En av appellationens mest renommerade producenter är Lagrezette. Slottet ligger vid byn Caillac, strax norr om Cahors, längs den slingrande floden Lot. Man skördar för hand, lagrar vinet arton månader på en tredjedel nya fat och får konsulthjälp av Michel Rolland. På tal om honom prövades mikrooxidation (fr. micro-bullage) tidigt här i Cahors, i början av 1990-talet, efter att ha uppfunnits i Madiran. Kul att Tryffelsvinen nu nosat upp ett moget parti.
I glaset får vi en klar vinröd färg med blå ton. Doften är klassisk, med bordeauxliknande djup och komplexitet: en rejäl komocka, fat och jord, tobak och salvia, ceder och lakrits, svartvinbär, katrinplommon och mörk choklad. Bland mer subtila svala övertoner hittar vi mandel, vanilj, kokos och blommor.
Smaken är riktigt god, och som gjord för bordeauxvänner. Till en början mjuk och sammetslik i munnen, med bra balans i gamla skolan. Frukten är sval och fylligt köttig, men inte överdrivet koncentrerad (som så ofta i bordeaux), och i slutet får vi en hel del bitiga garvsyror. Trevligt och lite rustikt vin.
ps. flaskvariation måste vara anledningen att nästa butelj har mer fulländad harmoni i smaken. Tanninerna är perfekt uppmjukade, den saftiga mitten är mer givande och eftersmaken liknar den man får av att äta fin mörk choklad. Vi kan bara säga köp, köp, köp!
1999 Chateau Lagrezette (Alain Dominique Perrin. Domaine Lagrezette, Caillac, Cahors)
4 kommentarer:
En riktig favorit hos mig! Jag gillar din beskrivning av vinet. Jag ska köpa några flaskor till innan de tar slut.
Vi köpte också ett gäng till idag. Gott moget vin...
Inte för att vara näsvis, men visst var det Patrick Ducournau i Madiran som uppfann micro-ox. Tack annars för precis och intresseväckande läsning.
Tack för ditt påpekande! Vi lutar oss ofta på Clive Coates ypperliga "an Encyclopedia of The Wines and Domaines of France". Ibland lutar vi oss på minnet,
inte riktigt lika ypperligt. Visst var det Domaine La Chapelle Lenclos som började med microbillage.
I Cahors förstod man rätt snabbt att det var gångbart för auxerrois. Ch du Cèdre, Ch Lamartine och Ch Lagrezette är bland dem som använder sig av detta.
Skicka en kommentar