torsdag, juli 31, 2014

Blindpava från Lessrof


Efter att ha korkat ur den foliebeklädda buteljen (sluttande axlar av bourgogne-typ noteras) häller vi upp i sommarens universalglas - Zalto Bordeaux. Det visar sig vara ett vitt vin, minsann! Vinet har en ljust citrongul färg med lite grönstick. Det ser ut att vara hyfsat koncentrerat, smått visköst när det åker runt i glaset.

Nosen är fortfarande ungdomlig, men inte helt outvecklad, utan öppen för utforskning. Det vi först pratar om är goda aromer av oljig citrus och mogen kvittenfrukt. Där finns också en nypa ljus tobak, aningar av arraksfat och några droppar honung. En blyg liten vit blomma, men ett helt skimrande skikt av mineraltoner, stendamm och jord.

I munnen fruktigt och ganska rikt, med en behaglig restsötma som pareras av den bitande höga citrussyran. Kroppen är relativt fyllig med tydligt närvarande alkohol utan för den skull bli tung eller varm. Munkänslan är vänlig, lent viskös och dansant, men i slutet biter syran och stenen ifrån ordentligt, så att det nästan stramar i kindmusklerna. Den intensivt uppfriskande effekten tilltalar oss syrafreaks och pockar ivrigt på en klunk till.

Vad kan då detta vara?

Doftnoterna pekar alla på chenin blanc såväl intellektuellt som sinnligt - ja, det doftar helt enkelt chenin - och Mellersta Loire-typiska mineraltoner saknas ju inte heller. Restsötma och generöst senskördad frukt som balanserar mot duktigt hög syra hittar vi i och för sig i både Loire, Tyskland och Tokaj, men den där säreget åtstramande hårda citrussyran. Det är själva känslan av chenin blanc.

Vouvray eller Montlouis? Som vanligt svårt att säga - mer kalksten i det förra, mer lera och flinta i det senare - men kanske att det "vänliga" draget pekar på Montlouis? Hur gammalt? Det finns en början till utveckling, vinet har öppnat upp sitt första fönster men inte gått in en senare tunnelfas. Det skulle kunna vara 2010, men årgångsprofilen känns inte riktigt så tuff. 2009 eller 2011? Grönsticket i färgen får oss att gissa på det senare.

En demi-sec som ber om att få drickas upp. Tack!

4 kommentarer:

Carlo sa...

And the winner is... ?.......

Finare Vinare sa...

cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1402155

Anonym sa...

Hej!

Jag väntar på en bloggpost för 2011 Léon Barral Jadis som släpptes för en vecka sedan. För den kommer väl? :-)

Vänligen

/Joachim

Finare Vinare sa...

Vi testade 2011 Valinière och blev inte helt förtjusta över profilen som drog åt alkoholvärme, sötma, extraktion och tyngd, utan syror nog att balansera (liksom en del 11or från Ch9) Hoppas på bättre lycka hos Barral nästa år!