2013 Paul Buecher Pinot Gris, Alsace
2012 Domaine Marcel Deiss Riesling, Alsace
2011 Hugel Gewurztraminer, Alsace
2007 Rolly Gassmann Pinot Noir Rodern, Alsace
NV Louis Schoepfer Crémant d’Alsace Brut
2012 Domaine Marcel Deiss Alsace
2013 André Ostertag Muenchberg Riesling Grand Cru
2011 Kuentz-Bas Riesling Collection, Alsace
2013 Hugel Gentil, Alsace
2007 Domaine Schlumberger Gewurztraminer Vendagnes Tardives
1998 Leon Beyer Quintessence Pinot Gris SGN
2012 Delas Domaine des Tourettes Hermitage Blanc
2012 Stéphane Montez Condrieu
2012 Domaine du Colombier Crozes-Hermitage
2011 Alain Voge Cornas Les Vieilles Vignes
2010 E. Guigal Côte-Rôtie
2013 Saint-Cosme Côtes du Rhône Blanc
2011 J.L. Chave Sélections Mon Coeur Côtes-du-Rhône
2012 Cuvée de Vatican Châteauneuf-du-Pape
1999 Château de Fonsalette Côtes-du-Rhône


150407 Unit 1. Examination. Course Work Assignment.
Skriftligt hemarbete. Ämnet som gavs alla kursdeltagare var ”Aggressive Discounting in the Wine Market”. Vi hade fyra veckor på oss att göra research och skriva en akademisk uppsats om högst 3000 ord. En rätt tuff begränsning till formatet, som innebar att en del mindre viktig text fick flyttas till notapparaten. Jag fokuserade på champagne och australiensiska viner. Särskilt vad gäller området Champagne var uppsatsen uttalat kritisk och kontrasterade massproduktionsmetoder, höga skördeuttag och sockerberoende mot den mer samvetsgranna etiken hos ett flertal odlarproducenter. Måhända vågat tillspetsat men väl underbyggt med referenser, inte minst historiska. Det verkar ha gått hem - vi var två i klassen som lyckades skriva Pass with Distinction med våra uppsatser.


150408 Unit 3. North America. (Michel Jamais)
Don efter person, precis som med Bordeaux-avsnittet. Dagens höjdpunkt var den jämförande provningen av pinot noir från Melville. I synnerhet trion på temat avstjälkning eller inte.

2010 Alienor Cellars Sauvignon Blanc, Lake County
2011 Lioco Chardonnay Demuth Vineyard, Anderson Valley/Mendocino
2011 Peter Michael Ma belle Fille Chardonnay, Knights Valley/Sonoma
2012 Littorai Hirsch Vineyard Pinot Noir, Sonoma Coast
2011 Spring Mountain Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley
2011 Carlisle Saitone Vineyard Zinfandel, Sonoma
2012 Trisaetum Ribbon Ridge Riesling, Willamette Valley
2011 Evening Land Seven Springs Vineyard Pinot Noir, Willamette Valley
2010 Reynvaan In The Rocks Syrah, Walla Walla

3x Melville Pinot Noir - samma klon, olika jordmån (sand, sandy loam, sandy/clay loam)
3x Melville Pinot Noir - olika kloner (90, 459, 37)
3 x Melville Pinot Noir - olika mängd stjälkar (0%, 30%, 100%)


150409 Unit 3. South America. (Madeleine Stenwreth MW)
Utmärkt föreläsning. Dock slående hur många av vinerna som var passé eller defekta.

