måndag, mars 04, 2013

Munskänkarna provar marsnyheter

15 kommentarer:

Anonym sa...

Vad tyckte ni om Barroche och Quet?

// o.

Finare Vinare sa...

Ja, Barroches 2010 Signature var tyvärr mindre intressant än vi hoppats och väntat oss. De små ekfaten märktes rätt så mycket och andelen syrah har ju blivit klart högre i och med att Julien brutit med sin kära Fiancée. Stilen kändes allmänt modern, mer generisk och mindre karaktärsfull i jämförelse med medtävlaren Villeneuves uppenbart väldigt biodynamiska - inslag av äppelkompost i doften - och friskt syradrivna tia. Man kunde ju tänka sig att vi skulle vara partiska till Julien Barrots fördel... but we gotta call them as they come...

2010 Quet visade med all tydlighet att 100 parkerpoäng inte är något eftersträvansvärt i södra Rhône. Ett riktigt muskedunder med fikonsötma, sojasälta och etanoldriven V8. På sitt sätt rätt gott, eller rätt äckligt, hur man nu vill se det. Vi sänkte en slatt igår kväll efter provningen och nöjer oss med det.

MatsR sa...

Jag är väldigt nyfiken på Ölberg 2011. 2010 var (och är) klockren i min mun.

Finare Vinare sa...

Vi kan bara instämma... både om nyfikenheten och i att 2010 Ölberg är - och alltid har varit - klockren :)

Vi provade första paret vita viner först hemma i fredags och sedan igen igår kväll. Tyvärr känns 2011 Ölberg inte alls lika klockren även om den givetvis är bra. Problemet är att syran är lägre och alkoholen högre vilket accentuerar den restsötma om kanske 7-8 gram som finns där. Upplevelsen av mineraler är lyckligtvis stark och bidrar till att vinet känns livligt. Men - slutligen blir det ändå pass för Ölberg den här gången.

Och kanske beror det åtminstone delvis på övermäktigt motstånd? Weinbachs 2010 Riesling Cuvée Ste Catherine är nämligen inget annat än bländande. Den har en sagolik fruktsyra, perfekt koncentration och underbar längd! Bästa versionen vi kan minnas av det här vinet som är en blandning av olika lägen, jfr Riesling Schlossberg Cuvée Ste Catherine - ganska förvirrande. Hur som helst en fin bekräftelse av Weinbachs uppvisning på Alsacedagen 2012, alla deras tior är fantastiska.

Henrik sa...

Jag tror att ni ska testa om 2010 Barroche Signature på hemmaplan ...
I min mun och näsa är 2010 ganska lik 2009 innan den stängde ner - fast mer mineralisk och i lite mer återhållsam. Jag gav vinet en timme i karaff och ägnade ingen tanke åt fat. Visst, något mer syrah - vilket väl bidrar till de svala skogsbären.
Syror, tanniner och frukt talar för att den kommer att landa ganska rätt 2017-2020.
Tror jag.
Kul med Weinbach, låter ju alldeles sagolik.
I övrigt mest nyfiken på Bdx 2010 och Villa Corullon - hade de något att komma med?

JW sa...

Tack för dina lungnade ord Henrik. Jag blev lite nervös gällande Barroche då jag beställt ett sexpack.

FV: Vad tyckte ni om Girouds G-C?

Anonym sa...

Hur levererade Xavier?
Något att sänka till vardags?

Anonym sa...

JW: Tyckte mig se på twitter att FV rekommenderade Girouds G-C. Något om bra druvmaterial och väl behandlat. Var det så?

Jag går själv i Giroud-tankar och såg att det också kvittrades något om Giroud Santenay. Läser via cellartracker att denna kan beställas om man kan det hemliga varunumret! Vilken sten har jag bott under om jag inte visste att det fanns dolda varunummer på systembolaget?

Nåväl. Det vore intressant att kort få era reflektioner kring Girouds Volnay, G-C och Santenay.

Björn G

Anonym sa...

Jag är väldigt nyfiken på Ch. Gloria. Någon som har kommentarer?

Anonym sa...

En bild säger mer än tusen ord... Men jag fattar inte riktigt grejen med vinblogg i bilder när alla ändå vill veta "Hur smakade x, y, z, å, ä, ö" :)

Anonym sa...

Vad tyckte ni om camille giroud? Testade deras volnay och den var trevlig men lite väl mycket ekfudge i dagsläget.
/Oskar

Finare Vinare sa...

Henrik - vi har en i kylen och ska göra som du säger.

Av de bägge 2010 Saint-Julien föredrog vi Lalande-Borie som var öppen på nosen med ett fint formulerat fjäsk av kaffe och vanilj, dessutom en nypa örter vid sidan om frukten. Slank och god med harmoniska tanniner, vi nyper nog en flaska till bifteck frites béarnaise inom kort. Fiefs de Lagrange var inte lika kul på nosen, med kantigare tanniner som behöver tid.

Gloria smakade vi bara som hastigast, den hade en lovande doft och en tät matta av tanniner som behöver lagras framåt 2020. För den som vill dricka tidigt är Lalande-Borie definitivt det klokaste valet.

Anonym - Xaviers grenache är ett väldigt lyckat basvin med årgångens typiska fräschör, den har inte minst charm vilket är viktigt om man ska kränga 150 000 flaskor. Vi kommer säkert att dricka den i någon gång i sommar.

Vi drack Camille Girouds 2010 Gevrey-Chambertin i lördags kväll och tyckte att den var väldigt njutbar med kvalitet som en premier cru. Visst är stilen en smula tillrättalagd och visst märks faten i form av lyxigt kafferostade toner men de gifter sig bra med pinotfrukten, dessutom har vinet en härlig struktur av syra och mogna tanniner och är inte ekbeskt. Riktigt bra leverans, och det redan nu.

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1387348

Girouds 2010 Volnay hade i så fall mer problem att bära eken med stil eftersom det är ett lättare vin, och faten drar mer åt bittermandel och fudge-hållet. Där tyckte vi att Lafarges 2010 Volnay har en helt annan spets och renhet men så kostar den ju därefter.

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1371907

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1253747

2010 Santenay, ja. Lite mörkare körsbärsfrukt och påfallande len i munnen men måttligt grepp och lite kort i slutet. Trevligt vin att dricka nu. Dolt nummer i BS: 47348409

https://www.cellartracker.com/classic/wine.asp?iWine=1322428

Svenska matbloggar sa...

Hej!
Jag heter Emil och har nyligen startat webbplatsen Svenska matbloggar - en samlingsplats för svenska bloggar inom mat och dryck. Vårt arkiv är för tillfället alldeles för kalt, varför jag vill tipsa dig om att du kan lägga till din blogg där. På så sätt kommer fler potentiella besökare hitta till din blogg.

Med vänliga hälsningar,
Emil
http://www.svenskamatbloggar.se

konjären sa...

Kan bara hålla med om Xavier. Jag gillar att ha ett "husets röda" som levererar enkelt, rättframt ärligt och gärna med en friskhet och fräshör som gör det gångbart både till mat och umgänge. Det här levererar i mitt tycke klart över sin prisklass dessutom.

Anonym sa...

Hej!
Kul att se Christmann's Ölberg här :). Jag kommer att skriva om den snart också.... Intressant att läsa om hur ni upplevde den.

Cheers från Pfalz,
Heike
http://blog.riesling.se