torsdag, april 17, 2014

2010 Marie-Courtin Concordance Extra Brut


Absolut renhet. Det är en väldigt ovanlig kvalitet, som vi gärna försakar lite komplexitet (och en halvsläng) för att få uppleva. Marie-Courtins 2010 Concordance har den. Men vad är det då vi menar när vi använder ordet "renhet" i det här sammanhanget?

Det börjar som alltid i vingården. Druvorna till det här vinet kommer från en enda plätt. Den ligger utanför byn Polisot, i södra delen av Champagne (marken där liknar den i Chablis). Jorden brukas för hand utan kemi, i det här fallet ekocertifierat med biodynamiska metoder, av en person - Dominique Moreau. Det som används är en druvsort - pinot noir. Och hela skörden kommer från ett enda år, som dessutom var riktigt bra - 2010.

I källaren har ingenting tillkommit. Inte ett uns av bisulfiter eller ett korn av socker. Basvinet är spontanjäst i gamla fat, så det går heller inte att hitta några drag av ny ek. Själva alkoholjäsningen har inte framkallat överdrivet primärfruktiga egenskaper. Den malolaktiska jäsningen har inte resulterat i några laktiska toner (som grädde, smör, kola eller yoghurt). Det finns heller ingen märkbar oxidation eller spår av elaka jäststammar.

Vinet buteljerades tidigt och jäste färdigt för att skapa den fina moussen. Sedan följde en relativt kort tid på jästfällningen - två år med degorgering i januari 2013 - så några mer framträdande autolytiska, brödiga/jästiga toner står inte heller att finna. Både doft och smak har en fantastisk frukt och fruktsyra, men det vore ändå helt fel att använda det slitna adjektivet "fruktigt". Det är inte ett sådant vin som får en att skriva en inköpslista med frukter och bär.

Nej, det här är som en kristallklar klunk ur ungdomens källa. Ett vin att dricka på sin 50-årsdag. Brut nature. Vin nature. Absolut renhet.


Det kom bara 60 flaskor till Sverige. Kan dock fortfarande köpas här.

Andra säkra tips på temat renhet:

Drappier Pinot Noir Zero Dosage Sans Soufre. Finns här.

Laherte Frères Blanc de Blancs Brut Nature. Finns här.

5 kommentarer:

Gôut sa...

Låter gôut.
Stort grattis!

Finare Vinare sa...

Tack. Du skulle garanterat gilla.

Den måttligt vinintresserade men länge skivsamlande kusinen noterade redan på flaskan: det här är en liten producent, va? Bra indie...

Herren sa...

Hurrar och gratulerar!
Förnämligt vinval!

Finare Vinare sa...

Tack, Tryggve. Vi verkar vara ungefär lika förtjusta i Dominique Moreaus grejer. Måste ha mer...

Henrik sa...

Väl firat!
Grattis, och tack för tips som kan come in handy om inte allt för lång tid ...