2014 Torres Río Claro Sauvignon Blanc, Curicó
2013 Castillo de Molina Sauvignon Blanc Reserva, Elqui (DEFECT)
2014 Leyda Reserva Sauvignon Blanc, Leyda Valley
2014 Leyda 1865 Viña San Pedro Sauvignon Blanc, Leyda Valley
2012 Errazuriz Max Reserva Sauvignon Blanc, Casablanca (TOO OLD)
2013 Korta Viognier-Roussanne, Lontué/Curicó
2014 Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer, Bío-Bío
2014 Norton Finca La Colonia Chardonnay, Mendoza (DEFECT)
2013 Emiliana Novas Gran Reserva Chardonnay, Casablanca
2012 Casa Marin Miramar Vineyard Riesling, Leyda/San Antonio
2014 Santa Helena Varietal Merlot, Central Valley
2013 Torres Las Mulas Carmenère, Central Valley
2013 Finca La Escondida Reserve Malbec Torrontés, Mendoza 
2013 Lapostolle Cuvée Alexandre Pinot Noir, Casablanca
2012 Maycas del Limari San Julián Pinot Noir, Limari Valley
2011 Santa Helena Notas de Guarda Carmenere, Colchagua (PREMOX)
2012 Arboleda Cabernet Sauvignon, Aconcagua 
2012 La Mascota Cabernet Franc, Maipú, Mendoza
2011 La Celia Pioneer Reserve Cabernet Franc, Uco Valley, Mendoza (CORKED)
2012 Ciclos Cabernet Sauvignon, Cafayate 
2012 Viña San Pedro 1865 Cabernet Sauvignon, Maipo (OXIDIZED)
2011 Tarapacá Gran Reserva Etiqueta Negra CS, Maipo (PREMOX)
2012 Matetic Corralillo Syrah, Aconcagua 
2011 Leyda TH Syrah, Leyda Valley
2011 Las Moras Gran Syrah, San Juan 
2009 Viña San Pedro 1865 Limited Edition Syrah, Elqui (BRETT-DEFECT)
2011 Trapiche Iscay Syrah-Viognier, Mendoza  (OXIDIZED)
2011 Susana Balbo Brioso, Luyan de Cuyo, Mendoza
2014 Viñalba Malbec-Bonarda, Mendoza
2013 Chakana Estate Selection Malbec, Luyan de Cuyo, Mendoza
2010 Trapiche Orellana Single Vineyard Malbec, La Consulta/Uco Valley, Mendoza
2011 Viñalba The Grand Reserve Malbec-Cabernet Sauvignon-Merlot, Patagonia 
2010 Michel Torino Altimus, Cafayate (CORKED)
2010 Gran Malbec Flechas de Los Andes, Mendoza (CORKED)


150420 Unit 3. South Africa. (Madeleine Stenwreth MW)

2014 KWV Classic Collection Chenin Blanc/Chardonnay/Sauvignon Blanc
2014 Spier Savanha Tercet, Western Cape
2013 Spioenkop 1900 Riesling, Elgin
2013 Avondale Jonty’s Ducks Pekin White, Paarl
2014 Jordan The Real McCoy Riesling
2013 Ghost Corner The Bowline Cederberg Cellars, Elim 
2013 Bellingham The Old Orchards VV, Chenin Blanc 
2013 Spioenkop 1900 Chenin Blanc, Elgin
2013 Jordan Chenin Blanc, Stellenbosch
2013 Rall White 2013, Coastal Region 
2012 Mullineux White, Swartland
2014 Bodega El Esteco Amaru Torrontes, Valles Calchaquies, Argentina
2014 Bodega El Esteco Don David Torrontes, Valles Calchaquies, Argentina
2012 Tabalí Talinay Chardonnay, Limari, Chile
2013 Jordan Chardonnay, Stellenbosch
2012 De Wetshof Estate Bateleur Chardonnay, Robertson 
2011 Springfield Estate Wild Yeast Chardonnay 2011, Robertson 
2011 Jacobsdal Pinotage, Stellenbosch 
2013 Spioenkop Pinotage, Elgin
2013 Spioenkop 1900 Pinotage, Western Cape
2012 Chamonix Pinot Noir Reserve, Franschhoek 
2012 Radford Dale Freedom Pinot Noir, Elgin 
2010 Kanonkop Pinotage, Stellenbosch
2013 Simonsig Cape Blend Cabernet Sauvignon-Pinotage-Shiraz
2014 Zonnebloem Organic Shiraz Cabernet Sauvignon
2014 Kleine Zalze Vineyard Selection Sangiovese Cabernet Sauvignon
2010 Glenelly Lady May, Stellenbosch 
2010 Morgenster Estate, Stellenbosch
2012 Bodega El Esteco Fincas Notables CS, Valles Calchaquies, Argentina 
2013 Bellingham Old Orchards Malbec Mourvèdre Tannat, Paarl 
2012 Rudi Schultz Syrah
2010 Fable Syrah
2012 Mullineux Syrah, Swartland 
2012 Bodega El Esteco Fincas Notables Malbec , Valles Calchaquies, Argentina 
2012 Bodega El Esteco Fincas Notables Tannat, Valles Calchaquies, Argentina 
2015 Bodega El Esteco Amary Torrontes Rosé, Valles Calchaquies, Argentina
2012 Nederburg Noble Late Harvest


150507 Unit 3. Australia. New Zealand. (Niklas Bergqvist, DipWSET)

NV Aussie Kangarooge Shiraz, Australia
2012 Peter Lehmann Portrait Shiraz, Barossa Valley
2006 Yalumba The Octavius Old Vine Shiraz, Barossa Valley
2012 By Farr Shiraz, Geelong
2011 D’Arenberg The Laughing Magpie, McLaren Vale
2014 Lindemans Bin 65 Chardonnay
2013 Giant Steps Chardonnay, Yarra Valley
2012 Shaw & Smith Tolpuddle Vineyard Chardonnay Coal River, Tasmania
2008 Pewsey Vale The Contours Riesling Museum Reserve, Eden Valley
2013 By Farr Viognier, Geelong
2013 d’Arenberg The Hermit Crab Viognier-Marsanne
2012 Shaw & Smith Tolpuddle Vineyard Pinot Noir Coal River, Tasmania
2009 d’Arenberg The Custodian Grenache, McLaren Vale
2004 Tahbilk ESP Cabernet Sauvignon, Goulburn Valley
2013 Saint Clair Sauvigonon Blanc, Marlborough
2013 Cloudy Bay Sauvignon Blanc, Marlborough,
2013 Craggy Range Te Muna Road, Martinborough
2013 Saint Clair Riesling, Marlborough
2012 Felton Road Bannockburn Chardonnay, Central Otago
2014 Saint Clair Pinot Noir, Marlborough
2013 Felton Road Bannockburn Pinot Noir, Central Otago
2013 Te Mata Estate Syrah, Hawke’s Bay


150615 Unit 3. Examination. Tasting & Theory. 
Toksjuk, deltog inte. Veckor av förberedelser till ingen nytta. Detaljer är färskvara, som bekant.


150824 Unit 5. Sparkling. (Romana Echensperger MW)
Inte lika vasst som Romanas lysande föredrag om tyska viner, men helt okej ändå.

NV Deutz Brut, Champagne
NV De Venoge Blanc de Noir Brut, Champagne
2005 Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut, Champagne
NV Drappier Brut Nature Sans Soufre, Champagne
NV Bestheim Crémant d’Alsace
NV Bourillon d’Orléans Vouvray Mousseux Hélène d’Orléans, Loire
NV Henkell Trocken, Tyskland
2013 Reichsrat von Buhl Riesling Sekt Brut, Pfalz
NV Drusian Prosecco di Valdobbiadene Brut, Veneto
NV Bellavista Cuvée Brut, Franciacorta
2008 Ferrari Perlé Brut , Trentino
NV Araldica Asti DOC, Piemonte
NV Freixenet Cordon Negro Brut, DO Cava
NV Segura Viudas Reserva Heredad Brut, DO Cava
NV Arras Elite Brut, Tasmania
NV Roederer Estate Brut, Anderson Valley
NV Pongracz Brut, Western Cape
NV Lindauer Rosé, New Zealand


151104 Unit 5. Examination. Tasting & Theory.
Provtiden var 65 minuter. Tre glas mousserande provades blint, därefter besvarades tre teoretiska frågor. Totalt cirka sex sidor handskriven text. I glasen fanns en fyllig riesling sekt från Von Buhl i Pfalz, en utmärkt rosé-champagne från Gratiot-Pillière och en sparkling shiraz från Langhorne Creek. Jag uppfattade von Buhls sekt som en cava (gummi, jordig, gulfruktig), men för övrigt gick det bra. 

De tre teorifrågorna handlade om ”Pressing and the first fermentation in Champagne production”, ”New Zealand Sparkling”, ”Styles of Cava”. Varje ämne hade en maxpoäng på 25 och svarstiden i snitt alltså cirka tio minuter. Frågan om bubbel från Nya Zeeland var nog tunn is för de flesta och orsakade säkert en hel del betygssänkande svammel. Provningen bedömdes i alla fall som Merit, teorin som Pass, men sammantaget räckte resultatet till Pass with Merit.


160125 Unit 4. Spirits. (Thomas Håkansson)
Thomas Håkansson är till vardags utbildare på Systembolaget. Han inleder med att berätta om aktuella tendenser i den internationella spritvärlden. Det står snart klart att den här branschen är långt mer konsoliderad till ett fåtal gigantiska spelare än vad vinvärlden någonsin kan eller kommer att bli. Föredraget är i alla fall späckat med information och levereras med engagemang. Thomas pratar provningsmetodik, effekten av olika slags destillationspannor, diverse maltsorter, fatlagringens betydelse, med mycket mera. Det vi verkligen kunde sakna i utbudet är väl den aktuella trenden av småskalig hantverkssprit, samt mer fördjupning i den gamla vinvärldens traditionella destillat av druvrester och frukter.

Purity Vodka, Sverige
Kronvodka, Sverige
Bacardi Carta Blanca, USA
Nardini Grappa Aquavite, Italien
Saint James Rum Blanc Agricole, Martinique
Josèph Cartron Eau-de-Vie de Kirsch, Frankrike
Cluny Blended Whisky, Scotland
Johnny Walker Black Label, 
Singleton of Dufftown 12 years Single Malt Whisky, Scotland 
Bunnahabhain Mòine Islay Single Malt Whisky, Scotland
Nikka All Malt Whisky, Japan
Woodford Reserve Bourbon, Kentucky
Captain Morgan Original Spiced Gold Rum, Virgin Islands
Sauza Blanco Tequila, Mexico
Hendrick’s Gin, Scotland
Los Tres Toños Reposado Tequila 100% Agave, Mexico
Patrón Añejo Tequila 100% Agave, Mexico
Nuestra Soledad Espadín Mezcal, Mexico
Captain Morgan Jamaica Rum, Virgin Islands
El Dorado 15 Years, Guyana
ABK6 VSOP Grand Cru Single Estate, Cognac
Calvados La Ribaude Hors d’Age 8 Years, Pays d’Auge
Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 Ans, Armagnac
Le Reviseur Extra Old XO, Cognac


160309 Unit 4. Examination. Tasting & Theory.
Provtiden var 65 minuter. Tre glas sprit provades blint, därefter besvarades tre teoretiska frågor. Totalt cirka sex sidor handskriven text. Den här gången visade det sig vara tre olika sorters whisky i glasen. Jag upplevde det som en irländare, en japan och en islay. Det visade sig inte vara helt åt fanders - Tullamore Dew, Ardbeg - fast mittenglaset innehöll en Jim Beam. Teorifrågorna gällde ”The distillation of Armagnac”, ”The maturation and finishing of Tequila” samt ”Flavoured vodka”. Varje ämne hade en maxpoäng på 25 och svarstiden i snitt alltså bara cirka tio minuter. Jag skrev ingående om tillverkningen av armagnac men svamlade bara på ytan av smaksatt vodka, absolut! Svaren räckte till Merit i praktiken, Pass på teorin och ett sammantaget Pass with Merit.


160404 Unit 6. Fortified Wines. (Niklas Bergqvist, DipWSET)
Heldag med provning. Niklas är relativt nyexaminerad från Diploma och har tagit över ansvaret för hela kursen från föregångaren Åsa W Karlsson. Föreläsningen sköttes med den äran, dessutom en skarp och analytisk provningsledare med förkärlek för sherry. Roligt hade vi också.

