onsdag, augusti 31, 2005

2001 Pouilly-Fuisse Aux Chailloux


Det här vinet köpte vi på plats hos Jean-Pierre Séve, byn Solutrés egen doppelgänger till Robert DeNiro. Hans gård ligger i en perfekt södersluttning med kalksten och fossiler strax ovanför byn och där gör han tre olika Pouilly-Fuissé. En oekad (Terroir), en lätt ekad (Aux Chailloux) och en barriquelagrad (Vielles Vignes). Den grapefruktrena mineraliska chardonnaykaraktären hos Terroirvinet är bland det bästa vi smakat i den vägen, och har en renhet som skåpar ut dubbelt så dyra chabliser. God bonnbourgogne för €8 är ju grymt billigt. Chailloux är de runda kalkstenarna i jordmånen, och betecknar dessutom ett namngivet läge. Varför, undrar vi när vi smakar vinet, göra en snäll vaniljversion uppmjukad med för mycket malolaktisk jäsning? Svaret måste vara att många, inte minst turisterna, uppskattar det. Synd på så fina druvor tycker vi, vinet är ändå rätt ok men inget särskilt. Hans muskulösa VV ligger i källaren ett bra tag till i väntan på att den myckna eken ska gå in i vinet.

2001 Pouilly-Fuisse En Chailloux (Domaine Jean-Pierre Sève, Solutre-Pouilly, Maconnais)

fredag, augusti 26, 2005

2001 Cornas Les Grandes Terrasses


Jaboulets Cornas är gjord av en blandning av inköpt vin, inköpta druvor och druvor från arrenderad mark. Namnet Les Grandes Terrasses dök upp i och med förra, charmiga årgången (2000), som vi direkt föll pladask för. Det här vinet ger mycket av det vi önskar: röd, klar färg, och en förförisk klar syrahdoft med vinbär, körsbärskärnor, plommon, läder, lite bildäck, oliver, lakrits, örter och blommor. Smaken har fint sötmogen skogsbärsfrukt, samt en eucalypluslik och mineralisk fräschör som är rent av läcker i munnen. En del tanniner, men det har vi inga problem med. En favorit som vi hoppas se mer av.

2001 Cornas Les Grandes Terrasses

onsdag, augusti 10, 2005

2003 La Noblesse d'Aziaum


Nysläppt Chenin Blanc från mellersta Loiredalen. God, bred doft som domineras av gula äpplen. Medelfyllig finstämd smak med mogna gula äpplen, lite avrundade syror och en del ekfatskaraktär. Chenin blanc utvecklas med lagring upp till sex år, men välj i så fall möjligtvis en ännu bättre årgång. Och kanske då också ett ännu godare chenin blanc från samma område? Det bästa vi smakat i den här vägen, till ungefär samma pris, är 2002 Langlois-Chateau Saumur Blanc Vieilles Vignes. Det vinet hade en smörigare stil med bivax, honung och nötter. Vi dricker loirevinet som aperitif medan vi bakar pizza med skinka och champinjoner.

2003 Touraine-Azay-le-Rideau La Noblesse d'Aziaum (Pibaleau Père et Fils)

måndag, augusti 08, 2005

2001 Waterford Cab


Vi satsar slantarna på Kevin Arnold i augusti. Han har tidigare varit vinmakare för årgångarna 1988-1998 av fina Rust en Vrede. Waterford är den egna drömvingården i Stellenbosch, startad 1998. Vi haffar ett gäng av de nysläppta 300 flaskorna cabernet till sensommarens kött och balkongmiddagar. Eller cabernet förresten, den innehåller skvättar av Cabernet Franc, Malbec, Merlot också. Lagrat i 18 månader på nya, andra och tredjeårsfat. Doften är stor, god och fruktig, svartvinbärsdominerad, med typisk ren cabkaraktär: grön paprika, ceder, choklad och kaffe. Och inte rökig! Smaken tät, ung, frisk, sträv och bra balanserad. Inte för nya världen-söt, inte för alkoholstinn, inte heller rökig - men med aptitlig mineralitet. Bra pris, superbt matvin exempelvis till entrecôte. Vi sparar ett par och kollar vad som händer.

2001 Waterford Stellenbosch Cabernet Sauvignon (Kevin Arnold, Stellenbosch)