fredag, januari 30, 2009

Fyrtornet och släpvagnen


Ja, så ser de faktiskt ut tillsammans: den högresta pfalzaren och den feta bocksbeuteln. Åttaåringen har lovat att laga sushi ikväll. De pinfärska råvarorna kommer från Melanders i Söderhallen: laxrygg, tonfisk och pilgrimsmussla. Vi provar vinerna innan maten, åtföljda av nyfriterad tigerräka och små handgjorda vårrullar.

2007 Juliusspital Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken har en ljust gyllene färg och en mycket lovande doft. Här hittar vi honungstoner och solmogen, läcker frukt med tydliga aromer av ananas och passion. Ett ungt grönt stråk kan följas ut mot salvia och barrskog. Mineraltonerna är tydliga, med musselskal och en aning av unknad som för tankarna till våt kofta och våt jord.

I munnen vankas det solsken på flaska från fina 2007. Smaken är yppig och rik med utmärkt syrabalans. De unggröna tonerna behöver väl något år för att tonas ner, sen borde vinet bli perfekt i sin stil. Då lär mineralerna ha klivit fram ett par snäpp och frukten ha fått en skön avrundning. Vinet behöver helt enkelt lite tid att sätta sig. Vad är det då som skiljer kabinetten från Grosses Gewächs från samma vingård, kan man fråga sig? Förmodligen rör det sig om nedklassad frukt från yngre stockar och de minst ypperliga lägena. Noteras bör att denna kabinett har både mer kropp, alkohol och restsötma än nästa vin (13% alkohol, 6 gram restsötma) Hur rik ska då spätlesen vara? Få flaskor finns kvar, bör inhandlas skyndsamt.

2004 J. L. Wolf Forster Jesuitengarten Spätlese Trocken framkallar ett stort wow när vi byter glas. Utvecklingen mot finaste petroleum gör att vi nästan smäller av! Det osar... av skoputslåda och garage. Parallellt med oset får vi enormt finessiga toner av mandelblom, mandel, melon, grönt äpple, vit persika och... den gamla pastillklassikern Tulo! Oj, vad gott det här vinet doftar, Tulo och diesel passar faktiskt perfekt ihop. En kittlande ljus honungston kommer till.

Smaken är sirlig, ren, nästan helt torr och verkligen elegant. Syrorna är mjuka och behagliga, med en angenäm liten jordbeska och äppelskal av granny smith i eftersmaken. Långa slutsyror kappas med de andra beståndsdelarna på ett utmärkt sätt. Mycket gott och aptitretande! Det ska bli spännande att följa vinet framöver. 12,5% alkohol, restsötma uppskattningsvis 5 gram.


Nå, vilket vin passade bäst till sonens sushi? Utan tvekan var det Jesuitengarten, med sin finess och sin milt nedtonade frukt. Men till avocado och nori klev det unga, mer sötfruktiga vinet fram som favorit. Kombinationen av sötma och syra i riset hade annars varit kul att matcha med en balanserad kabinettsriesling från Mosel, men det finstämda pfalzvinet är bra nära mitt i prick. Så sent som i somras gav det fortfarande mer av grönt äpple, men här har det skett en imponerande utveckling under halvåret som gått. Och det finns fortfarande i BS!

2007 Würzburger Stein Riesling Kabinett Trocken (Weingut Juliusspital, Würzburg, Franken)

2004 Forster Jesuitengarten Spätlese Trocken (Weingut J. L. Wolf, Wachenheim/Weinstrasse, Pfalz)

Alsacedag på Operaterrassen



Att tänka på Alsace är som att läsa om Hobbitton - man blir direkt på gott humör av det fryntliga gemytet, gästfriheten och matglädjen. Det nio mil långa pärlbandet av medeltidsbyar känns som en smått overklig enklav mitt i det moderna Europa. Tar vi bilen söderut så ser vi till att passera både på nervägen och på hemvägen, men den här gången är det istället producenterna i Alsace som har kommit upp till oss för att lindra vår abstinens. Vårt fokus på Operaterrassen blir att prova viner från mindre familjeproducenter som vi hittills inte besökt...



Byn Wolxheim ligger i norra ändan av Route des Vins och har en egen grand cru - Altenberg de Wolxheim. Jordmånen består av kalkrik märgel vilket gör den väl lämpad för för riesling. Domaine Laurent Vogt har satsat helhjärtat på vin sedan 1970 och drivs idag av sonen Thomas Vogt och hans hustru Sylvie, båda i trettioårsåldern och mycket sympatiska. Deras fyra rieslingviner har var och en sin tydligt definierade personlighet, gemensamt är den fjäderlätta, eleganta stilen med höga, slanka syror. Gården saknar importör i Sverige. Vinerna kostar mellan €5 och €8 på plats, förutom VT som kostar €17 i helflaska. Ta bilen till Alsace!

2006 Riesling de Wolxheim är ljust vitgul och bjuder redan på utveckling i doften. Den är utpräglat mineralisk med bergolja, musselskal, animaliska noter och diskret exotisk vit frukt (persika). Smaken är helt torr i en lätt kropp med mineralbeska.

2007 Riesling Rothstein de Wolxheim kommer från en lieu-dit, inte klassad som grand cru. Färgen är nästan vattenklar, doften ungfruktig och myskigt parfymerad. Smaken är helt torr, i en något mjukare stil med lite bitterhet i slutet.

2007 Riesling Grand Cru Altenberg de Wolxheim , likaså helt ljus, har en mycket ren, finstämd och elegant doft med vit blommighet, gröna äppelskal och en aning av honung. Smaken överraskar med rejäl mineralisk kraft, dock fortfarande i en helt slank och torr kropp.

2007 Riesling de Wolxheim Vendanges Tardives har en ungt blomparfymerad doft med salta havstoner av tång och musslor samt inslag av honung och botrytis. Smaken är smeksam och avrundat god med måttlig sötma och mjuk syra. Trots att alla druvor var botrytisangripna har vinet en fin fräschör. Bara 15 gram restsocker.




Byn Wihr-au-Val är belägen i Munsterdalen uppe i Vogeserna, en bra bit från vinvägen. Byns enda producent heter Domaine Schoenheitz. Möjligen är detta en avkrok, men den branta sydsluttningen där man odlar sitt vin har länge varit känd som ypperlig vinmark. Redan de medeltida adelsmännen Ribeaupierre från Ribeauvillé ägde och brukade detta läge, och fortfarande bär det namnet Herrenreben. På 70-talet väcktes marken till liv igen, nazisterna hade nämligen gjort ett grundligt arbete med att utradera både vingården och byn - det var hämnden för byns lojalitet med motståndsrörelsen! Men idag blommar verksamheten. Madame Schoenheitz är en förtjusande dam som tar sig god tid att ge oss båda en grundlig genomgång av gårdens viner. Hon berättar att byns klimat är mer semikontinentalt med kalla nätter och varma dagar. Jordmånen innehåller mycket granit, och odlingsmetoderna betecknas som "sustainable agriculture" med täckgrödor mellan raderna.
Den svenska importören heter Delighthouse. En blandat sexpack har BS-nr 500832 och kostar 798 kr. Lådans innehåll kan fiffigt nog skräddarsys efter önskemål.

2007 Riesling Linsenberg är mycker ung och renfruktig i både doft och smak. Bra, god frukt! Mineralerna märks inte än, men framträder med tiden, berättar Dominique Schoenheitz. PI/RS/130 kr.

2004 Riesling Herrenreben växer i en syd/sydvästsluttning på stockar i 35-årsåldern. Vinet har en vidöppen, utvecklad doft med härlig karaktär av mineraler, petroleum och lime. Vinet går på elegans i helt torr stil med slank, rätt återhållsam frukt, underbara syror och lakrits- eller anisliknande mineralitet i avslutningen. Det här vinet vill vi dricka igen. PI/RS/114 kr.

2005 Riesling Herrenreben speglar det varma året med en yppigare karaktär och mogna noter av tropisk frukt. Fortfarande pratar vi utmärkta syror, men med större kropp och fyllighet. Eftersmaken är lång med lakritsmineraler i avslutningen. PI/RS/120 kr.

2006 Riesling Herrenreben kommer från ett svårt år, men genom en hård gallring och ett skördeuttag på endast 25 hl/ha lyckades man hålla upp kvaliteten på ett beundransvärt sätt. Doften är mycket lovande med vita blommor, mineraler och citrus. Smaken är förvånansvärt rik med relativt fyllig kropp och grapefruktskal, mycket bra slutsyror och mineraler i svansen. PI/RS/132 kr.

2007 Pinot Blanc Val Saint Grégoire är gjord på pinot auxerrois som är lite stadigare än pinot blanc. Frisk och vitblommig i doften. God frukt, bra kropp och lena syror i den torra smaken där vi också noterar likheter med chablis och chardonnay. Ej listad.

2007 Pinot Noir Herrenreben - Elevé en fut de chêne är ljusrött i färgen och har en finfin, ungbusig pinotdoft med jordgubbar, hallon och röda vinbär, kryddor och lite fatvanilj. Fruktigt och charmerande sommarvin som inte saknar ryggrad! Drick eller spara flera år. PI/RS/157 kr.

2005 Gewurztraminer Holder har en fint definierad doft med toner av litchee, kryddlåda och rosor. Smaken är ovanligt elegant för druvsorten, relativt lätt, balanserad och kryddig med anis och lakrits i eftersmaken. 10-11 g restsötma. Bra! PI/RS/120 kr.

1998 Riesling Holder Vendanges Tardives är ett fantastiskt vin, det tar inte lång tid att fatta. Doften ger honung, botrytis, lim och kanderade citrusfrukter. Smaken är ett under av elegans med rysligt fina syror, mogen frukt och enorm smakintensitet. Eftersmaken är ren och utdragen njutning! PI/RS/281 kr.

2005 Gewurztraminer Holder Sélections de Grains Nobles bjuder på ännu mer av botrytis, honung och oljiga toner där man bland annat kan hitta menthol. Smaken har en enorm glycerolfetma men lyckas på något konstigt sätt ändå vara fräsch och mintig. PI/RS/396 kr/50 cl.

torsdag, januari 29, 2009

Schack med d'Armailhac 1995-2002

Vilka schackpjäser motsvarar nedanstående sex årgångar av d'Armailhac? Det frågar vi oss efter gårdagens vertikalprovning, där vi slogs av hur olika samma vin kan bete sig beroende på årgången, vädret och valet av ingående druvor. Vi ska se...


2002 Château d'Armailhac

Svartröd, tomatkant, gott om blå toner. Doften ger ceder, gräs, paprika, svart vinbär, mynta, bränd ört och en oangenäm källarton som utökas med gammal stekt lax, inte gott! Från smygkork till defekt på en timme... men smaken är klart bättre än doften och visar vad vinet kan. Bra livlighet och energi, goda sandiga tanniner, rejält smakrik, förvånande stor för årgången, med läskande syror och lång eftersmak. Ett annat glas är korrekt och ger ren sval cassisfrukt utan off-toner. Det friska glaset har förstås ännu bättre frukt. Placeringen (5) gäller första glaset, med försök att bortse från defekten. Glas 2 hamnar på plats (4). Det här är en stark löpare med potential för framtiden.



2001 Château d'Armailhac

Rubinröd färg med blåtoner. Ung och knuten doft, vi väntar 15 min... vi väntar 30 min... efter 50 min öppnar den upp med gott om grusdamm i förgrunden samt plommon, kaffekola och merlottoner. Rätt stram och tuff smak med höga syror och kärva och knutna tanniner - inte den skönaste sorten precis. En aning av eld i svansen. Minst tillgängliga vinet idag, bör alltså lagras i åratal - men frågan är hur roligt det blir. Det kantiga tornet kniper plats nummer (6).





2000 Château d'Armailhac

Tät färg, brunare grundton mot varm oxblod. Mmm, vilken lustfylld doft! Mättad, mörkt sötfruktig med cassis, plommon och kaffekaramell. Inslag av fikon, bränt socker, katrinplommon, torkad frukt och merlot. Plötsligt serveras desserten: klockren Tiramisu! Smaken är förvånansvärt torr efter alla söta doftreferenser, rikt fruktig och snyggt balanserad. Ädlaste finsandiga tanniner och en gnutta italiensk bitterhet. Eftersmak av kaffe och plommon. Harmoniskt, busgott och givande vin med sydlig generositet. Smaken inte lika färdig som doften men funkar ändå riktigt fint att dricka nu. Kungligt gott, och näst bäst ikväll (2).




1998 Château d'Armailhac

Mörkt rubinröd med svart centrum. Sval, klassiskt cabbig, mineralisk doft med ceder, blyerts, grafit, grus, cassis, nästan mint och blomtoner som kommer. En aning av källarton. Svalt läskande smak med mjukare syror åt det lägre hållet. Rejält kraftiga tanniner, sträva som tuggade skal - inte det minsta eleganta. Det finns bra energi i sväljet, men sedan följer en kort, lite bleknande eftersmak. Frukten är lite tveksam och kommer nog att ge upp innan tanninerna mjuknar. Matkrävande vin! Den rustika bonden landar på plats (5).


1996 Château d'Armailhac

Mörk rubinröd färg utan tegel. Ngt murrigare och mattare än 95:an. Komplex doft med mognadstoner, skit, häst och stall, vinbärsblad, fin cassisfrukt, kafferost, korint/fruktkaka och lite feta orientkryddor. Stramare, friskt syrlig och köttig smak. Syrorna ger ett svalare intryck, frukten ej lika öppen som 95, men bra. Rätt mjuka tanniner och lite eld i svansen. Inte färdig än och väl syrlig på egen hand. Bör vara ypperlig till mat! Borde också hålla bra i källaren, och kommer alltid ha en syrlig personlighet. Svettig springare på plats nr (3)


1995 Château d'Armailhac

Medelmörk, varm rubin, orange tegelkant, bra lyster, ett vackert synintryck! Mogen, harmonisk, elegant och komplex doft: ostbutik, knäck, cassis, körsbär, katrinplommon, korint, orientkryddor, blomton, mjukt uppkok av saft. Fin! Harmonisk smak med mycket bra frukt, tryck och längd. Utmärkt balans mellan frukt, syra, tanniner och alkohol. Mycket mineralisk munkänsla med grafit, grus och kritdamm. Fin mognad av cabernetdruvan med lagom assistans av merlot. Bästa vinet, med drottninglik finess (1). Så här i efterhand kan man säga att Parker var alltför snål med sina 89p, men så var det också elva år sen betyget sattes. Suckling gav 92p både 1998 och 2007. Visst förtjänar vinet det...

Tack till Munskänkarna i Stockholm för en mycket intressant provning och till Ulf Svahn för utmärkta resonemang och provningsledning.

tisdag, januari 27, 2009

Åtta blinda italianos

Har ni provat italienska röda direkt efter en heldagsprovning med alsaceviner, en sextio stycken sådär? Då vet ni att syrorna gjort ett bra förarbete så att även de mjukare pizzacharmörerna river till ganska bra. För att inte tala om de riktiga tanninmonstren från toscana och piemonte. Ikväll är det dags för blind rättvisa vad gäller några armaniklädda storfräsare. Ibland går det inte att gömma sig bakom en prislapp, hur väl tilltagen den än är...

Vin 1 har en medelintensiv , mörk purpurfärg med blåtoner. Vinet ser rätt så ungt ut. Doften ger rikligt med kryddor, rostade fat, cassis, björnbär, lakrits, rök och en gnutta tjära. Med färska örter på toppen så tycks vi ha en corvina i glaset, frågan är bara om det kan vara en amarone. Smaken får avgöra. Medelhöga syror, viss bitterhet, något torra te-tanniner, inte eldigt. Mjukt och balanserat. Det är inte en amarone, det är en valpolicella. Och den är rätt så trevlig och god i sin lite enklare stil.

Facit: 2005 Musella Valpolicella Superiore DOC

10% barbera och 20% rondinella kompletterar huvudrollsinnehavaren corvina. Stockarna växer i röd, kalkhaltig och vulkanisk jord. Vinet mognadslagrades i ett år på franska ekfat av olika storlekar.



Vin 2 har den ljusaste färgen i uppställningen, varmt rödbrun och transparent. Doften är vidöppen och utvecklad med sandelträ, nypon, tjära, balsamiska noter, kryddlåda, ingefära, brända örter, någon barrton och en fin liten smörkniv av eneträ. Röd hallon/vinbärsfrukt och vanilla fudge rundar av, och visst är det klockren nebbiolo i glaset. Smaken har en frisk och härlig syra, behagliga tanniner, gott om intensitet och lite eld i den rätt långa svansen. Bra! Det vilar något patenterat och hustypiskt över doften: kombinationen kryddlåda, nypon och smörkola känns mycket bekant. Det här trycker på rätt knappar för oss. Vinet kommer från Pio Cesare och antingen är det Langhe Nebbiolo eller Barbaresco i glaset. Troligen det förra eftersom vinet är så pass lätt.

Facit: 2005 Pio Cesare Langhe Nebbiolo DOC

Yes, en spik! Men just denna årgång har å andra sidan aldrig gett ett så positivt intryck som ikväll. På hemmaplan har vi stört oss på för mycket brända drag av lövbrasa i förorten, komplett med smällare från klåfingriga småpojkar. Leandersson påpekar också en störande grönhet som vi tydligen står ut med.



Vin 3 har en mörk, relativt tät färg med blå reflexer. Det ser yngre ut än nr 5 och både yngre och glesare än nr 4. Vi får en sval doft av körsbär med inslag av svarta vinbär och vinbärsblad. Vinet ger intryck av en smärre dos inblandad cabernet. Nygarvat läder och fatrostade chokladtoner kommer till, liksom några korinter. Hällde de i en skvätt merlot också? Slutligen örtiga övertoner med inslag av eucalyptus. Smaken är toscanskt "sur", oangenämt torrsträv, fruktfattig och fatkryddig. Dessutom knuten för tillfället. Det är en enklare sangiovese från toscana. Och inte är den helt kul heller.

Facit: 2006 Brolio Chianti Classico DOCG

Nu är det dags för importören att ringa till baronen och be honom styra upp saker och ting. Det har ju gått förr, baronen har visat utmärkta prov på det! Det är trist när ett vin dalar på ett så pass tydligt sätt, bara några år efter lanseringen. I den här årgången borde man kunnat uträtta storverk. Varför inte fråga någon av markiserna hur man gör?



Vin 4 har en högintensiv, varmt blåröd färg med tydlig viskositet och början till mognare nyanser. Den komplexa doften ger mörka, toscanska surkörsbär direkt hämtade från skolboken. Bittra örter ur fernet-branca, te, tobak, fin hudkräm, superrik frukt med likörtoner, mandelmassa, julkryddor och after-eight summerar doftintrycken. Mycket lovande, det skulle kunna vara en fin supertuscan! Intrycken från doften speglas i den stora smaken som öser på med mängder av tanniner och rik mogen frukt. Gommen tapetseras upp ordentligt, men oj vilka snygga tapeter det är! Helhetsintrycket: ett modernt och ambitiöst vin som helt lever upp till sin höga målsättning. Det är mintchokladen och kryddorna som röjer nollfyran av Castello di Fonterutoli.

Facit: 2004 Castello di Fonterutoli Chianti Classico DOCG

Härligt, en spik till! Verkligen ett stort vin med 14,1 procent alkohol och 10% cabernet sauvignon. Vi måste öppna nästa flaska snart. Kanske skulle man tussa ihop den med 2004 Haut-Carles för en klassisk shoot-out...



Vin 5 har en mycket tät och mörk färg, med blå kant. Doften är knuten, men ger ifrån sig mörka körsbär och bordeauxlika fat med ceder, aning paprika och mint.
Här är det i alla fall cabernet med i matchen. Vi får en uttalat sträv smak med en obehaglig beska, ekbeska är det väl antagligen. Men hallå, var är frukten? Det ekar tomt till svar. Vinet upplevs obalanserat eftersom ekbehandlingen ändå är så pass ambitiös. Man borde sansat sig och gjort ett mindre vin. En ogin toscanare på mest sangiovese och lite cab.

Facit: 2005 Antinori Tignanello Toscana IGT

Tjenare italienare! Tveksam frukt i dyr kostym, inte ens prislappen kan dölja att brallorna halkat hela vägen ner. Dags att ta fram varningstriangeln... och tänk, 2004 som var så rödfruktig och fin. Den som hävdar att årgången inte spelar någon större roll nuförtiden är ute på en rejäl cykeltur. 70% sangiovese, 15% cabernet sauvignon, 15% cabernet franc.




Vin 6, en medelmörk varmröd rubin med transparens.
Först lite blyg och motvillig, ger nosen efterhand ifrån sig körsbär, hallon, mandel, viol och blommiga övertoner. En fruktig, vänlig och mjuk doft, kan det här vara corvina? Smaken biter dock ifrån med rejäl kärn- och örtbitterhet och rikligt med sträva tanniner. Lång eftersmak där tanninerna jobbar på bra. Ett betydligt tuffare vin än väntat från doften, utan tvekan en nebbiolo från barolo eller barbaresco.

Facit: 2001 Orlando Abrigo Barbaresco Vigna Montersino DOCG

Men se, den gamla bekantingen! Inte så givande som när vi drack den hemma i april 2008, men allt som behövs är nog en längre luftning och passande mat. Utmärkt vin som kommit en bit på väg.




Vin 7 har en ljusare varm rubinröd ton med tomatröd kant. Doften är ung men rätt så komplex: ljusa körsbär och någon piptobak får diskret hjälp av orientaliska kryddor, hudkräm och saftiga, lätt syltiga toner av plommon, nypon och en liten vinbärsnickelpastill. Fina blomtoner svävar ovanpå. Smaken är först förledande mjuk och saftig, syrorna tycks åt det lägre hållet - men plötsligt kickar enorma mängder tanniner in och lägger en tung tegelsten på gaspedalen. Betydligt mer kraft än i föregående vin, här blir det vacuum i kinderna! Vinet känns obalanserat för tillfället och det kan knappast vara något annat än nebbiolo från barolo.

