måndag, oktober 09, 2006

2001 Piaggia Carmignano Riserva


När vi tycker mycket om ett vin doftar det oftast vildhallon: såväl bourgogne, rhône, piemonte och toscana bjuder emellanåt på denna läckra doftassociation. Men först får vi den typiskt italienska blandningen av körsbär, bittermandel och mörk choklad. Det här vinet har dessutom ett förföriskt möte mellan frisk grönmynta (som en bris ur glaset), dragon och skogssvamp. Smaken har sammetsmjuka tanniner och bra tuff struktur med begynnade mognad. Druvorna är 60% sangiovese och resten cabernet/merlot, lagrat i två år på små ekfat. Gambero Rosso ger betyget två glas, lite snålt tycker vi. Att det är fantastiskt gott är att säga för lite. Att entrecôte med stekta champinjoner, gratinerad blomkål och bönvinägrett passar bra är också mer än sant.

2001 Piaggia Carmignano Riserva (Mauro Vannucci)

Inga kommentarer: