måndag, november 18, 2013

Slovakien: Juraj Zápražný


Vi kommer fram till paret Zápražnýs hus i byn Vinosady ganska sent på kvällen. Solen har gått ner, så klockan är säkert halv åtta. Deras villa ligger i en rad med liknande smått anonyma tvåvåningshus vid genomfartsvägen mellan Pezinok och Modrá. Ingenting skvallrar om att byns finaste vinkällarbygge finns rakt under fötterna på oss.

Det här känns mer som att komma hem till en barnfamilj som man känner någotsånär än till en formell vinprovning. Lite stök i hallen och nej då vi behöver inte alls ta av oss skorna. Innanför hallen ligger ett köksutrustat rum med ett stort rustikt bord som ser ut att stå pall för det mesta i provningsväg. På väggarna sitter några förströdda bilder och diplom.

42-årige familjefadern Juraj Zápražný ger ett sympatiskt intryck, men verkar kanske en smula reserverad till en början och talar ingen engelska (det gör däremot fru Mirka som har hand om marknaden). Juraj är knappast typen som säljer in sig, snarare känner man av den lugna men dedikerade envishet som krävs för att dra ett projekt av den här typen framåt. Företaget är ganska nytt, den första årgången gjordes så sent som 2007.

Till att börja med får vi en sväng ner i källaren. Man kan inte annat än förbluffas över ambitionsnivån. Under de hantverksmässigt murade och effektfullt ljussatta tegelvalven ligger sprillans barriquer av olika ursprung uppradade, och i ett hörn står några nya österrikiska ekliggare i storleksklassen 1700-2000 liter. I jäsrummet råder närmast tüsk Ordnung. 500 000 Euro har investerats här nere, med hjälp av banklån.
Ur den ena liggaren får vi prova en pinot noir från 2012. Vinet har en urläcker doft och en intensiv smakkoncentration i klass med tyska Grosses Gewächs eller modern nebbiolo. Rena elixiret av jordgubbar, hallon och lakrits. De orientaliska fatkryddorna står ut just nu i det unga vinet, trots att fatet är såpass stort, och den mogna frukten kommer till priset av eldig alkohol. Tveksamt om det kommer att sätta sig med tiden. Man måste hur som helst imponeras av fruktens kvalitet och det drivna vinmakandet.

Uppe ur källaren igen berättar Juraz Zápražný att han äger endast fyra hektar i närområdet Pezinok, Modrá och Vinosady. En hektar uppe i kullarna och tre nere på slättlandet. Men han lyckas ändå producera 100 000 flaskor om året. Detta är möjligt tack vare samarbete med en duktig vinodlare i byn Jasova strax norr om Strekov, nere i södra Slovakien. Den inköpta frukten därifrån står för 90% av produktionen.

Zápražný beskriver sig själv som en rödvinsspecialist.  De blå sorterna fördelar sig på 35% pinot noir, 50% cabernet sauvignon, 10% merlot, 2% alibernet och 2% blaufränkisch. Trots hans uttalade rödvinsfokus består två tredjedelar av produktionen av vita viner. Själv odlar han en del riesling, traminer, veltliner och vlašský i byarna i Malokarpatská, men det allra mesta av druvmaterialet kommer från odlaren i Jasova.

Malokarpatská är annars idealiskt för vinodling, menar Zápražný, men markpriserna har blivit på tok för höga. Det finns heller ingen lag om vingårdsskötsel, så den som vill kan låta sina lotter stå oanvända i väntan på att sälja dyrt till ett byggföretag. Under statssocialismen användes vingårdarna åtminstone, den brukade arealen i Slovakien har halverats sedan dess. Den är nog lägre i verkligheten än vad som officiellt anges, ja troligen inte mer än 12 000 hektar. Pappan arbetade förresten som teknolog på ett större vinbolag i Bratislava.

Tillsats av socker i jäskaren är bara tillåtet i de enklaste bordsvinerna, men behövs egentligen inte. I kvalitetsviner med olika predikat är det helt förbjudet, och det är inom den kategorin Zápražný har hela sin produktion. När det gäller tillsatser av svavel är han mer försiktig än vad som är vanligt. Han menar att de vinmakare som börjar addera svavel tidigt i processen tvingas till att eskalera. Själv vill han inte ha mer än nödvändigt: 65 mg/l totalt för de vita och max 50 för de röda.

Juraz Zápražný menar bestämt att det enda sättet att bli duktig på vin är att prova och att dricka. Tillsammans med tre andra vinmakare har de ett provningssällskap där man ses regelbundet och langar in flaskor blint. En av de närmaste vinmakarvännerna heter Martin Pomfy. Margita Šebova på Karpatská Perla är en nära släkting. När det gäller stilfrågan är Zápražnýs ideal att respektera det druvmaterial man har fått och inte försöka härma viner från andra länder med andra förutsättningar.

