Alain Chabanon är en mästare. Vi har skrivit det förr, men det förtjänar att upprepas. Skickligheten hos en sann vigneron mäts kanske allra bäst med hjälp av basnivån, i detta fall SMG-mixen Campredon. Det är en languedoc-typisk blandning av syrah-mourvèdre-grenache, och druvsorterna trillar vanligen in i precis den ordningen. Nu är det ett tag sedan sist vi sågs - alltför länge, känns det som. En mogen nollsjua slank ner i mars, och den senaste tian drack vi i augusti förra året.
2012 Alain Chabanon Campredon, Languedoc AOP
Nosen är alldeles ren, pur ung - ja, helt primär. Svalt bärig och mineralisk med doftnoter av blåbär och hallon, viol, lavendel och garrigue. En god liten krämighet noteras, med smått laktiska drag, sötmandel och nougat. Syrah-kryddorna finns där, men de håller sig fortfarande i bakgrunden.
I munnen lättfotat, svalkande och friskt med god bärsaftighet. Harmoniska fruktsyror, små nafsande tanniner och en liten antydan till lingon/vinbärskartighet. En läskande smakbalans där alkoholen är nästintill obefintlig. Den juvenila varelsen är utåtriktad och klart umgängesmässig redan nu, men vi väntar gärna på att de primära dragen tonar ned sig och släpper fram annat som lurar strax under ytan.
Syrah, mourvèdre, grenache (de exakta andelarna anges inte längre på etiketten). Naturjäst. Tio månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. Biodynamisk certifiering. 12% alkohol.
2011 Alain Chabanon Campredon, Coteaux du Languedoc AOC
En helt annan uppsättning aromer. Mer utvecklade och sötare toner som röda körsbär, röda plommon, nypon och granatäpple. Nästan lite honung, dessutom rejält med kanelstång och en lätt pust av stall. Det här känns som ett helt annat vin, och det är det ju faktiskt. Årgången är varmare, och grenache-komponenten betydligt viktigare.
Det här smakar rikare, mer åt det plumpa hållet. Syran är lägre, tanninerna mer kraftfulla och alkoholen mer närvarande. Slutet är kryddigare och varmare. Rätt gott, men det vi saknar i den här versionen är spänst, och vi tror inte att framtiden är tillnärmelsevis lika solklar som för de omgivande jämna åren. Precis som nollnian är detta en varmare version där vi väljer att passa.
50% syrah, 35% grenache, 15% mourvèdre. Uttag 26 hl/ha. Fem veckors maceration. Naturjäst. Tio månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. AB-certifierat. 13,5% akohol.
2010 Alain Chabanon Campredon, Coteaux du Languedoc AOC
Rent ut sagt strålande doft. Skolboksmässig syrah - som närmast påminner om côte-rôtie eller bättre saint-josèph - med framträdande drag av grönpeppar, vitpeppar, lagerblad och rosmarin. Mångfasetterat sniff med hela skalan av köttsafter, eneträ, lakrits, salvi, violer, kulspetsbläck, osöta björnbär, svarta vinbär, och svart oliv. Massor av möjligheter i varenda detalj.
Det täta, mörkfärgade vinet visar en ansats till utveckling men är i stort sett ändå ungefär så ungt som vi minns det från sist. Nyckelordet här är struktur. Friska syror och helseriösa mjuksträva tanniner interagerar perfekt med örter och mineraler, och resulterar i en lagom åtskruvad kärna. Den långa efterklangen bjuder på pepprighet, krydda, lakritsrot och mineralsälta. Framtiden ser extremt lovande ut.
60% syrah, 25% mourvèdre, 15% grenache. Naturjäst. Fem veckors maceration. Åtta månader i ståltank. Ingen klarning eller filtrering. AB-certifierat. 13% alkohol.
Än en gång är det kul att se hur ett relativt modest vin från Languedoc kan mäta sig med storheter norrifrån. Tian är, precis som tidigare, värd all kärlek och en stark rekommendation. Elvan känns däremot märkt av året. Den unga tolvan har framtiden för sig och kommer avslöja fler nyanser allteftersom de primära dragen avtar. Drickbarheten finns redan där.
Europe-Vins, €13,80.
ps. Nya hemsidan har ett antal sevärda videoklipp där Alain presenterar sina viner. Han kan också stoltsera med en imponerande täckning på franska stjärnkrogar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar