söndag, juni 01, 2014

BYO 31 maj
11 kommentarer:

MartinW sa...

Ok, egentligen har jag massa frågor och funderingar - men nu bara en: vad sjutton är flaska nummer ett för nåt??

Finare Vinare sa...

Våran egen cider!

100% cox pomona, skördade 10 oktober. Mustades ute hos Rosenhill på Ekerö. Jäste vid 17-18 grader i två månader. Buteljerades 15 december med en rågad tesked socker i varje flaska för moussen. Osvavlat såklart ;)

MartinW sa...

Aha! Den borde jag fattat! Ståltank eller små nyrostade ekliggare? ;)

Finare Vinare sa...

En 30-liters hink av plast med lock och jäsrör.

Eklangarn sa att vi borde pröva barrique nästa gång :)

.jpn sa...

Hur var Lacima?
(Testade själv Lalama 2009 från ett tillfälligt släpp i höstas och fick en korrigering av mina fördomar om Spanien, även om jag kanske inte föll pladask för vinet.)

Finare Vinare sa...

Vi gillade den skarpt. Höga syror och lite volatila målarfärgstoner ledde flera av oss till Italien. Franko var inne på sangiovese medan vi tänkte på San Fereolos mogna dolcetto:

cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1014526

Svalt område, hög höjd, försiktigt med fat och så mencia-druvan som attraherat oss flera gånger förr.

Anonym sa...

Franko hade med sig Rampollan förmodar jag. Hur togs den emot? :-)

/Joachim

Finare Vinare sa...

Först drack vi en flaska Rampolla som Franko hade med. När den var slut kom - hör och häpna! - ännu en flaska av samma sort, men nu från Henrik. Vilket var väldigt bra, eftersom alla tyckte om vinet och gärna ville dricka mer av det :)

Bortsett från olika druvsorter finns det vissa likheter med Elisabetta Foradoris amforalagrade röda, Morei och Sgarzon. Den där renheten i uttrycket, samt en känsla i doften av fuktig vattenfärgslåda och drejad lera som verkar hänga ihop med lagringsmediet som ändå sägs vara neutralt (insidan är alltså inte behandlad med bivax, eller emaljerad som hos Cornelissen)

De flesta vinerna finns beskrivna här:

cellartracker.com/classic/event.asp?iEvent=25004

Anonym sa...

Jag tror inte Sammarco 2009 är i amforor. Det finns ett annat vin som är det. 2010 släpptes ett 100% Sangiovese på Amfora. Sammarco 2009 görs fortfarande i barrique som jag förstått det. Dock är tiden på fat halverad och endast 25% är nya. Rätta mig om jag har fel. Mvh Karl

Henrik sa...

@Karl: Det finns olika uppgifter ute om barrique och amforor vad gäller Rampolla. Vinovativa, som importerar, skriver barrique. Galloni skriver däremot att 2009 var övergången till amforor helt genomförd.
Misstänker att det bara är di Napolis själv som vet ...
Finns en filmad intervju i två delar med Luca di Napoli hos Gallonis Vinous Media där jag gissar att man kan få svaret, men jag har inte hunnit med att se den.
Hiursomhaver, om Sammarco ser barrique, så är det konstigt för det fanns precis noll känsla av det i vinet.

Anonym sa...

Ok. Jag har läst det också men jag trodde det var prestige vinet som man menade var 100% amfora numera. Jag har läst andra anteckningar som menar att det finns lite fat med i Sammarco. Men det spelar väl ingen roll . Hur det uppfattas är välj det viktigaste. 99an och 04an med den tidigare uppfostran har jag prövat och dessa får inga höga poäng från mig. Där är det alldeles för ekigt. 07an och 08an däremot tror jag på och dessa är inköpta för lagring. Endast 2st 09or har jag också. Jag prövar en snart. För se hur jag upplevde den. Mvh Karl