Facit: 2004 Paolo Scavino Barolo Carobric DOCG

Tack för det smakprovet! Doften var inte alls så klockrent förförisk som i 2004 Bric dël Fiasc. Då vet vi att vi lugnt kan glömma våra flaskor i åtta-tio år. Helt bortkastade pengar att öppna tidigt...



Vin 8 har en mycket mörk, tät och blåröd färg. Doften är kryddig, sötsaftig, rent av syltig med drottning, blåbär, björnbär. Assist av mandel, blommor, lakrits och tjära. Smaken är saftig och bitter, inte olikt en modern, fylligare fatrostad barbera. Men syrorna är inte de allra högsta och smaken är åt det mjukare hållet och lite eldigare. Eftersmaken är lång, med bitterhet. Så det är nog ingen barbera utan en corvina, ripasso eller amarone. Den är sjukt ung och inte i toppklass.

Facit: 2005 Masi Costasera Amarone della Valpolicella DOC

En amarones första plikt är att hålla sig ur vägen tills den fyllt tio. Och den här är inte ens något klockrent lagringsprojekt...



Tack till Fredrik Leandersson och Munskänkarna i Stockholm för uppställningen!

måndag, januari 26, 2009

Glimtar från Alsacedagen 2009


Jean-Marie och Myriam Haag: mycket var bra, allra bäst var 2007 Gewurztraminer Zinnkoepfle


Seppi Landmann förförde oss med fullt mogen bouquet i 2001 Riesling Vallée Noble Cuvée Hospices.


En riktig gentleman bjuder på det bästa han har: Hubert Trimbach med Gewurztraminer Vendanges Tardives och Séléction de Grains Nobles.


Etienne Loew tappar upp mineralerna rätt ur jorden i glaset - Soil to Glass Transfer kallas det visst. Fin sylvaner och muscat!


Den sympatiska Dominique Schoenheitz gav oss en koncentrerad stund med alla hennes viner från Wihr au Val. Hög kvalitet, inte minst på riesling!


Sylvie Vogt från Domaine Laurent Vogt bjöd på fjäderlätta rieslingsyror och mineraler från Wolxheim i norra Alsace.


Catherine Faller och alla hennes viner från Domaine Weinbach: ett ord räcker - elegans!

lördag, januari 24, 2009

Gambero Rosso Top Italian Wines Roadshow


Tänk att det bara dröjde ett drygt år innan det var dags igen - här har vi nog en tradition att se fram emot. Röda Räkans resande cirkus är alltså på turné med 57 utvalda storföretagare från den italienska vinvärlden. Här är det på sin plats att påpeka hur många andra bra producenter det finns i Italien, inte minst de mindre, som gör lika fantastiska viner men inte är med på den här resan. Vi sparkar igång smaklökarna med en snygg bekanting från Argiolasprovningen häromdagen. 2007 Is Argiolas Vermentino di Sardegna DOC . Snälla Enjoy, lägg upp den här i BS.


BIONDI-SANTI

2004 Villa Poggio Salvi Brunello di Montalcino DOCG har en vacker ljusare brunröd sammetston som utlovar tidig drickbarhet. Doften är verkligt elegant, komplex och utvecklad, med parfymerade rosentoner, läder och ljusa surkörsbär. Det här skulle man vilja sniffa på i timmar! Smaken är medelfyllig och måttligt extraktrik, sätter elegans före kraft med utmärkt matvänliga syror och lämpar sig redan att konsumera med adekvat luftning. Samt förstås, att lagra. Mycket stilfull och urtypisk brunello!

2004 Tenuta Greppo Biondi-Santi Brunello di Montalcino DOCG har unga, blå reflexer i den rödbruna färgen och är betydligt mer knuten på näsan. Mörkare, dovare, hemligare toner av tjära och läder, balsamico, mint, örter och en eterisk nebbiololik karaktär. Det är väl den långa tiden på stora fat som spökar. Smaken bjuder på slank struktur och senig frukt med kompromisslösa syror, stentuffa druvtanniner och viss bitterhet. Vinet bör absolut lagras, länge. Suveränt råmaterial till en klassisk gammelbrunello att dricka med början runt 2020.

2006 Villa Poggio Salvi Tosco Toscana Rosso IGT är en ren sangiovese från området runt Monteriggioni, alltså en bra bit norr om Montalcino, rakt väster om Chianti Classico. Vinet mognade i 12 månader i stora botti om 100 hektoliter. Vi får tydligt kryddiga, ungdomliga toner med frukt åt det fylligare björnbärshållet. Smaken är stor, tuff och generöst god i en stil som känns bekant från Rosso di Montalcino. Vinerna importeras av Hjo Grosshandel.


CASTELLARE DI CASTELLINA

2004 Chianti Classico Riserva DOCG är sangiovese till 100%, vilket numera är tillåtet inom appellationen. Doften är mycket fin, diskret och traditionell med blommor, örter, stall, jord och mörkare frukt liknande viol, körsbär och cassis. Smaken har god bitterhet, utmärkta syror och jordiga mineraler i en ursprungstypisk stil som passar perfekt till toscansk mat. Applåder för den kompromisslösa stilen, nuförtiden är det lättare att hitta internationellt orienterad chianti än sånt här. PI/RS/Savino Wine/kolli om 6/ca 300 kr.



2003 I Sodi di San Niccolo Toscana IGT är egendomens toppvin, en supertuscan på ren sangiovese. Nosen är öppen och mycket attraktiv, med cassis, lavendel mint, eucalyptus och vissa syltiga drag som lär ha med året att göra. Smaken är stor och rejält tanninrik, med något torrsträva tanniner - hettan igen! Det är ändå ett mycket välgjort vin från den svåra årgången. Riktigt gott, att dricka nu och inom några år. PI/RS/Savino Wine/kolli om 6/ca 500 kr


2005 Le Sughere di Frasinello Toscana IGT är andravinet till La Rocca di Frassinello, supersatsningen från Castellare och Lafite. Vinerna blandar 50% sangiovese med 25/25 cab/merlot. Här doftar det bordeaux: fina stall, blyertspenna, mint, örter, blommor och cassis. Smaken är elegant för varma Maremma, inte för mycket rostad ek, inte för hårt extraherad. Balanserat vin för bordeauxlovers på italiensemester.


GAJA

2006 Sito Moresco Langhe Rosso serverar som brukligt en mixad fruktkorg från de tre ingående druvorna: nebbiolo, merlot och cabernet. Det är ljusa och mörka stråk om vartannat: slånbär, viol, fruktkaka, cassis, sötfrukt. Dessutom läder, tjära och tobak. Smaken startar lättsamt, slankt och saftigt men tuffar till sig i avslutningen med intensitet, liten eldighet och rejäla nebba-tanniner. 2006 är en utmärkt årgång av det här användbara och trevligt prissatta vinet. Det brukar alltid kosta ungefär 286 kr, likaså i år. Köprekommendation är härmed utfärdad. Finns även på fiffig halvflaska i RS.


2004 Langhe Sperss har en tydligt knuten men ändå komplex doft där man med lite lock och pock hittar noter av sandelträ, tryffel, läder, tobak, lakrits och örter. Smaken är väldigt slank, förvånansvärt för ett modernistiskt toppvin av den här kalibern. Det lilla som visas av aromerna smakar utsökt, tanninerna känns högklassiga och avslutningen är lång. Vi hade nog ändå förväntat oss mer av blixtar, dunder och magiska under. Minst tio års lagring är alltså imperativ. Hur man kan hitta fram till just betygssiffran 99 får ni fråga James Suckling om, men prima råmaterial till ett stort vin är det utan tvekan. Vingruppen/Vinunic/1395 kr.



TENUTA FRIGGIALI e PIETRANERA

2004 Tenuta Friggiali Brunello di Montalcino DOCG har vuxit i en jordmån av galestro, alltså mager kalksten/märgel/skiffer, i sydvästläge. Vinet presenterar en lättsam, fruktig brunellostil med aromer av pastill, vingummi, körsbär, slånbär och plommon. Smaken är åt det lättare hållet och slutar lite kort. Rekommenderad drickstart: 2011. RS/PI.


2003 Pietranera Brunello di Montalcino DOCG har vuxit i en mörk vulkanisk jordmån och har en vidöppen, lustfylld doft med massor av ljus virginiatobak och ljuvlig sötmogen rödfrukt samt assist av plommon. Vi får en tät, kraftfull och mycket god smak där vi inte störs av torra, hårda tanniner. En lyckad nolltrea, förmodligen en av de bättre brunelli från det heta året. Går bra att konsumera nu. SB 96241/369 kr.

2004 Pietranera Brunello di Montalcino DOCG är förstås inte helt olikt föregående, men har en betydligt mer knuten nos, och är mycket tajtare i smaken. Här är det lagring som behövs och 2012 kan vara ett bra år att korka upp första flaskan. Utmärkt vin med god potential. PI/RS. Lansering framöver?


2004 Donna Olga Brunello di Montalcino DOCG är en blandning av två single vineyards. Vinet har en mycket snygg och komplex, men knuten doft: bland annat visar sig blommor, cassis, tobak och läder. Smaken bjuder på fantastiskt stora, tuggbara och finmaskiga sammetstanniner. Avslutningen är påtagligt lång. Direkt efter smakprovet vänder vi oss till egendomens försäljningschef Luca Saladini och säger: "now THIS is what we want in a brunello". Han smäller av ett leende som hittills suttit rätt långt inne, och instämmer förstås. Ett av dagens allra bästa viner, i vår smak. Excellent källarvin som det vore synd att börja tafsa på före 2014. PI/RS/Quid Vis Vin.


IL MOLINO DI GRACE

2005 Chianti Classico DOCG har en liten körsbärsdoft med inslag av stall och kola. Smaken är mjuk och vänlig med sötsura körsbär och lägre tannininnehåll. Småtrevligt, kanske inte något att skriva hem om, men förstås helt rätt till pizza eller krämig pasta. Försvarar inte riktigt sitt pris. PI/RS 159 kr.

2003 Il Margone Chianti Classico Riserva DOCG är ett kärt återseende från förra året. Doften är enormt utåtriktad och smaskig med mintchoklad och rostade fat. Smaken är stor och fruktig, med god syra och måttliga, mjuka tanniner. Därigenom är vinet inte det minsta hårt eller torrt. Bra gjort, 2003. Mycket generöst och läckert vin att dricka nu. Tyvärr tycks det inte gå att få tag på, ens via PI/RS.

2004 Gratius Toscana IGT är en supertuscan på 100% sangiovese från 70-åriga stockar. Den maffiga doften bjuder på rik mogen frukt, en snygg stallton, tobak och fina bordeauxlika fat. Fruktaromerna drar åt det rödare hållet på körsbärsskalan. Smaken är elegant, inte alls överjobbad, med slankhet och ungsträva, goda tanniner, typiska sura drag och en dosis bitterhet. Utmärkt vin att spara i källaren i några år. Importeras av Sigva. PI/RS 335 kr.



MARCHESI DI BAROLO

2006 Barbera d'Alba Paiagal DOC är en vingårdsbetecknad barbera från barolozonen. Färgen är härligt framfusig, lysande blåröd. Doften ger fin smörkola och lagom doser rostad ek. Vinet har en förhållandevis lätt kropp, med härlig intensitet, kryddighet och charm. €14 på plats.

2004 Barolo Cannubi DOCG är gjort i en mjuk och fruktig stil där vi hittar aromer av vingummi, slånbär, hallon och vinbär. Smaken är lättsam men intensiv, rentav en gnutta eldig, med betoning på frukt för tidigare konsumtion. €35 på plats.

2004 Barolo Sarmassa DOCG har en doft som först tycks sluten, men snart öppnar upp till något fantastiskt, komplext och komplett som håller oss kvar i glaset i tio minuter - omväxlande med lyckliga suckar om vilket fantastiskt vin detta är. Bland aromerna kan nämnas ljus tobak, sandelträ, kanel, tjära, vildhallon, ja till och med jordgubbar, cassis, körsbär och tydligt animaliska drag. Smaken avslöjar ett stort men slankt vin, med fantastisk struktur och förstklassiga tanniner som tapetserar upp gommen ordentligt. €35 på plats. Importör saknas.

2007 Gavi di Gavi DOCG görs av den gröna druvan cortese. Smaken är god, mjukt avrundad, mineralisk, neutralt äpplig med lite för låg syra för våra preferenser.


PIO CESARE

2004 Barbaresco DOCG har en fantastiskt tilltalande, öppen och hustypisk doft av kryddlåda, läder, tjära och menthol. Därtill patenterad Pio-smörkola, hallon och nypon. Alla dessa aromer går igen i smaken som är överraskande spelbar redan nu. Mycket bra, utvecklat och genomluftat. Första flaskan lever ett farligt liv.

2004 Barolo DOCG har en ypperlig komplexitet i doften, som dock är mindre öppen och utvecklad än i föregående vin. Samma kryddlåda och aromer bland annat av ljusa körsbär, slånbär och nypon. I smaken noterar vi en fantastiskt livlig, sprittande syra och fastare struktur än i föregående vin - men iklädd de lenaste av silkesvantar och försedd med massor av vänlig lekfullhet. Strålande vin som bör lagras ett tag. Släpps 15 februari, men tyvärr endast 120 flaskor. Varför inte boka tältplats redan nu...

2006 Barbera d'Alba Fides DOC är bjussigt och utåtriktat med mörk sötsaftig frukt som nästan känns kladdig eller syltig, med intressanta örter, tjära och lakrits samt insvept i mörkrostade, kryddiga fat. Smaken är tätfruktig, rättfram och rätt så eksträv. Vinerna importeras av Miguel Torres Sverige.


RUFFINO

2006 Lodola Nuova Vino Nobile di Montepulciano DOCG har en busig, glad, modern och fruktig doft. Toscana är ofta härligt i sin ungdom! Smaken är mjuk och medelfyllig, med lättare tanniner och behagliga syror. En Vino Nobile utan tuffa, rustika drag. BS 85797, 145 kr.


2004 Ducale Oro Chianti Classico Riserva DOCG har en finessig, nyanserad och klart komplex doft där man kan hitta toner av bittermandel, körsbärskärna, brända mandlar, kryddbod i Marrakech, saftig cassisfrukt, råbiff, ljusa varma balsamtoner och finstämd tobak i slutet av glaset. Smaken är elegant, mjukt avrundad och medelfyllig med lena, lättsamma tanniner och ren, saftig bärfrukt. Burgundisk stil, får man säga, den finstämda sidan av chianti riserva. Inte det mest ursprungstypiska vinet, och kanske saknar man lite motstånd och tryck. Men snyggt gjort är det utan tvekan, och drickvänligt. Detta intressanta vin väger in i ungefär samma viktklass som Villa Cafaggios standardchianti, med mindre typicitet men större komplexitet. Priset är helt ok, men Gallonis 91 poäng är kanske ett par för många. SB 2321, 199 kr.


2003 Greppone Mazzi Brunello di Montalcino DOCG har en liten doft av körsbär och tobak. Smaken är frisk och mjuk med bra syra. Oväntat fräsch för årgången utan torra eller hårda tanniner. Trevligt men inte stort. Philipson & Söderberg/BS 82293, 350 kr.


MARCHESI ANTINORI

2007 Bramito del Cervo Umbria IGT är en ren chardonnay och lillasyster till Cervaro della Sala. Doften är ung och jästaromatisk med melon och citrus. Smaken är fruktig, kalljäst, fräsch och somrig. SB 12882, 129 kr.

2006 Peppoli Chianti Classico DOCG doftar toscana rakt av: körsbär, viol, örter, tomatkvist och te. Den friska ursprungstypiska smaken har en bitterhet som ropar efter hemlagad pizza. SB 32231, 124 kr.

2004 Marchese Antinori Chianti Classico Riserva DOCG har en ruggigt fin nos! Härlig utveckling med piptobak, bark, ceder, stall, viol, örter, blueprint toscana-körsbär, kärnor, cassis och söt mandelmassa som ligger och kittlar undertill. Strålande fokus i smaken med mogna mörkchokladiga tanniner, körsbärskärna och örtbittert bett. I denna klassiska årgång presterar Antinori en extremt bra riserva som vi lär återkomma till flera gånger. Tänk att Antinori skeppar ut hela 360 000 flaskor - skönt att vinet finns tillgängligt för en bred allmänhet. Och applåder för prissättningen! Importeras av Hjo Grosshandel. SB 22382, 169 kr.