En välfylld tallrik med ostar och charkuterier löser vårt middags-problem, så vi blir kvar i provningsrummet och pratar vin till framåt elva. Sedan bjuder Mirka gentilt på skjuts hem till vårt hotell. Vinársky Dom ligger i grannbyn Pezinok, för den som söker hyggligt logi i området.Provat:

2012 Müller-Thurgau, Jasová, Južnoslovenská  €7,50
12,5%, 1,5 g socker, 6,5 g syra.
lätt blommigt, torrt medelfylligt vitt i enklare stil, helt ok

2012 Sauvignon Blanc, Jasová, Južnoslovenská  €10
13%, 1,2 g socker, 6,7 g syra.
lätt aromatisk doft med mineral, krydda och metall
bra kropp och god struktur som påminner om äppelskal

2012 Riesling, Jasová, Južnoslovenská  €10
12,5%, 1,8 g socker, 6,8 g syra.
mineralisk, återhållsam doft
torr stram smak, kraft utan tyngd, bra syra, seriös tuffing

2012 Welschriesling, Jasová, Južnoslovenská  €10
13,5%, 1,8 g socker, 6,6 g syra.
neutral doft, lite jordig och kryddig
fylligare kropp, viss bitterhet

2012 Chardonnay, Jasová, Južnoslovenská  €11
14%, 1,8 g socker, 6,8 g syra, ståltank, ingen malo, batonnage
ung doft, smått krämig, med vit citrus och persika
ren givande smak med kropp, rondör och syra, utmärkt!

2012 Pinot gris, Jasová, Južnoslovenská  €11
13,5%, 5 g socker, 6,9 g syra. "virgin vintage"
god fruktig doft med honung, päron, persika
fruktgenerös smak med lite co2, lång och livlig

2012 Pinot gris semi-sweet, Jasová, Južnoslovenská  €12
14%, 21 g socker, 6,9 g syra
doft av honung, honungsmelon, kanderad apelsin
fyllig, krämig smak med glycerolfetma och kryddvärme

2009 Devín Barrique semi-dry, Gbelce, Južnoslovenská  €15
14,5%, 8 g socker, 5,4 g syra, nya små fat
guldgul färg, söt aromatisk doft med fikon, honung, kryddor
fyllig smak, tropisk frukt, glycerolfet munkänsla, malo, ek, alkoholsötma, lyxigt vin i opulent stil, jfr gewurztraminer VT

2011 Alibernet, Dvory nad Žitavou, Južnoslovenská  €10
13%, 2 g socker, 5,6 g syra, stora fat
offensiv, cabbig, frisk doft, cassis och mörka körsbär, örter
välbalanserad smak, polerade tanniner, solmogen frukt
riktigt lyckat och gott, dricks gärna igen

2011 Pinot Noir Barrique, Svodin, Južnoslovenská  €16
15%, 3 g socker, 5,6 g syra, senskördat, nya barriques
(franska, spanska, ungerska, slovakiska, )
tappat på flaska för tre dagar sedan
mogna röda bär, hallon/jordgubb, toast, orientkryddor
lakrits, läder, plommon, vanilj, eksötma
imponerande smakkoncentration, viskositet, lakrits/anis
orientkrydderier och smått träig finish
bara lite högre syra, ner med alkoholen… och så eken då…

2012 Pinot Noir, Svodin, Južnoslovenská
15%, 3 g socker, 5,6 g syra, fatprov
se texten om källarbesöket

2011 Cabernet Sauvignon Jasová, Južnoslovenská  €10
15%, 3,5 g socker, 5,3 g syra.
god och typisk cab-näsa, cassis, ceder, kryddor, lakrits
stor fruktmogen cab-smak, mogna tanniner
balansen känns helt rätt… tills alkoholen slår till…

2011 Cabernet Sauvignon L'adové vino (Eiswein), Jasová, Južnoslovenská  €34/37cl
8%, 175 g socker, 7,3 g syra. Skördat 2 feb 2012 kl 05.30, 2 000 liter.
färg som rosé
doft av honung, supermogna smultron och jordgubbar, saffran
hög smakkoncentration, frisk syra, renhet och harmoni, ljuvligt vin!

5 kommentarer:

Herren sa...

Lysande, hela Slovakien serien, tack för den (också)! Helt outforskad mark för min del så min bildningsnivå stiger lite med varje inlägg. En välgärning!

Carlo sa...

jeg har i hvert fald printet det ud og samler den i en lilla "perm".. Guldkorn: bravo Finare!

Finare Vinare sa...

Tack, vänner!

Det här var det sista besöket så nu återstår bara att sammanfatta. 3-betygsuppsatsen är under arbete och en längre presenterande artikel ska också produceras.

Känslan att plöja ny mark är ganska speciell och det har blivit uppenbart att man kan hitta duktiga vinodlare och vinmakare på hittills okända och oväntade ställen. Slovakien hör hemma bland de klassiska vinländerna och bör ha framtiden för sig. Frågan är bara vem eller vilka i Västeuropa som ska visa modet att gå i bräschen?

Italienska viner sa...

Mycket givande läsning, rakt igenom.

Får man fråga hur intresset kom att väckas för just Slovakien?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Grazie mille.

Det började ungefär som man kan tänka sig. Genom en gammal vinvän lärde vi känna en ny vinvän, Jan Gajdošik. Jan kommer från Slovakien men spenderar en hel del tid här i Sverige i sitt jobb som talangscout åt NHL. Han ville visa oss vad Slovakien går för, och försåg oss med några lådor vin. Vinerna var betydligt bättre än man kanske (okunnigt och fördomsfullt) kunde tro, och på den vägen är det. Känslan i att upptäcka något "helt nytt" är ganska oslagbar, och det behövdes ett friskt och oexploaterat ämne för att ge energi nog till 3b-uppsatsen. När sedan Munskänken tackade ja till en längre artikel var det bara att åka.

Att sedan vinerna överlevererar till priset skadar ju inte direkt. Det är flera av dem vi väldigt gärna vill dricka mer av. Nu återstår bara att hitta ett vettigt sätt att få hem dem...