lördag, januari 05, 2013

3 x kompisar från förr


Gamla kära vänner. Visst hade man kul ihop. Ändå har man inte setts på några år. Kanske var det medvetet, kanske var man rädda att tröttna på varandra? Kanske var man bara upptagna med annat? Undras om man har vuxit vidare åt skilda håll? Eller har vänskapen faktiskt fördjupats under separationen? Vi försöker att hålla förväntningarna i schack och ta det piano. Det är inte hela världen - det är trots allt bara vin det handlar om...

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati

Doften öppnar omgående, frukten är närmast dekadent med jordgubbar och hallonsås galore, en skvätt cola och massor av spearmint. Vi får nästan Sandrone-vibbar (drack 00 Le Vigne häromveckan) men lyckligtvis är uttrycket mer klassiskt och mineraliskt med salt lakritsfisk och torkad ros, rostigt järn, mynta och ett stopp piptobak. Nollfyran känns inte lika kraftfull som i sin ungdom, upplevs nu slankare med tanniner av läskpapper, te och sammet - men finns det inte ett par små hål i väven ändå? Frukten är i alla fall härligt josig, med friska saftiga syror som ringer kvar länge i det kryddiga och rejält mineraliska slutet. Fortfarande ett ungdomligt vin - mer utveckling skulle inte skada, och trots ett charmerande och i stort sett övertygande uppförande hänger det lite på gärsgårn idag, åtminstone i munnen. Håller nog rätt länge - tre lådor kvar, ses igen om ett år eller så.

Tidigare bloggat här, här och här

2005 Domaine Leon Barral Faugères Cuvée Jadis

Det måste sägas direkt, det här är oerhört komplext och levande - rakt av fascinerande att följa under den första timmen. Börjar lite dovt med salmiak, muscovado och fikon. Fortsätter med jord, snus, järn och valnötter. S noterar fläktarna av mynta och den tydliga kryddboden med ingefära, kanel och muskot. När frukten väl kommer loss handlar det mycket om aromer av mogna slånbär, syrener och mullbär, några av dem doppade i mörk choklad. Inledningsvis i smaken är det tanninerna vi tänker på, de är först lite läskpapperstorra. Sedan kommer frukten med söderns antydan till sötma, och en saftig syra av det friskare slaget. Här finns massor av god mörk kryddighet - närmast pinotlik tycker S - men ingen märkbar alkoholvärme. Karaktärsfullt till tusen! Och så efter ungefär en timme trillar allt på plats i munnen. Frukten är nu stor och rund som en boll, ihopsmält till en perfekt enhet med tanniner, syror, fat och mineral. Det enda man i övrigt kunde önska vore bättre längd. Strålande nu och åtminstone de närmaste tre-fyra åren. En låda kvar.

Tidigare bloggat här, här och här.

2006 Domaine Gilles Robin Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet

Ett par hack ned i kvalitet, och inte i närheten så magnetiskt till sin personlighet. Dels eftersom faten är mer märkbara med sina toner av vanilj, fudge och kaffe, vilket ger ett lite mejkat och inställsamt intryck. Dels eftersom aromatiken saknar verklig komplexitet - om än inte koncentration. Visst finns det rätt gott om mörk viol- och tjärtonad syrahtypisk frukt (som vi minns det kommer den här cuvéen från äldre stockar med låg avkastning) men vi känner ändå att det rör sig om en relativt sett lite enklare terroir som inte förmår att ge lika mångfacetterade uttryck som de två föregående - och så själva vinmakningen då. Med avmätt syra, tydlig sälta, såplena tanniner
och väl mycket ekbeska i slutet är det ändå ett ganska gott vin, om förväntningarna inte är alltför höga. Trots att den här nollsexan ännu inte nått sin fulla mognadsutveckling tror vi inte på att lagra ut vinet eftersom det saknas nödvändig struktur, precis som i samma vinmakares Saint-Josèph Cuvée André Pealat från samma år. Gilles Robins nollfemmor har vad som fattas här.

Tidigare bloggat här och här.

8 kommentarer:

emil a sa...

vad tror ni om 2002 Jadis? Har ni provat? Såg den på listan på Marie Laveau och blev sugen.

Gott nytt!

Guran i vinkällaren sa...

Javisst levererar Jadis 05 riktigt mycket just nu med en härlig komplexitet och balans. Kul att ni har kvar buteljer. Själv noterar jag att en flaska finns kvar - trodde faktiskt att de var på väg utför och har konsumerat friskt(alldeles fel). 06:an är också mycket god. Sparar nog resterande 07:or ett tag. Har ni testat hur 05:an Valinière levererar för tillfället? God fortsättning!

Finare Vinare sa...

Emil - vi har aldrig provat en 02a från Barral men årgången var lyckad i Languedoc till skillnad från i södra Rhône. Man kan väl tänka sig att den är medelfyllig ungefär som 04an med barraltypiskt frisk syrlighet?

Har du en stund över nån dag så går vi helt enkelt dit och dricker upp flaskan... 510 spänn är ju som hittat :)

Förresten, vilken trevlig lista de har på Marie Laveau. Bra priser och flera viner som lockar.

Guran - 2005 Valinière drack vi senast i mars 2012:

http://vinare.blogspot.se/2012/03/rodvinsrally-med-familjen-franko.html

Vi drog slutsatsen att den gott kunde ligga ett par år till. Kanske testar vi en snart ändå, vi har rätt gott om dem.

God fortsättning!

Italienska viner sa...

Drog en Cerrati 2004 härförleden och håller med om intrycken. Skulle också tro att det finns mer att hämta. Med tanke på lagerstatusen får vi i alla fall hoppas på det.
Har ni kollat av 2008:orna?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Inte än, men årgången verkar ju falla oss i smaken så här långt i alla fall. Det är nog en lågoddsare att vi kommer att bli nöjda och glada med 08 Cerrati ;-)

Har ni?

Karl sa...

Hej. Jag vill berömma er om analysen av Valiniere 2009. Jag höll delvis inte med. Jag tyckte de var riktigt goda till grillen i sommar. Ett fyrverkeri av dofter och smaker. Visst lite sötma och alkohol var det men vid rätt tillfällen har jag inte problem med detta om det backas upp på rätt sätt. Men nu ett halvår senare så har de utvecklats åt det håll ni sade: "Med ålder kommer vinerna garanterat att få drag av brun farin." Vinet håller på att packa ihop och bli till en funkig smetig historia. Fortfarande ok men jag ser vart det kommer att gå.
För övrigt köpte jag två av mina 09:or från en tyskvinhandlare som förlorat all sin frukt, defekta. Kanske ska man vara lite försiktig med inköp som man har svårt att lämna tillbaka från denna vinproducent. Har läst på cellartracker om andra som haft problem, särskilt med 08:orna. För lite svavel?

emil sa...

FV: gärna det! hörs snart

Piu Rosso sa...

Hej FV - godt at høre at 04 Cerrati er i god form, det er også længe siden vi har testet, men nu får man lyst! 08'erne er rigtig gode begge to. Der er ikke den samme markante kvalitetsforskel på Cerrati og Vigna Cucco som der var i 07. Faktisk er 08 Cerrati en tand mere likable på nuværende, Cucco er stadig temmelig fadpræget og tight. Men det ændrer sig nok over tid i sidstnævntes favør. I øvrigt drak jeg 05 Cerrati på restaurant Kanalen for nylig og den var slet ikke så svag som jeg husker den, har virkelig taget på i vægt med flot struktur. Jeg mindes at I oplevede det samme med 06'eren.

Alt det bedste for 2013! VH Niels