lördag, september 07, 2013

Slovakien: 7x Karpatská Perla


Förväntningarna puttrade väl runt på en ganska modest nivå när vi drog upp våra första slovakiska buteljer någonsin. Våra förhandstittar på en del producenters hemsidor gav ändå vid handen att det varken saknades investeringar, ambitioner, kunskaper, eller internationell utblick.

Somliga flaskor stoltserade med guld- och silverutmärkelser från olika nationella och internationella vinkonkurrenser. Den där fasen har väl i stort sett passerats i mer kända vinländer som Frankrike, Tyskland, Italien och Österrike, eftersom inflationen urholkat medaljernas eventuella marknadsvärde.

Den första flaska vi korkade upp var en chardonnay från ett tjeckiskt vineri som lyckats vinna en internationell vintävling i San Francisco. Här hittade vi en syntetisk tuttifruttidoft och en sötfruktig smak med slapp syra och kletigt slut. Summa summarum en odrickbar produkt av artificiellt vinmakande som man associerar med det billigaste industriella skräpet.

Det var nog precis den kontrasten som behövdes för att blixtbelysa hur pass seriösa Karpatská Perla är. Den karpatiska pärlan är en medelstor familjeegendom som odlar 46 hektar vinmark i området Malokarpatská. Då befinner vi oss ungefär trettio kilometer från huvudstaden Bratislava, vid Små Karpaternas utlöpare. Att döma av hemsidan är det ett välutrustat team som jobbar här och anslaget är kommunikativt, professionellt. Frågan är vad själva vinerna har att säga.


2011 Jagnet Muškat Moravský

Jagnet är pärlans enklaste serie, avsedda att drickas direkt, troligen maskinskördade (korr: nej, faktiskt inte!) för att kunna attrahera med hjälp av priset och sina skruvkapsyler i poppigt randiga färger. 12,5%

Nosen är ren och omedelbart tilltalande. Den har en fin och lätt parfymerad muscatkaraktär med bruna kryddor, örter, bergamotte, te, apelsinblom och en allmän druvighet. Smaken är ren och helt torr, relativt lätt i kroppen men väl balanserad och smått kryddig med goda apelsintoner. Välgjort vin, gott och klunkbart, dricks gärna och helst kallt. (84-85)

2012 Varieto Rizling Rýnsky

Varieto är druvspecifika viner, handskördade och avsedda att kunna lagras. Här riesling, 13,5%

Doften är först lite ylle-reduktiv. Ganska återhållsam och lätt grönörtig, med en gnutta vitpeppar och grapefrukt som liknar grüner, egentligen rätt neutral/icke-aromatisk för att vara riesling. Druvans patenterade persikotoner kommer loss först efter ett dygn i kylen.
I munnen en torr, frisk och hyfsat stram historia, med medelfyllig alkoholkropp, liten bitterhet i slutet, och någon längd. Rent och smått mineraliskt vin, dock inte väldigt karaktärsfullt, mer som en slank grüner än riesling egentligen. Bäst på andra dagen. (85-86)


2012 Varieto Veltlinske Zelené

Från gårdens äldsta planteringar i Modra med 40 år gamla stockar. Grüner veltliner, 13,5%

Liksom rieslingen först lite yllig, sedan lätt grönörtig med lite mineral och vitpeppar, efterhand mer fruktig med grapefrukt, gråpäron och en aning av fazers gröna kulor. Smaken är nästan torr, avrundad och ganska fyllig, generöst fruktig med aromer av grapefrukt, päron och (faktiskt!) röda bär. Den har bra spänst, balanserad alkoholkropp, anis/lakrits-sälta och en god liten bitter twist i slutet. Ett rent och lite mineraliskt vin med koncentrerad frukt, väl balanserat med skön längd på aromerna utan alkoholvärme. Smarrig grüner som upplevs godare och mer givande än en hel del österrikare upp till €15 eller så. Dricks gärna igen. (87-88)

2009 Varieto Pinot Noir

Unga stockar. Fyra månader i barrique, resten på tank, 13%

Doften är först reduktiv och närmast frånstötande med orena toner, malörtskvastar, svavel och andra konstigheter ovanpå en mer förväntad jordgubbssaft med bruna kryddor och lakrits. Lite Baden-tüskt i stilen, men inte särskilt aptitligt. Två dagar senare får vi en mer fruktren doft med varma jordgubbs- och hallontoner och lite örtighet. Smaken upplevs ganska varm och sötsaftig med antydan till restsötma samt ett lite kladdigt och alkoholvarmt slut. Efter långluftningen funkar det någotsånär om temperaturen hålls i schack. Nej, det är ingen enkel sak att göra god pinot till budgetpris. (81-82)André, alibernet, pinot noir, cabernet sauvignon, två år i barrique, 13%

En allmänt germansk rödvinsnäsa, upplevs som den kommer från svalare breddgrader och befinner sig då någonstans i gränslandet mellan blaufränkisch, sankt laurent, pinot noir och svalvuxen cabernet. Doften är inte alls så extraherad och/eller fatrostad som vi befarade då det är firmans prestigevin. Snarare visar den upp en elegant svalka, nyansering och transparens som släpper igenom såväl örter, skog och kryddor som jord och sten. I munnen kan vi glädjas åt balans, fräschör, behagliga tanniner och lagom mognadsutveckling. Sannerligen njutbart! Vi kan lätt tänka oss ett gäng flaskor att tulla på framöver.
(89-90)


2012 Dílemúre Devín

Namn av två vingårdar, Díle och Múre. Senskördade klasar (typ auslese) av devín (gewürztraminer x malvasia), 11,5%.

Ren doft med antydan till svavel samt blommiga toner, exotisk frukt, rabarber, honung, muskot. Läckert söt smak (gissningsvis runt 100 g/l) med frisk rabarbersyra,  smått viskös munkänsla och intensiva aromer av passion, ananas och mandarin. En charmerande och respektabel söting, god till sältan i en mogen roquefort. (88-89)

2009 Dílemúre Pálava

 Straw wine, passito, vin de paille, strohwein av pálava (gewürztraminer x müller-thurgau) som lagrats i ekfat. Buteljerat  i maj 2011. 9%.

Ren doft med en hel del honung samt kanderad citrus, torkade aprikoser och lite örter. Ädelsöt smak med aromer av apelsin, aprikos och bergamotte samt ett ilande sockerpådrag (bortåt 200 g/l) som nätt och jämnt har ledningen över den druvmogna citrussyran. Riktigt koncentrerat, visköst, krämigt och hyfsat långt. Det här är rätt så imponerande i sitt slag, men behöver spela med en söt dessert som äppelpaj. (90-91)


Priser genom Wineshop.sk i Bratislava:

2011 Jagnet Muškat Moravský -  €5,30
2012 Varieto Rizling Rýnsky - €9,50
2012 Varieto Veltlinske Zelené - €9,30
2009 Varieto Pinot Noir - €9,40
2008 Four Elements Red - €16,50
2012 Dílemúre Devín - €15,40/50 cl
2009 Dílemúre Pálava - €20,30/37cl

DPD-frakt för 12 flaskor går tyvärr lös på €96.

Vår första post om slovakiskt vin kan man läsa här.

Inga kommentarer: