fredag, november 23, 2007
2006 Josef Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben
2006 Rüdesheimer Berg Riesling Kaisersteinfels Alte Reben har en utåtriktad, läckert persiko- och aprikostonad doft med tropiska aningar, i en helhet där vi också hittar grönt äpple, blommighet och gott om mineraler. När vi smakar är det uppenbart att druvorna till detta vin var mycket fullmogna. Spritsen är fräsch, frukten är förstås ung - och en tydlig, mycket aptitlig bitterhet av blodgrape och blodapelsin ger extra fräs och struktur till vinet.
Försäljningen tycks gå lite trögt - kanske på grund av namnets längd, kanske eftersom priset är ungefär i nivå med en bättre standardchampagne. Vad folk möjligen inte tänker på, är att druvorna faktiskt är av minst lika hög kvalitet, eller mer troligt, betydligt högre (ska man leta efter motsvarigheter i champagne, får man leta bland fina lägen i Grand Cru-byar som Le Mesnil - och där är prisläget ett annat). Det här är helt enkelt ett superelegant toppvin från urgamla stockar i en vingård klassad som Erstes Gewächs i en av rheingaus yppersta sluttningar. Leitz köpte parcellen i 2001, och den har inte utsatts för flurbereinigung (utplaning och sammanslagning av äldre lotter), vilket gör att man gärna tror att det ligger en hel del i beteckningen Alte Reben. Bör ej missas av den som älskar torr tysk riesling...
2006 Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Alte Reben (Josef Leitz, Rüdesheim, Rheingau)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Härlig läsning! Jag plockade just upp en flaska på chans när priset var nedsatt till 223 kr. Min vanliga fråga - vad tror ni om lagring? Bara dumt, eller överlever, eller utvecklas positivt?
Glömde fråga, har ni sett att Johan Lidby tagit in "den vanliga":
BS: 74943 Leitz Rheingau Riesling Trocken 2007; 12 fl för 1308 kr. Skulle kunna vara riktigt bra? Vad tror ni?
Skicka en kommentar