SAIAGRICOLA

2006 Fattoria del Cerro Vino Nobile di Montepulciano DOCG har en ung, busig, härlig doft med hudkräm och sötmogna körsbär. Smaken är fruktig, något eldig och tät för en standard-Vino Nobile.


2004 La Poderina Brunello di Montalcino DOCG har en mycket tilltalande nos med fina hallon och röda körsbär. Smaken är saftigt rödfruktig och omedelbar i stilen med bra intensitet och fruktkärna. Tillgängliga tanniner och alkoholdriven eftersmak, mycket gott och mindre tufft än väntat. Tanninerna springer dock ikapp i avslutningen, knackar på axeln och påminner om att viss lagring behövs. Det här brukar vara ett bra köp - så även i 2004. Vi hänger på när det är dags, men vinet är inte listat än.


2005 Còlpetrone Sagrantino di Montefalco DOCG bjuder på täta kryddiga björnbär i både doft och smak. Gott vin med civiliserade tanniner för en Sagrantino. Importeras av Red & White.


SAN FELICE

2005 Il Grigio Chianti Classico Riserva DOCG har en utvecklad doft, god och tilltalande med balsamico, blommiga övertoner, fina surkörsbär och traditionell, lite träig fatkaraktär. Smaken är mjuk och harmonisk, med mogna snarare än gröna tanniner och värme i avslutningen. Helt drickfärdigt nu.


2004 Campogiovanni Brunello di Montalcino DOCG har en frisk, elegant och mintig nos -ung förstås - med svettiga fattoner, saftiga hallon, blommor och örter. Ljusare frukt i en mjuk, elegant och mineralisk helhet, samtidigt slank och stram. Tanninerna är inte de tuffaste och stilen är lite skönt old school från södra Montalcino. Gott! Släpps ut på marknaden i mars 2009. PI/RS/344 kr.


2004 Vigorello Toscana IGT är blåröd och färgrik. Doften avslöjar det 45-procentiga cabernetinslaget med fina cassistoner. Smaken är varm, rik och fin med tobak i avslutningen. Bra frukt, harmoni, kryddig längd med en gnutta eldighet. Behöver tid för att vinna i komplexitet och slipa av den unga fruktigheten. Släpps först i oktober 2009. Importeras av Winehouse Bilberg.


TENUTA SAN GUIDO

2005 Barrua Isola dei Nuraghi IGT blandar 85% carignano med 15% cabernet franc.
Resultatet blir en eldig saft (14,5%). Carignan behöver gamla stockar och fina lägen för att bli intressant.

2005 Montessu Isola dei Nuraghi IGT utgörs av 60% carignano och resten cab/merlot/syrah. Smaken är saftigt fruktig, alkoholdriven men med bättre struktur än föregående. Aromer av hallon och cassis. Till slut slår alkoholen igenom, återigen är detta ett vin från yngre stockar.

2005 Sassicaia Bolgheri DOC har eleganta, komplexa aromer av tobak, ceder och cassis i en prydlig och medelfyllig kropp. Vinet lever inte upp till sitt renommé, det skulle inte falla oss in att handla den här årgången för 895 kr. Importeras av Vinunic.


UMANI RONCHI

2005 Pelago Marche Rosso IGT var spännande i mitten av nittiotalet, Marches svar på en supertuscan. Tyvärr doftar och smakar det mest ek om det här vinet. Pass, liksom flera gånger förr. Importeras av Enjoy.


MICHELE CHIARLO

2008 Nivole Moscato d'Asti DOCG provades utan en enda notering, men minnet av charmen i den söta, spritsiga moscatofrukten ringer ännu kvar. Drick i vackraste sommarkvällen till jordgubbar och glass. Kan bli magiskt om X-faktorn är den rätta. Njutning till vrakpris. Premium Wines/SB 7787, 61 kr.


CAVIT

NV Altemasi Trento Metodo Classico DOC är en ren chardonnay som växer på 250-450 meters höjd. Doften är läckert nötig och mineralisk. Smaken uppfriskande, elegant och lång.


1997 Arele Vino Santo Trentino DOC är smäckfull med mogna aromer av honung, nötter, torkad frukt, aprikoser och ljus choklad. Smaken avslöjar mer botrytis än doften, med toner av mandelmassa, lim och honung. Fantastiskt sötvin - kanske saknas lite höjd i doften - men smaken är enormt givande. Importeras av Premium Wines.


BERLUCCHI

NV Cuvée Storica Franciacorta Brut DOCG blandar 95% chardonnay med 5% fatlagrad pinot noir. Vinet har legat 2 år på jästfällningen och dosagen ligger på 7g. Detta högkvalitetsbubbel har en mycket intressant, utvecklad, elegant och god näsa med nötter, röda äpplen, jordgubbar och choklad. Smaken är rund och chokladig, en riktig charmör som det vore kul att få dricka igen. €20-25 på plats.

NV Cuvée Imperiale Max Rosé är gjort på 65% chardonnaydruvor och 35% pinot noir. Här ligger dosagen på hela 16 g men vinet tippar inte över eftersom frukten är så pass rik och samtidigt syrlig, med betoning på röda vinbär. Moussen är dock kanske lite i hårdaste laget. €20-25 på plats.

2004 Cellarius Rosé ingår i husets mest ambitiösa produktlinje. 50/50 PN/CH lagrades på barriques och har legat 2,5 år på fällningen. Detta är en strukturerad, torr matrosé med klass och elegans. Moussen är snyggt och behagligt genomförd. Ettan och trean är nog de bästa bubblor vi smakat från Italien. €30. Importeras av Otto Suenson.