Gonzales-Byass Tio Pepe Fino
Hijos de Rainera Pérez La Guita Manzanilla
Lustau Amontillado Los Arcos
Gonzales-Byass Tio Pepe En Rama 2016
Emilio Hidalgo La Panesa Fino Especial
Gonzales-Byass Del Duque Amontillado VORS
Barbadillo Cuco Oloroso
Sanchez Romate Regente Palo Cortado
Grupo Estevez Vintry’s Altiado Medium Dry Sherry
Cossart-Gordon 5 Years Sercial, Madeira
Emperador Harvey’s Bristol Cream
Vintry’s Madeira Fine
2013 Domaine Paparotier Muscat de Beaumes-de-Venise
Offley La Cachucha White Port
Domaine Pouderoux Maury
Kopke Fine Ruby Porto
1990 D’Oliveiras Malvazija Madeira
1996 Pocas Colheita Port
Campbell’s Rutherglen Muscat
1965 Riveyrac Rivesaltes


160614 Unit 6. Examination. Tasting & Theory.
Även här var provtiden 65 minuter. Tre glas starkvin provades blint, därefter följde tre teoretiska frågor. Modellen är vid det här laget bekant - vi förväntas lämna in ungefär sex sidor handskriven text, allt som allt. I glasen fanns tre typiska sorter av portvin: en ruby, en tawny och en vintage. Trots att jag läste den övergripande praktikfrågan slarvigt och satte mittenglaset som en banyuls, ansåg de brittiska rättarna tydligen att själva analysen var värd Distinction, medan teorisvaren räckte till Merit och gav ett sammantaget Pass with Merit.

NV Taylor’s First Estate Ruby Reserve
NV Niepoort Tawny Dee Port
1999 Ferreira Quinta da Leda Vintage Port

In relation to fortified wines, write about each of the following: 
a) Key Madeira shippers (25 marks) 
b) The fortification and maturation of vins doux naturels (VDNs) (25 marks) 
c) Pale Cream Sherry (25 marks)


170614 Unit 3. Examination. Tasting & Theory.
”The big one”. Vi snackar alltså heldagstenta. Först två timmar blindprovning med inalles tolv viner presenterade som fyra flighter om tre, i två omgångar med en kort paus emellan. Viss ledning fanns som tur var att få i följdfrågorna, ett roligt och vettigt upplägg. De första tre glasen har druvsorten gemensam, de andra tre vinerna är av samma ursprung. Den tredje trion fokuserar på olika nivåer av kvalitet, underförstått av mer eller mindre gemensam vintyp och ursprung, medan det sista urvalet helt saknar gemensam nämnare. I genomsnitt tio minuter per vin att skriva en uttömmande smaknotering med konklusion och motiveringar.

2010 Château Plince, Pomerol
2015 Luis Felipe Edwards Gran Reserva Merlot, Colchagua
2014 Shafer Merlot, Napa Valley

2014 Langlois-Château Coteaux du Layon, Loire
2016 Domaine des Trois Versants Muscadet de Sèvre et Maine Sur Lie
2015 Domaine Couly-Dutheuil Chinon Le Gravières

2014 Joseph Phelps Chardonnay, Sonoma Coast
2014 Ca’ Momi Chardonnay, Napa Valley
2015 Gallo Chardonnay, California

2011 Pauletts Aged Riesling, Clare Valley
2013 Bodegas Alejandro Fernandez Pesquera Crianza, Ribera del Duero
2007 Tokaji Oremus 5 Puttonyos, Tokaj

I den första flighten hade nog de flesta av oss tre cabbar. Mina kom från Médoc, Coonawarra och Stellenbosch. Den andra gick bättre, med spik på Coteaux du Layon och Chinon samt en menlös sauvignon från Touraine i mittenglaset. Kvalitetsnivåerna i tredje flighten var rätt genomskinliga, med Phelps som enastående och Gallo på sin höjd acceptabelt. Aussie-rieslingen hade som brukligt adressen skriven i pannan, medan mitt tanninstinna röda kom från Madiran. I sista glaset blev det ren botrytisfest.

Efter stärkande lunch var det så dags för tre timmars teoriskrivning. Först en obligatorisk fråga.

Why is Pinot Noir a difficult grape to grow? (60% weighting) 
Comment on the use of this variety in each of the following regions: (40% weighting) 
a) Martinborough 
b) Carneros 

Sedan är det fritt fram att välja fyra frågor av följande sex.

2. “Alsace is one of the great, under-appreciated treasures of the wine world.” (Jancis Robinson, Oxford Companion to Wine). Discuss the challenges of selling Alsace wines. 
(An essay format is COMPULSORY for this question) 

3. Climate varies significantly across the vineyard regions of Chile. Describe these differences with reference to Limarí, Maipo and Maule. (60% weighting) 
How do these differences influence the wines produced in each region? (40% weighting) 

4. Explain how grape growing (35% weighting), winemaking (35% weighting) and industry structure (30% weighting) influence the style, quality and price of red Rioja. 

5. Discuss the factors in the vineyard (30% weighting) and winery (70% weighting) that account for the style and quality of the dry and sweet red wines of Valpolicella. 

6. Discuss the two WHITE wines pictured below (Tyrrel’s Hunter Valley Semillon, Domaine de Chevalier Blanc) under the following headings: 

a) Viticulture (40% weighting) 
b) Winemaking (30% weighting) 
c) Resulting style (30% weighting) 

7. With reference to winemaking in France, write about FIVE of the following: 

a) Michel Rolland 
b) Lirac 
c) Picpoul de Pinet 
d) Sancerre 
e) INAO (Institut National des Appellations d’Origine) 
f) Guigal 


Min omedelbara ryggmärgsreaktion var - panik och flykt! Efter att ha sansat mig lite och funderat några minuter började jag kasta ner några stolpar och satt igång med skriva på de frågor som kändes mest hanterliga. Precis som på föregående tentor är tidsbrist den mest kritiska faktorn. Halvvägs genom sittningen trodde jag aldrig att jag skulle hinna klart. Men… när det var tio minuter kvar så låg det tio sidor fullklottrade med blyerts på bordet. Jag hade skrivit svar på alla frågor, fast jag hade ingen aning om innehållet skulle räcka.

Tolv veckor senare kom beskedet. Pass with Merit på Unit 3! Därmed samma betyg på hela kursen. Vilken oerhörd lättnad att vara klar. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig den känslan.

Kritik? Ja, programmet är fortfarande ungt i Sverige och det finns en hel del som kan blir bättre. Diploma marknadsförs som en internationell topputbildning. Då bör ju samtliga föreläsare hålla internationell toppnivå både vad gäller resonemang, vinval och pedagogik. Flera av dem levde upp till detta, åtminstone delvis. Men helheten kan bli mer professionell, och samtidigt mer ödmjuk. Omfattande vinområden fick ingen eller styvmoderlig behandling, allra mest tydligt Öst- och Centraleuropa där viktiga och alltmer intressanta vinländer som Ungern förbigicks med tystnad trots stor kvalitativ och kommersiell potential. Men i det stora hela minns jag ändå alla kursdagar med glädje. Det har varit väldigt givande. 


Sedan starten 2012 har det gått rätt trögt för Restaurangakademien att examinera studenter. Av de mer än femton kandidater som påbörjade programmet hösten 2014 är vi nu efter tre år fem stycken som är helt färdiga med WSET Level 4 Diploma. De andra kursstarterna har haft ett liknande utfall, i den senaste kullen fullföljde två studenter i juni. Slutsats? Det krävs en helhjärtad satsning för att ta sig från WSET Level 3 till Diploma.

4 kommentarer:

Skaggs sa...

Stort tack för mycket intressant läsning!

dimman sa...

Grattis min vän!

Cara Membuat Kompos sa...

what a great post! thank you for sharing

Unknown sa...

Kan bara instämma med föregående skrivare. Imponerande insats i både tid och peng, men f a kunskapen som satts i skrift och i dryckeprovning. I can only wish for time and money. Spännande att läsa, tack!