Mogen hermitage ger oss känslan av att uppleva vin som det smakade förr i tiden, lite som en baskisk fårost kan förflytta en tvåtusen år tillbaks i fantasin. Biodynamisk odling i tre olika lägen på hermitage-berget, manuell skörd av mogna druvor, jäsning med manuell nedpressning i öppna ekfat, mognadslagring i mestadels använda fat, ingen klarning eller filtrering. Summa summarum: motsatsen till all modern likriktad vinstyling.
Efter nio år är doften dov, bärassociationerna helt nedtonade, doften mest allmänt vinös, lite portvinslik, svagt plommontonad, med subtila kryddor och tjära. I smaken dyker björnbären och hallonen upp, nu transformerade till en intensiv kärna i vinet, dock helt torr, mineralisk, nästan salt. Eftersmaken är lång. Vinet behöver mat och glänser verkligen till bouef bourgignon med couscous royale på marockanskt sätt.
1998 Hermitage Monier de la Sizeranne (M. Chapoutier, Tain L'Hermitage, Rhône)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar