fredag, februari 02, 2007
2005 Gianni Voerzio Dolcetto d'Alba Rocchettevino
Trots att vi provat vin och dinerat i byn La Morra, där det här vinet har sitt ursprung, har vi helt missat att smaka på vardagstjutet dolcetto. Gianni Voerzio är mest känd för sin fina barolo, men här är vinet som sitter helt rätt till antipasti. Doften är ren, rak och intensiv med pigga körsbär, mandel, örter, avrundad med lite mörkchokladig ek. Smaken är lika rättfram med kärnigt kärva körsbär, vitvinsfriska syror, små malörtsaktigt uttorkande tanniner och en god, lite kort eftersmak. Rocket wine!
Perfekt uppiggande aptitretare, verkligt välgjord. Vi dricker den sval till vällagrad cacciatora, vildsvinskorv i tunna skivor och urgoda fårosten giglio sardo dolce (som med sin mjölksyra möter upp vinet perfekt). Lika gott är det här unga syrliga vinet med sofrito på lammbog, lagad som på Korfu: bräserad i ljus fond med vitvinsvinäger, vitlök och bladpersilja.
2005 Dolcetto d'Alba Rocchettevino (Gianni Voerzio, La Morra, Langhe)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar